Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021
x

ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ: ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ SELF TEST - ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ

Ο καθηγητής σημείωσε ότι τα μέτρα είναι σημαντικά καθώς έχουμε τρεις μεταλλάξεις τις οποίες δεν μπορούμε να σταματήσουμε με φυσική ή τεχνητή ανοσία.

Σημαντικό χαρακτήρισε το μέτρο εφαρμογής των self tests ο καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο τμήμα Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στη Βεργίνα τηλεόραση, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στα υπάρχοντα μέτρα που βοηθούν στην αποσυμπίεση των πολιτών σημειώνοντας ότι αποδίδουν παρότι τα κρούσματα είναι πολλά

Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης παρά τις αντίθετες απόψεις, τα μέτρα αποδίδουν σε σημαντικό βαθμό, καθώς έχουμε να κάνουμε με τρεις διαφορετικά μεταλλαγμένα στελέχη με αυξημένο αριθμό μετάδοσης και τα δύο από αυτά δε μπορούμε να τα σταματήσουμε πλήρως με φυσική ή τεχνητή ανοσία.

«Μιλάμε επομένως για μια δυσκολότερη κατάσταση» σημείωσε, κάτι που ωστόσο δεν είναι ικανοποιητικό. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η εφαρμογή των μέτρων είναι το ζητούμενο, τονίζοντας ότι τα πρόσφατα μέτρα (διεύρυνση του ωραρίου της καθημερινές, άνοιγμα κομμωτηρίων κ.λπ.) μπορούν να βοηθήσουν στην αποσυμπίεσή μας. «Μελέτες στο εξωτερικό δείχνουν ότι με μέτρα αποσυμπίεσης του γενικού πληθυσμού που αυξάνουν την προσωπική μας ελευθερία, η πιστή εφαρμογή των πιο ουσιαστικών μέτρων μείωσης της διασποράς γίνεται ευκολότερη και πιο αποδοτική. Για παράδειγμα η σταδιακή και με μέτρα υγειονομικής ασφάλειας λειτουργία του λιανεμπορίου θα αυξήσει την οικονομική μας δραστηριότητα, αλλά και την ευεξία μας».

Καταλυτικός ο ρόλος των self tests

«Πολύ σημαντικό, καταλυτικό, το μέτρο των self tests» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, προβλέποντας πως θα δούμε μεγάλη διαφορά ως προς τη μείωση της μετάδοσης του ιού «ειδικά εάν το διαχειριστούμε σωστά και με καλή πληροφόρηση, ώστε να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή του κόσμου»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο καθηγητής στην πλήρη θωράκιση των δικαιωμάτων των πολιτών και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, ώστε να μην έχουμε «ούτε μισή» καταγγελία που να αναφέρεται σε περίπτωση αδικίας από εργοδότη, σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος ενημερώσει ότι είναι θετικός στο τεστ. Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε «σε αυτό ειδικά το θέμα θα πρέπει να υπάρξει διασφάλιση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι δεν θα κινδυνεύει στην εργασία του όποιος βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό. Εάν θέλουμε να έχει αποτελεσματικότητα αυτό το μέτρο των δωρεάν τεστ πρέπει όλοι μας να είμαστε ειλικρινείς και να δηλώνουμε το αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι αυτό» κατέληξε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ