Skip to main content

Σαρηγιάννης: Σκληρό lockdown για τρεις εβδομάδες για να προλάβουμε το τρίτο κύμα

Ο καθηγητής του ΑΠΘ τόνισε πως η κατάσταση είναι σοβαρή αλλά ελεγχόμενη, ενώ χαρακτήρισε ως ημίμετρο την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00.

Lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες βλέπει ως λύση για την ανακοπή του τρίτου κύματος της πανδημίας ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά ελεγχόμενη. Αν συνεχίσει να είναι μεγάλος ο αριθμός των κρουσμάτων υπάρχει σημαντική συνεισφορά του μεταλλαγμένου στελέχους. Αύξηση τηλεργασίας στο 70%, ο εργοδότης στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να καταλάβει ότι αν δεν το κάνει, θα πάει σε lockdown».

Κληθείς να σχολιάσει το σενάριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, είπε ότι είναι ημίμετρο. «Αν θέλουμε να προλάβουμε δραστικά το τρίτο κύμα, πρέπει να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου για ακριβώς τρεις εβδομάδες, ούτε δύο ούτε τέσσερις».

Διευκρινίζοντας, εξήγησε πως αναφέρεται σε περιορισμό πολλών δραστηριοτήτων και τόνισε μιλάμε ή για «ήπια μέτρα για πολύ καιρό ή σκληρότερα για τρεις εβδομάδες».

Επιπλέον, αναφερόμενος στα σχολεία εκτιμά πως είναι λάθος να κλείσουν τελευταία, αν αυξάνονται τα κρούσματα, αφού είναι «ανησυχητικό ότι δρουν ως πολλαπλασιαστής» των κρουσμάτων. «Η να αυξήσουμε την τηλεργασία ή να κλείσουμε τα σχολεία» είπε.

Τέλος, υπογράμμισε σχετικά με το θέμα της μετάλλαξης ότι «πρέπει η κυβέρνηση να έχει καλύτερη εικόνα σε όλη τη χώρα», αναφέροντας πως υπάρχουν εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, τα οποία πρέπει να ενεργοποιηθούν για την ανάλυση δειγμάτων.