Skip to main content

Πέντε βήματα για να αντιμετωπιστεί άμεσα η επτάχρονη ύφεση

Πέντε κατευθύνσεις πολιτικής για την αντιμετώπιση της ύφεσης που ταλαιπωρεί την οικονομία- Άρθρο στη Voria.gr του προέδρου του ΣΒΒΕ Αθανάσιου Σαββάκη.

του Αθανάσιου Σαββάκη*

Με βάση την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε μακροπρόθεσμο οικονομικό ορίζοντα δεν μπορούν να είναι και οι καλύτερες δυνατές. Παρόλα αυτά ευελπιστούμε ότι μια γρήγορη συμφωνία με τους δανειστές μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάταξης της οικονομίας της χώρας μας, και υλοποίησης επενδύσεων.

Για μας η ύφεση των τελευταίων επτά ετών μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα εφόσον υιοθετηθούν, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες πέντε κατευθύνσεις πολιτικής:

1. Να δοθεί ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, για να ανασάνουν – επιτέλους – οι επιχειρήσεις και να δοθεί ώθηση στις εξαγωγές.
2. Να δουλέψει το κράτος αποτελεσματικότερα: εκτός από τη βελτίωση της θεσμικής λειτουργίας του κράτους, πρέπει να μειωθεί ο παρεμβατισμός του και η συμμετοχή του στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας.
3. Να υπάρξει άμεσα σχέδιο αντιμετώπισης της ανεργίας, και ιδίως της ανεργίας των νέων: οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης πρέπει να βρεθούν πολύ ψηλά στην ατζέντα τόσο των κοινωνικών πολιτικών, όσο και των πολιτικών ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, που θα εφαρμοσθούν από τώρα και στο εξής.
4. Να αρθεί το κλίμα αβεβαιότητας μέσω της ταχείας εξασφάλισης της χρηματοδότησης της οικονομίας.
5. Να επανέλθει η μεταποιητική δραστηριότητα στο προσκήνιο της αναπτυξιακής δραστηριότητας στη χώρα μας.  



Με αφορμή ακριβώς την τρίτη κατεύθυνση πολιτικής, έχουμε ως Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος αναλάβει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Η Ειδική  Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΥΕ / ΕΚΤ) της Γενική Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ο ΣΒΒΕ, ως συνδικαιούχοι, έχουν αναλάβει την υλοποίηση των πράξεων:

Πρώτον, δράσεις κατάρτισης, πιστοποίησης και συμβουλευτικής υποστήριξης για άνεργους νέους 18-24 ετών στον τομέα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας – Logistics.

Δεύτερον, δράσεις κατάρτισης, πιστοποίησης και συμβουλευτικής υποστήριξης για άνεργους νέους 18-24 ετών στον τομέα του εξαγωγικού εμπορίου προϊόντων με έμφαση στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής».

Πρόκειται για δύο ολοκληρωμένα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, συμβουλευτικής υποστήριξης και πιστοποίησης προσόντων που απευθύνεται σε ανέργους ηλικίας 18 – 24 ετών στους τομείς αφενός της εφοδιαστικής αλυσίδας – logistics, και αφετέρου του εξαγωγικού εμπορίου προϊόντων. Με τα δύο αυτά προγράμματα ο ΣΒΒΕ φιλοδοξεί να αμβλύνει το βασικό πρόβλημα στην αγορά εργασίας των περιφερειών του Βορειοελλαδικού Τόξου (Θράκη, Μακεδονία, ΄Ηπειρος), που είναι η αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης προσόντων και δεξιοτήτων εργαζομένων στις συγκεκριμένες περιφέρειες. Οι πράξεις αφορούν στην απορρόφηση των ωφελούμενων από μεταποιητικές επιχειρήσεις κατά προτεραιότητα, οι οποίες επιθυμούν να εντάξουν τα προϊόντα τα οποία παράγουν σε εγχώρια και διεθνή δίκτυα διανομής.

Για την άρτια υλοποίηση του προγράμματος προβλέπεται η υλοποίηση «Θεωρητικής Κατάρτισης» 120 ωρών και «Πρακτικής Άσκησης» 260 ωρών. Ειδικότερα στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπονται:

• Η υλοποίηση 120 ωρών θεωρητικής κατάρτισης ανά ωφελούμενο (σε 2 φάσεις των 60 ωρών η κάθε μία),
• Η πιστοποίηση προσόντων και δεξιοτήτων ανά ωφελούμενο, και,
• Η εξατομικευμένη προσέγγιση – συμβουλευτική υποστήριξη για την προώθηση των ωφελούμενων στην απασχόληση.

Το αντικείμενο «Πρακτικής Κατάρτισης» αφορά κατάρτιση σε θέματα διαχείρισης διαδικασιών εφοδιαστικής αλυσίδας – Logistics, και εξαγωγικού εμπορίου. Βασικός στόχος είναι να καλυφθεί το κύριο έλλειμμα των επιχειρήσεων της μεταποίησης σε στελέχη τμημάτων εξαγωγών, ικανοποιώντας έτσι τη στρατηγική της διεθνούς τους ανταγωνιστικότητας. Επίσης, τα προγράμματα καλύπτουν σε εκπαιδευτικό επίπεδο θεματικές ενότητες, που είναι απόλυτης προτεραιότητας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Ο Αθανάσιος Σαββάκης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος