Skip to main content

Σαρηγιάννης: Στις 20 Φεβρουαρίου θα έρθει το τέλος της Όμικρον

Η ξέφρενη πορεία του κορωνοϊού θα ανακοπεί στο τέλος Φεβρουαρίου, οπότε και μεγάλο μέρος της κοινωνίας θα έχει ανοσοποιηθεί, δήλωσε ο καθηγητής

«Θα νοσήσουμε όλοι ήπια και θα τελειώσουμε», δήλωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προβλέποντας ότι στις 20 Φεβρουαρίου θα αρχίσει η ύφεση της πανδημίας.

Σε δηλώσεις του στο Newsbeast, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι «εκείνη την ημερομηνία ο μέσος εβδομαδιαίος όρος θα είναι 3.500 με 4.000 κρούσματα. Τότε θα έχουμε πια και το τέλος της Όμικρον με πάρα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας να έχει ανοσοποιηθεί».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός, καθώς η πορεία της Όμικρον είναι ακόμη ανοδική και θα συνεχιστεί ακάθεκτη μέχρι τις 20 με 21 Ιανουαρίου, ημερομηνίες κατά τις οποίες ο μέσος εβδομαδιαίος όρος θα αγγίξει τις 66.000 κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν μέρες που θα καταγραφούν 80.000 ακόμα και 100.000 κρούσματα την ημέρα.

Για τον κ. Σαρηγιάννη αυτός θα είναι μάλλον και ο τελευταίος …βρυχηθμός του κορονοϊού αλλά υπάρχει πιθανότητα σημαντική να μην είναι καθώς για την ώρα η τάση του κορονοϊού παραμένει άγνωστη και δεν είναι απίθανο μια νέα μετάλλαξη να κάνει την εμφάνιση της.

Αυτή τη στιγμή το 90% των κρουσμάτων αφορούν την μετάλλαξη Όμικρον και το 10% της Δέλτα, ενώ αναφορικά με την πίεση που θα δεχτεί το ΕΣΥ ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι αυτή θα είναι "τρομακτική". «Οι νοσηλείες της Δέλτα όμως, είτε σε απλές κλίνες είτε σε ΜΕΘ θα συνεχίσουν να πιέζουν το ΕΣΥ τουλάχιστον για έναν μήνα ακόμα. Ταυτόχρονα όμως, νοσηλείες θα αρχίσει να δίνει και η Όμικρον, νοσηλείες που θα αφορούν ακόμα και σε διπλά και σε τριπλά εμβολιασμένους που όμως θα έχουν είτε υποκείμενα νοσήματα, είτε μεγάλη ηλικία και πάνω από όλα και στους ανεμβολίαστους οι οποίοι θα μπουν στις ΜΕΘ με Όμικρον», δήλωσε χαρακτηριστικά και κατέληξε σημειώνοντας πως «αυτή η πίεση είναι και ο λόγος που μίλησα τόσο εμφαντικά για την ανάγκη ενός lockdown λίγο πριν αρχίσει το μεγάλο κύμα της Όμικρον. Η δυναμική της δεν πρέπει με τίποτα να υποτιμηθεί».