Skip to main content

Save your Hood-Θεσσαλονίκη:Μάζεψαν πάνω από 4.800 σακούλες σκουπιδιών σε 4 μήνες

Εθελοντές ηλικίας από 6 μηνών έως άνω των 75 ετών ενώνουν τις δυνάμεις τους με έναν κοινό σκοπό: την απομάκρυνση των σκουπιδιών!

Τουλάχιστον 120 δράσεις σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης μέσα σε 4 μήνες αριθμεί πλέον η εθελοντική ομάδα Save Your Hood Thessaloniki, μετά και τις δράσεις του προηγούμενου Σαββατοκύριακου.

Όλα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2020, μέσα στη δεύτερη καραντίνα, από τον Βασίλη Σφακιανόπουλο με μια δράση στα Τουρκοβούνια με μερικούς φίλους. Η δράση ονομάστηκε Save Your Hood και έχει συνεπάρει όλη την Ελλάδα, ενώ πλέον εκτείνεται σε Κύπρο, Ιταλία και σε αρκετές άλλες χώρες.

Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη δράση πραγματοποιήθηκε στα μέσα Δεκέμβρη με 3 μόλις άτομα, ενώ τώρα οι συμμετοχές στις εκάστοτε δράσεις είναι πάνω από 1.900 συνολικά και τα μέλη στο Facebook Group είναι 4.500. Στο διάστημα των 4 μηνών λειτουργίας του Save Your Hood Thessaloniki έχουν απομακρυνθεί από το αστικό, περιαστικό, παράκτιο και ορεινό τοπίο του νομού πάνω από 4.800 σακούλες σκουπιδιών (563,785 λίτρα) , τα οποία οι εθελοντές μαζεύουν ένα-ένα με το χέρι και ελάχιστα εργαλεία. Η αποδοχή του Save Your Hood, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εθελοντική ομάδα, είναι συγκινητική, με εθελοντές ηλικίας από 6 μηνών έως άνω των 75 ετών, και συνεργασία με άλλες ομάδες, όπως είναι το "Χαμόγελο του Παιδιού", η "Εναλεία", το "Γίνε η Διαφορά", τους "Φίλους Φαναρίου Natura Επανομής" για τον κοινό σκοπό: την απομάκρυνση των σκουπιδιών. Στο μικρό αυτό διάστημα έχουν πλέον δημιουργηθεί υποομάδες σε διάφορες περιοχές με καταπληκτική δράση, όπως στον Δήμο Ωραιοκάστρου, Δήμο Θερμαϊκού, Δήμο Θέρμης, Τούμπας-Πυλαίας και Καλαμαριάς, ενώ οι πολίτες της περιοχής έχουν αναλάβει σπουδαία δράση. Έναν μεγάλο αριθμό δράσεων πλαισιώνουν και οι κατά τόπους δήμοι, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την υποστήριξη των δράσεων.



Χαρακτηριστικά, οι καθαρισμοί του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα από την ομάδα του Save Your Hood Thessaloniki ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2020, και με παράλληλες εργασίες από τον Δήμο Καλαμαριάς, τον πρώην Στρατόπεδο Κόδρα πλέον αποτελεί έναν πνεύμονα πρασίνου, πλήρως επισκέψιμο και προσβάσιμο σε όλους. Επιπλέον, σε περιοχή Natura  της Επανομής, σε πρόσφατη συνέργεια με την ΜΚΟ "Εναλεία" απομακρύνθηκαν 200 σακούλες ανακυκλώσιμων σκουπιδιών , τα οποία μεταφέρθηκαν απευθείας στην ανακύκλωση και κατ'επέκταση στην κυκλική οικονομία.



Η διαδικασία είναι απλή: μπορεί κανείς να γίνει μέλος του Facebook Group Save Your Hood και Save Your Hood Thessaloniki, ώστε να μαθαίνει για όλες τις δράσεις που προγραμματίζονται και μετά φορώντας ένα χαμόγελο, μάσκα και γάντια εργασίας απλά έρχεται στην ώρα του ραντεβού. «Το χαρακτηριστικό των δράσεων είναι η αίσθηση πληρότητας και συνεργασίας μέσα στη δράση, η αίσθηση ότι μπορώ να καταφέρω κάτι πολύ όμορφο για τον τόπο μου εύκολα και άμεσα», λέει χαρακτηριστικά ένας εθελοντής. Η αποκομιδή των σκουπιδιών μπορεί να γίνει είτε οργανωμένα σε ομάδες μέσω του γκρουπ, είτε ατομικά προσέχοντας ο καθένας τη γειτονιά του/ πάρκο της γειτονιάς του κτλ.

Οι επόμενες δράσεις έχουν στόχο να συνεχίσουν τη συντήρηση περιοχών που έχουν ήδη καθαριστεί, όπως οι περιοχές του Αγγελοχωρίου, Μηχανιώνας και Επανομής, το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, το Σέιχ Σου, τα πρώην στρατόπεδα Καρατάσιου και Παύλου Μελά, το Ελαιόρεμα, και άλλα πολλά σημεία, ώστε να μπορούν οι κάτοικοι όλων των γειτονιών να έχουν πρόσβαση σε καθαρό αστικό και περιαστικό τοπίο. Επόμενος στόχος είναι επίσης ο καθαρισμός σε νέους δήμους της Θεσσαλονίκης, όπως είναι ο Δήμος Δέλτα, καθώς και η συνεχόμενη σύμπραξη με φορείς για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων. «Όσο περισσότερο απομακρύνονται σκουπίδια και μπάζα από περιοχές, τόσο πιο επισκέψιμες γίνονται και τόσο πιο δύσκολο είναι να γεμίσουν ξανά σκουπίδια», δηλώνουν οι συντονιστές των δράσεων.