Skip to main content

Σάββας Αναστασιάδης: Όλοι εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών

Πολυπληθές το ακροατήριο στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του βουλευτή «με Αίσθημα Ευθύνης». Χειροκροτήματα για τις εξελίξεις στους ΑΝΕΛ.

Η αντίθεση στη συμφωνία των Πρεσπών, οι πολιτικές εξελίξεις και οι μείζονες παρεμβάσεις του κοινοβουλευτικού έργου του βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σάββα Αναστασιάδη, κυριάρχησαν στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του, «με Αίσθημα Ευθύνης», σήμερα, στο Porto Palace, στη Θεσσαλονίκη.

Παρουσία περίπου 800 ατόμων, ο Σάββας Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα εθνικά ζητήματα και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας βουλευτής όταν έρχεται σε αντιμέτωπος με τη συνείδησή του.

«Ο βουλευτής δίνει πολλές φορές μάχες με τη συνείδησή του και φτάνει στα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Το βάρος της ευθύνης και το χρέος του απέναντι στα παιδιά του και σε όλα τα παιδιά των Ελλήνων, απέναντι στην πατρίδα του, είναι αυτά που ζυγίζει περισσότερο για την τελική του στάση. Εκεί ορθώνει το ανάστημά του και πολεμά», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών τόνισε ότι «ξεπουλά τα πάντα» και τη χαρακτήρισε «ντροπιαστική και εθνικά επιζήμια» σημειώνοντας ότι «θα την καταψηφίσουμε όποτε κι αν έρθει στη Βουλή. Λέμε ένα μεγάλο 'όχι' και σήμερα και στο μέλλον».

Δήλωσε επίσης ότι το 2019 είναι από τις πιο κρίσιμες, αν όχι η πιο κρίσιμη χρονιά μεταπολιτευτικά: «Καλούμαστε να επιλέξουμε την Ελλάδα που θέλουμε για εμάς και για τα παιδιά μας».

Η αίθουσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα όταν ο συντονιστής, δημοσιογράφος, Μανώλης Κοττάκης, ανακοίνωσε τις εξελίξεις με τους ΑΝΕΛ και την παραίτηση του κ. Πάνου Καμμένου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. «Το τρενάκι τέλος», είπε χαρακτηριστικά.

Στην έναρξη της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Δημήτρη Σιούφα. Ανάμεσα στους παριστάμενους οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Θεόδωρος Καράογλου και Γιώργος Βαγιωνάς, η Ολυμπιονίκης, Τασούλα Κελεσίδου, πολλοί αντιπεριφερειάρχες και δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπή ΝΔ Θεσσαλονίκης, Τάσος Σπηλιόπουλος, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Β' Θεσσαλονίκης, Θωμάς Βράνος, πολλά κομματικά στελέχη, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, αλλά και πολλοί «καραμανλικοί», όπως οι κ.κ. Φραντζής, Δαρνάκας και Τσάρας, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Πάιδας κ.ά. Διαβάστηκε χαιρετισμός της εκπροσώπου της ΝΔ και ευρωβουλευτή, Μαρίας Σπυράκη, η οποία λόγω των πολιτικών εξελίξεων μετέβη στην Αθήνα και του γραμματέα της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη.

Στο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, είπε ότι οι εξελίξεις στέλνουν «μήνυμα ότι κάτι αλλάζει σύντομα στον τόπο μας, ότι ξημερώνει νέα μέρα, στέλνει μήνυμα αλλαγής». Για τον Σάββα Αναστασιάδη τόνισε ότι λειτουργεί με αίσθημα ευθύνης για τον τόπο και ειδικά για τα εθνικά θέματα, ενώ καταχειροκροτήθηκε στην αναφορά του για τη συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία εξέφρασε την αντίθεσή του και την ανάγκη να καταψηφιστεί, επισημαίνοντας ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».

Ο πρώην υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης, στην ομιλία του περιέγραψε όσα τον συνδέουν στενά με τον Σάββα Αναστασιάδη και κυρίως στην «πίστη στις κοινές και αναλλοίωτες αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας». «Το βιβλίο είναι ένα δίδαγμα για τη νέα γενιά και για όλους τους κοινοβουλευτικούς, ένα δίδαγμα ότι η πολιτική δεν είναι επικοινωνία, αλλά χρέος, όραμα κι ευθύνη».

Ο καθηγητής του Πάντειου, Άγγελος Συρίγος, παρουσίασε το βιβλίο και δήλωσε: «Αγνοούσα την ύπαρξη του Σάββα Αναστασιάδη ως το 2012 παντελώς. Πλέον, θεωρώ ότι βάζει πάνω από όλα και από το προσωπικό του και κομματικό όφελος, το εθνικό συμφέρον», τόνισε, αναφέροντας μείζονες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του κ. Αναστασιάδη, όπως για το ζήτημα των ιεροδιδασκάλων στη Θράκη, για το ρόλο του τουρκικού προξενείου, για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων κ.ά.

Ο εκδότης του βιβλίου, Σάββας Καλεντερίδης, χαρακτήρισε «έκτρωμα» τη συμφωνία των Πρεσπών και είπε ότι «η πατρίδα μας, εφόσον ισχύσει αυτή η συμφωνία δεν έχει δίχτυ ασφάλειας. Αν αυτή η μικρή ομάδα, που ονομάζεται κυβέρνηση, προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας θα υποστούμε τεράστια εθνική ήττα», είπε. Για τον κ. Αναστασιάδη υπογράμμισε ότι «έκανε την υπέρβαση και είχε μονίμως έγνοια για τα θέματα που απασχολούν τον Ελληνισμό, που αφορούν στην πατρίδα. Λειτούργησε σε όλη τη θητεία του στη Βουλή ως δίχτυ ασφαλείας».

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, επισήμανε για τη συμφωνία των Πρεσπών ότι «είναι κακή συμφωνία, εθνικά και διπλωματικά επιζήμια, επαχθής και ετεροβαρής σε βάρος της Ελλάδας», ενώ δήλωσε ως ΠΕΔΚΜ ότι «θα παραστούμε στο συλλαλητήριο της Αθήνας».