Skip to main content

Σαρηγιάννης στη Voria: Η πρόβλεψη για Ιανουάριο, πότε να ανοίξουν σχολεία-αγορά

Η αποκλιμάκωση είναι αργή και γι’ αυτό δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα των σχολείων πριν από τις 20 Ιανουαρίου, είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

Στις 7 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχουν περί τα 140 κρούσματα επί συνόλου 810 – 820 σε όλη τη χώρα, ενώ στις ΜΕΘ θα νοσηλεύονται με covid-19 γύρω στους 360 ασθενείς και οι θάνατοι θα είναι 40 – 50, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ομάδας του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

«Η αποκλιμάκωση είναι αργή και γι’ αυτό δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα των σχολείων πριν από τις 20 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία τα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα θα είναι περίπου 600 και στη Θεσσαλονίκη 100» σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης, ο οποίος ταυτόχρονα διευκρινίζει πως εάν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι η νέα μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε στη Βρετανία είναι όντως αισθητά περισσότερο μεταδοτική, τότε οι εκτιμήσεις θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

Συσκευές απολύμανσης αέρα

Για το λιανεμπόριο και την εστίαση ο κ. Σαρηγιάννης επικεντρώνεται όχι μόνο στο πότε, αλλά και στο πως θα ανοίξουν να μαγαζιά. Όπως υπογραμμίζει αυτό θα μπορούσε να γίνει 15 ημέρες μετά τα σχολεία, στις αρχές Φεβρουαρίου, και προτείνει τη χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα, οι οποίες θα μπορούσαν να επιδοτηθούν. Το κόστος είναι ανάμεσα στα 1000 και τις 2000 ευρώ για την κάλυψη 70 τετρ. μέτρων είτε με ανοιχτές, είτε με κλειστές πόρτες. «Έχουμε μετρήσει στο εργαστήριο ότι αυτές οι συσκευές μειώνουν το ιικό φορτίο κατά 55% - 70% και το σωματιδιακό φορτίο κατά 95%» λέει χαρακτηριστικά.

Στοχευμένοι εμβολιασμοί

Ο καθηγητής Σαρηγιάννης προβλέπει μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων, που θα σημάνει επί της ουσίας το τέλος της πανδημίας, τον Ιούνιο, ενώ συστήνει στοχευμένους εμβολιασμούς ανά περιοχή για καλύτερα αποτελέσματα. Με βάση έναν δείκτη στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ο πληθυσμός, η διασπορά και η μεταδοτικότητα του ιού η ομάδα Σαρηγιάννη έχει υπολογίζει ότι στις δύο πιο επιβαρυμένες σήμερα περιοχές της χώρας οι επιλογές θα πρέπει να είναι οι ακόλουθες: Στην Κοζάνη να γίνει πενταπλάσιος αριθμός εμβολιασμών σε σχέση με την αναλογία του πληθυσμού και στη Δυτική Αττική τριπλάσιος.