Skip to main content

Έρευνα Σαρηγιάννη: Τόσα κρούσματα θα έχουν Θεσσαλονίκη και Αθήνα στις 31/12

Τι εκτιμά η ομάδα του καθηγητή ΑΠΘ Δ. Σαρηγιάννη για τα κρούσματα στη χώρα, στη Θεσσαλονίκη και στα μεγάλα αστικά κέντρα έως την παραμονή Πρωτοχρονιάς

Η Θεσσαλονίκη θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου η πιο επιβαρυμένη από τον κορωνοϊό περιοχή της Ελλάδας, καθώς τα κρούσματα στις 31 Δεκεμβρίου, παραμονή Πρωτοχρονιάς, θα εξακολουθήσουν να αντιπροσωπεύουν το 25% του συνολικού αριθμού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας του καθηγητή στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένη Σαρηγιάννη ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα που θα καταγραφούν την τελευταία ημέρα του 2020 στη χώρα μας θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, τα 200 κρούσματα από τα συνολικά 700 – 800 εκείνης της ημέρας. Κάτι που σημαίνει ότι για να επιστρέψει η Θεσσαλονίκη σε μια σχετικώς ικανοποιητική και διχειρίσιμη υγειονομική κατάσταση υπάρχει μπροστά μας αρκετό διάστημα. 

Οι εκτιμήσεις του καθηγητή Σαρηγιάννη για την εξέλιξη της πανδημίας μέχρι το τέλος του χρόνου, που παρουσιάζει σήμερα η Voria.gr, βασίζονται σε τρεις παραδοχές. Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν τον Ιανουάριο, το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει σταδιακά και με μέτρα από τις 21 Δεκεμβρίου, ενώ η εστίαση θα παραμείνει κλειστή εκτός από τα εστιατόρια, που θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και αισθητά χαμηλότερη πληρότητα από αυτήν που έχουν κανονικά, κάπου μεταξύ 30% - 50%.

Με αυτά τα δεδομένα η πρόβλεψη είναι η ακόλουθη:

• Στις 14 Δεκεμβρίου στο σύνολο της χώρας θα καταγραφούν 1.250 κρούσματα και στις 31 του μηνός 700 – 800.
• Στην Αθήνα στις 14 Δεκεμβρίου θα καταγραφούν 220 κρούσματα, στις 21 του μηνός 190 και στις 31 περί τα 200. Όπως επισημαίνει ο κ. Σαρηγιάννης μέχρι το τέλος της εβδομάδας ενδεχομένως τα στοιχεία για την Αθήνα να διαφοροποιηθούν, καθώς από τις τελευταίες δύο ημέρες υπάρχει μία επιβράδυνση στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει ότι κάτι ιδιαίτερο έχει συμβεί μετά τις 17 Νοεμβρίου, αν και τις επόμενες ημέρες καταγράφεται σημαντική αύξηση του περιορισμού των μετακινήσεων.
• Στη Θεσσαλονίκη στις 14 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα είναι 300, μία εβδομάδα αργότερα θα υποχωρήσουν στα 250 και στο τέλος του μήνα στα 190.
• Στη Λάρισα αναμένονται στις 14 Δεκεμβρίου 25 κρούσματα, στις 21 του μηνός 20 και την τελευταία ημέρα του χρόνου 18.
• Στην Πάτρα τα κρούσματα θα είναι 5 στις 14/12, 3 στις 21/12 και ένα στις 31/12. Ακριβώς η ίδια εικόνα με την Πάτρα εμφανίζεται και στην Αιτωλοακαρνανία -στο Μεσολόγγι και τα πέριξ-, που σήμερα είναι μια σχετικώς επιβαρυμένη περιοχή.

Αυτές οι εκτιμήσεις θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω σε περίπτωση που η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, μία ημερομηνία την οποία σαφώς και υπάρχει περίπτωση να επιλέξει τελικά η κυβέρνηση.

Τι θα γίνει με τα εμβόλια

Αξίζει να σημειωθεί ότι –όπως υπολογίζει η ομάδα Σαρηγιάννη- εάν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο πιθανόν από τα τέλη Απριλίου το πρόβλημα της πανδημίας, όπως το βιώνουμε σήμερα, θα έχει ξεπεραστεί, αν και –όπως λένε οι ειδικοί- θα χρειαστεί για κάποιο διάστημα να εξακολουθήσουμε να τηρούμε κάποια μέτρα. Ο ίδιος ο καθηγητής του ΑΠΘ αναρωτιέται, πάντως, ποιος είναι ο καταλληλότερος χωροταξικός σχεδιασμός για μεγαλύτερη και ταχύτερη αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, ώστε η συλλογική ανοσία να έρθει γρηγορότερα στη χώρα. Όπως λέει ο κ. Σαρηγιάννης, η ομάδα του ήδη μελετάει τις διαφορές που θα μπορούσαν να υπάρξουν ανάμεσα στην προφανή επιλογή της οριζόντιας γεωγραφικής κατανομής των εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε περιοχής και μιας πιο στοχευμένης προσέγγισης, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης θα έχουν ολοκληρωθεί και τεθεί υπόψιν της κυβερνήσεως τις επόμενες ημέρες.

Η διεπιστημονική ομάδα του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, από την περασμένη Άνοιξη έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με τα Ιταλικά πανεπιστήμια της Παβίας και της Πίζας μια σειρά αλγορίθμων, σε συνδυασμό με δυναμικά μοντέλα συμπεριφοράς του πληθυσμού, διάδοσης του κορωνοϊού και υπολογισμού του υγειονομικού κινδύνου. Από τα δεδομένα αυτά προκύπτουν προβλέψεις για το τι θα συμβεί μερικές εβδομάδες ή ένα – δύο μήνες αργότερα, οι οποίες στο διάστημα των επτά μηνών που έχουν μεσολαβήσει έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν πλήρως.