Skip to main content

Σαρηγιάννης: Χωρίς καμία ελεύθερη ΜΕΘ από τα μέσα του μήνα η Θεσσαλονίκη

Δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα έκανε σήμερα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής

Δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και των διασωληνωμένων έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται «ρεκόρ πανδημίας» σε επίπεδο διασποράς.

«Μέσα στον Νοέμβριο περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η αυξητική πορεία και να φτάσουμε σίγουρα στα 5.000 κρούσματα μέχρι τα μέσα του μήνα. Αυτή τη στιγμή ο εβδομαδιαίος μέσος όρος είναι 3.600. Αν δεν πάρουμε μέτρα αναχαίτισης της διασποράς αυτήν τη στιγμή, η τάση του αριθμού των θανάτων θα είναι αυξητική», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά τα τεστ σε όλους τους εργαζομένους, ακόμα και στους εμβολιασμένους. «Ο ανεμβολίαστος χρειάζεται δύο ή τρία τεστ την εβδομάδα και ο εμβολιασμένος ένα. Πρέπει να σταματάμε την αλυσίδα μετάδοσης, γιατί οι εμβολιασμένοι μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα ή πολύ ήπια και να μπερδεύονται», σχολίασε.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των διασωληνωμένων, ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται και ειδικά η Θεσσαλονίκη από τα μέσα του μήνα, μπορεί να μην έχει καν ελεύθερη ΜΕΘ. «Πανελλαδικά θα έχουμε πρόβλημα όχι πριν τις 10 Δεκεμβρίου. Όμως μέχρι τέλος Νοεμβρίου μπορεί να φτάσουμε σε επίπεδα που η Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, δε θα μπορεί να καλύψει το συνολικό της δυναμικό ΜΕΘ. Με το να μην υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ για Covid, οι γιατροί θα πρέπει να πάρουν από γενικές κλινικές ΜΕΘ», ανέφερε και υπογράμμισε ότι η πίεση στα νοσοκομεία θα είναι σαν του 2020 αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το μέτρο των SMS σε ανεμβολίαστους «αδύναμο» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν δύο πράγματα:

1) Να πάει το εμβολιαστικό κέντρο στον κόσμο. «Αυτό που έχει γίνει με τις κινητές μονάδες είναι σημαντικό, ειδικά σε πιο μικρές περιοχές, όπως χωριά που υπάρχει μεγάλο έλλειμμα εμβολιασμού», σημείωσε.

2)Συμβολή προσωπικών γιατρών. «Σε συντονισμό με τον ιατρικό σύλλογο ο προσωπικός γιατρός πρέπει να έρθει σε επαφή ενεργά με τον ασθενή του και να του εξηγήσει τα θετικά το εμβολιασμού.