Skip to main content

Σάββας Χαλιαμπάλιας: Παραγωγή καυσίμων από ξερά κλαδιά

Αφορμή αποτέλεσαν οι διαμαρτυρίες για τη συσσώρευση ξερών κλαδιών στο Σέιχ Σου που ενισχύουν τον κίνδυνο για την πρόκληση πυρκαγιών.

Την αξιοποίηση των υπολειμμάτων καλλιεργειών και φύσης όπως επίσης και των ποσοτήτων ξυλείας που προέρχονται από το κλάδεμα των δένδρων προτείνει ο ιδρυτής του Φορέα Σκέψης Ενεργών Πολιτών Σάββας Χαλιαμπάλιας.

Ζητεί, με την αρωγή της Πολιτείας, να δημιουργηθούν επιχειρήσεις οι οποίες να χρησιμοποιούν αυτά τα υλικά για την παραγωγή καυσίμων, ωφελώντας την κοινωνία και το περιβάλλον.  

Αφορμή αποτέλεσαν οι διαμαρτυρίες για τη συσσώρευση ξερών κλαδιών κ.α, που ενισχύουν τον κίνδυνο για την πρόκληση πυρκαγιών, στο περιαστικό δάσος Σέιχ- Σου αλλά και η μεγάλη φωτιά σε ξερά χόρτα που προκλήθηκε πρόσφατα στην Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου. «Γενικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχουν διάσπαρτα τέτοια υλικά που δημιουργούν προβλήματα» επισημαίνει ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος και βουλευτής Θεσσαλονίκης.

«Μεγάλες ποσότητες ξυλείας που βρίσκονται  στα δάση κινδυνεύουν να γίνουν καύσιμη ύλη τροφοδοτώντας μεγάλες πυρκαγιές, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου. Παράλληλα, χιλιάδες τόνοι ξύλων- π.χ. από κλαδέματα ελαιόδεντρων στη Χαλκιδική και ροδακινιών στην Ημαθία- παραμένουν αδιάθετοι. Οι παραγωγοί δεν ξέρουν τι να κάνουν και τα καίνε, δημιουργώντας προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον» τονίζει ο κ. Χαλιαμπάλιας.

«Ως Φορέας Σκέψης προτείνουμε αυτά τα υλικά να μπορούν να αξιοποιηθούν κατάλληλα. Αυτή είναι δουλειά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  που πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση. Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αδειοδότηση επιχειρήσεων οι οποίες να παίρνουν την πρώτη ύλη και να παράγουν προϊόντα (πέλλετ ή καύσιμα για τη βιομηχανία), που να διατίθενται στην αγορά. Να υπάρχει οικονομικό όφελος και να εξαφανιστεί ο κίνδυνος για το περιβάλλον» σημειώνει ο κ. Χαλιαμπάλιας επισημαίνοντας ότι έτσι θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας, έσοδα για το δημόσιο, από τη φορολογία,  αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία.