Skip to main content

Σαρωτικές αλλαγές σε κρατικές εταιρίες-οργανισμούς

Η νέα κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις επιλογές της μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, αφού οι καινούργιοι υπουργοί ενημερωθούν για τους τομείς τους κι επιλέξουν τους άμεσους συνεργάτες τους.
Με το όπλο παρά πόδα βρίσκεται στο σύνολο του, σχεδόν, ο κρατικός μηχανισμός, καθώς οι αλλαγές στα πρόσωπα που θα αναλάβουν να διοικήσουν επιχειρήσεις, οργανισμούς και τράπεζες θα είναι σαρωτικές. Η νέα κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις επιλογές της μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, αφού οι καινούργιοι υπουργοί ενημερωθούν για τους τομείς τους κι επιλέξουν τους άμεσους συνεργάτες τους.

 Οι αλλαγές, χρονικά, εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών από σήμερα, όπως διδάσκει η έως τώρα εμπειρία. Τα σενάρια, πάντως, στην αγορά, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, έχουν αρχίσει ήδη να κυκλοφορούν, «με ρυθμό πολυβόλου». Από το όργιο της φημολογίας δεν εξαιρούνται ακόμη κι οργανισμοί όπως ο ΟΤΕ, όπου πλέον τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχουν οι Γερμανοί της Deutsche Telekom. Ως γνωστόν, οι τελευταίοι ανανέωσαν πρόσφατα την εμπιστοσύνη τους στον κ.Π.Βουρλούμη και είναι αυτοί και μόνο αυτοί που θα αποφασίσουν αν θα πρέπει να αλλάξει ή όχι.

Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει κάποιους ευφάνταστους σεναριολόγους να υποστηρίζουν ότι «οι Γερμανοί, αν θέλουν να είναι αρεστοί στη νέα κατάσταση πραγμάτων, θα πρέπει να αλλάξουν τις επιλογές προσώπων, στις οποίες έχουν προχωρήσει». Περισσότερο ξεκάθαρα, πάντως, είναι τα πράγματα σε επιχειρήσεις όπου του κράτος εξακολουθεί να έχει λόγο στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Για παράδειγμα, αλλαγές θα γίνουν σίγουρα στις διοικήσεις της Αγροτικής  Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Τράπεζας Αττικής αλλά και της Εθνικής Τράπεζας, αμέσως μόλις ο νέος υπουργός Οικονομίας καταλήξει στους αντικαταστάτες τους. Δεδομένη, επίσης, θα πρέπει να θεωρείται η αλλαγή φρουράς στην ΔΕΗ, όπως επίσης και του προέδρου στα ΕΛΠΕ, αλλά και σε μια σειρά από άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένες μαζί τους επιχειρήσεις. Σε επίπεδο Θεσσαλονίκης, οι αλλαγές θα είναι επίσης μαζικές σε ΕΥΑΘ, Helexpo-ΔΕΘ, EBZ κλπ. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως και στις παραπάνω, θα έχουν προηγηθεί οι παραιτήσεις των νυν διοικήσεων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εξελίξεις.