Skip to main content

Σαρηγιάννης για κρούσματα: Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μεγάλη μείωση στην αναπαραγωγή

«Έχουμε μια μικρή σταθεροποίηση στους 40 με 64 και μια ήπια αυξητική πορεία στους άνω των 65 το οποίο είναι ανησυχητικό», τόνισε ο καθηγητής

«Τις τελευταίες πέντε μέρες έχουμε δει ότι υπάρχει μια χαρακτηριστική μείωση στον ρυθμό αναπαραγωγής όπου έχει πέσει περίπου από το 2,6 που ήταν πριν μια εβδομάδα στο 1,12 σήμερα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό γιατί είναι μια εξαιρετικά μεγάλη μείωση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η οποία δείχνει ότι αν ακολουθήσουμε αυτή την πορεία κι αύριο θα μπορούσαμε να πέσουμε επισήμως σε ύφεση, δηλαδή κάτω από τη μονάδα» τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Πρόσθεσε ότι «αν ακολουθήσουμε αυτή την πορεία θα μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε περάσει τα ανώτατα σημεία, με την έννοια ότι βλέπουμε να υπάρχει μια πτώση στον εβδομαδιαίο μέσο όρο των κρουσμάτων. Δηλαδή είμαστε τώρα περίπου στις 32.000 σαν μέσο όρο κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας και ήμασταν προηγουμένως στις 35 με 36.000 κι άρα πέφτουμε». Παράλληλα σημείωσε ότι «τώρα υπάρχει το ερώτημα του ανοίγματος των σχολείων καθώς περιμένουμε να δούμε πώς αυτό θα μεταφερθεί σε πραγματικά κρούσματα με βάση τα rapid test του ΕΟΔΥ -πόσο θα ενσωματωθούν τα θετικά self test που έχουν γίνει μέχρι τώρα σε εκπαιδευτικούς και τα παιδιά – και κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει τη συνολική διασπορά».

Ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι «αυτό που είναι πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυτή τη στιγμή βλέπουμε να πέφτει η διασπορά στην κύρια ηλικιακή ομάδα που αν θέλετε οδήγησε την αύξηση δηλαδή οι 18 με 39 ετών. Έχουμε μια μικρή σταθεροποίηση στους 40 με 64 και μια ήπια αυξητική πορεία στους άνω των 65 το οποίο είναι ανησυχητικό γιατί είναι πιο πολύ ευάλωτοι.»

Σχετικά με την ερμηνεία του φαινομένου είπε ότι «έχουμε πολύ περισσότερους ασυμπτωματικούς φορείς οι οποίοι δεν έχουν ανιχνευθεί γιατί η κοινωνικά υπερκινητική ομάδα 18 με 39 έχει προφανέστατα έχει μολυνθεί πολύ περισσότερο από αυτούς που τελικά κατεγράφησαν με αποτέλεσμα να έχουμε αν θέλετε δημιουργήσει ένα ποσοστό δυσκολίας στην κυκλοφορία του ιού γιατί υπάρχει ανοσία απέναντι στην Όμικρον σε αυτή την ομάδα. Αυτό τι λέει στην πράξη; Λέει ότι υπάρχουν περισσότεροι ασυμπτωματικοί οι οποίοι είναι επιμολυσμένοι στην κοινότητα και άρα είναι σημαντικό να προσέχουμε ακόμα ειδικά οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ευπάθεια. Να κρατάνε αποστάσεις οι πιο ηλικιωμένοι από τους ανθρώπους που είναι μέχρι 40 και από εκεί και πέρα μπορούμε σιγά – σιγά να πηγαίνουμε σε μια λογική χαλάρωσης, αλλά όχι χαλάρωση με την έννοια του ότι είναι όλα καλά, θα πάει αυτόματα. Γιατί η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πτώση επειδή ακριβώς δεν έχουμε χαλαρώσει αυτή τη στιγμή».