Skip to main content

Σαββάκης: Δέκα προτάσεις για την ανάταση της μεταποίησης

Χρειάζεται μια «ολιστική» αντιμετώπιση βελτίωσης του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΒΕ

Ρεαλιστικό όραμα και ουσιαστική στόχευση για την ελληνική βιομηχανία ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, στην παρέμβασή του σε εκδήλωση με τίτλο «Ελληνική Βιομηχανία & Τρέχουσες Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Σαββάκης συνεχάρη το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την πρωτοβουλία έναρξης του δημόσιου διαλόγου, «που ευελπιστούμε ότι θα καταλήξει σε συμφωνία όλων των ενδιαφερομένων μερών επί των προϋποθέσεων προσαρμογής της ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής στα δεδομένα της Ελληνικής οικονομίας», ωστόσο, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι δεν αρκεί η η εξαγγελία ή/και η εφαρμογή ενός πλάνου βιομηχανικής πολιτικής για τη χώρα μας, «το οποίο αναμφισβήτητα μας λείπει και το χρειαζόμαστε επειγόντως».

Όπως είπε ο ίδιος, χρειάζεται μια «ολιστική» αντιμετώπιση βελτίωσης του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, για να μπορέσει η μεταποίηση να παράξει προϊόντα που θα είναι διεθνώς εμπορεύσιμα, να υλοποιήσει δράσεις καινοτομίας και υιοθέτησης νέων τεχνολογιών και, εν τέλει, να εισφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της Ελλάδας.

Έτσι, είπε ο κ. Σαββάκης, ο ΣΒΕ, για τη μικρομεσαία μεταποιητική επιχείρηση που έχει έδρα την ελληνική περιφέρεια και η οποία «ξεχασμένη από τις κυβερνήσεις παλεύει για την επιβίωσή της», προτείνει:

1.    Τη μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο επίπεδο του 15%.
2.    Την εκλογίκευση των εργοδοτικών εισφορών, για τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας στη βιομηχανία.
3.    Την κατάργηση των πάσης φύσεως τελών και επιβαρύνσεων των μεταποιητικών επιχειρήσεων, τα οποία δεν έχουν καμία απολύτως ανταποδοτικότητα.
4.    Την ενίσχυση της ρευστότητας των υγιών μεταποιητικών επιχειρήσεων, την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και τη διευθέτηση του μεγάλου ζητήματος των «κόκκινων δανείων».
5.    Την άσκηση έμμεσης κλαδικής βιομηχανικής πολιτικής, ειδικά για προϊόντα, κλάδους, περιφέρειες ή/και μεμονωμένες περιοχές της χώρας μας, που θα πρέπει να αναδειχθούν, καθόσον είτε κατέχουν, είτε με συγκεκριμένες αποφάσεις μπορούν να αποκτήσουν, διεθνές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
6.    Την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων μεταποίησης, μέσω της μείωσης του κόστους ενέργειας για τη μεταποίηση.
7.    Τη διευκόλυνση υλοποίησης παραγωγικών επενδύσεων.
8.    Την έμπρακτη υποστήριξη της παραγωγής καινοτομίας, ειδικά από τις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις.
9.    Την εντατικοποίηση των προσπαθειών διεθνοποίησης και εξωστρέφειας των επιχειρήσεών μας, και,
10.    Τον ουσιαστικό έλεγχο της αγοράς.