Skip to main content

Σχέδιο Σαββίδη για Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού στην Καλαμαριά

«Αυτό είναι το χρέος μου, αυτό είναι το έργο της ζωής μου», είπε ο ομογενής επιχειρηματίας υπογραμμίζοντας πως θα στηρίξει το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών

Να μετατρέψουμε τον πόνο και τη θλίψη σε εκπαιδευτική αποστολή για τον ποντιακό ελληνισμό κάλεσε όλους ο Ιβάν Σαββίδης μιλώντας στην τελετή εγκαινίων του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών, που ιδρύθηκε με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος του ομογενή επιχειρηματία.

«Οι θεοί και οι πρόγονοι μας δίνουν τις ευλογίες τους για αυτό», σημείωσε ο ομογενής επιχειρηματίας προσθέτοντας πως πρέπει να «αφήσουμε την πικρία, το μίσος και την εκδίκηση στο παρελθόν». Όπως είπε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα τη Γενοκτονία των Ποντίων για να μιλήσουμε στον κόσμο για το πόσο τερατώδη μπορούν να είναι παρόμοια εγκλήματα και μαζί με άλλους χριστιανικούς πληθυσμούς που έχουν υποφέρει στις αρχές του 20ου αιώνα, να «ταράξουμε τον βράχο της ιστορικής αδικίας».

Ο ομογενής επιχειρηματίας υπογράμμισε ότι το κέντρο δεν πρέπει να περιορίσει τη δράση του στην τραγωδία της γενοκτονίας αλλά και στον ποντιακό πολιτισμό και τον ρόλο που αυτός έπαιξε στη διαμόρφωση του ελληνικού κράτους. «Διότι αν και έχουν περάσει 100 χρόνια, δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια ζούμε σε συνθήκες απομόνωσης του ποντιακού ελληνισμού, φαινόμενο που παρατηρήθηκε σε διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής», υπογράμμισε ο ίδιος συμπληρώνοντας πως ακόμα και στο πανεπιστήμιο οι πληροφορίες που δίνονται για τον ποντιακό ελληνισμό είναι επιλεκτικές και ανεπαρκείς.

Μάλιστα ζήτησε να ιδρυθούν κρατικές θέσεις διδασκαλίας για τον ελληνισμό του Πόντου όπως υπάρχουν αντίστοιχα στην έδρα των εβραϊκών και μουσουλμανικών σπουδών στο ΑΠΘ, ειδικά από τη στιγμή που η ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης, πρωτεύουσας του ποντιακού ελληνισμού, είναι συνδεδεμένη με την προσφυγιά. Ο ίδιος ανακοίνωσε ακόμα την ίδρυση του Ταμείου Στοχευμένου Κεφαλαίου, στο οποίο όπως είπε θα επενδύσει σημαντικά η οικογένειά του, με στόχο την προσφορά υποτροφιών και κονδυλίων για ερευνητικά προγράμματα. Ακόμα, πρόσθεσε πως είναι σε συζητήσεις με τον νυν δήμαρχο Καλαμαριάς, Θεοδόση Μπακογλίδη, για τη δημιουργία υπαίθριου μουσείου για τον ποντιακό ελληνισμό με στόχο να αποτελέσει ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα σε όλα τα Βαλκάνια.

Ο ίδιος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως θα είναι πάντα δίπλα στο κέντρο. «Αυτό είναι το χρέος μου, αυτό είναι το έργο της ζωής μου».

Το Κέντρο αποτελεί το μοναδικό πανεπιστημιακό κέντρο ποντιακών σπουδών στον κόσμο, όπως τόνισε από πλευράς του ο Απόστολος Τζιτζικώστας ενώ αναφέρθηκε και στο αρχείο ποντιακού ελληνισμού, με φωτογραφίες, με οπτικοακουστικό αρχείο, εφημερίδες και καρτ ποσταλ, που παραχώρησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο ΑΠΘ.

Ο πρύτανης, Περικλής Μήτκας, δήλωσε ότι η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού δεν είναι επαρκώς μελετημένη και τεκμηριωμένη και Το νεοσύστατο Κέντρο, αποτελώντας τη μετεξέλιξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών που ιδρύθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή τον Μάιο του 2017 με στόχο τη διδασκαλία της ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντου και την υποστήριξη νέων ερευνητών, θα στεγάσει το ερευνητικό της έργο και θα είναι λειτουργικά συνδεδεμένο μαζί της.

Κύριοι στόχοι του είναι η διεκδίκηση μεγαλύτερων επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων για τον ποντιακό ελληνισμό, η προώθηση βέλτιστων πρακτικών για τη φύλαξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου, η διοργάνωση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων για Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές και φοιτήτριες όλων των κύκλων σπουδών, καθώς και η επιστημονική κατάρτιση ειδικών ερευνητών για ζητήματα που σχετίζονται με τον ελληνισμό και τις γεωγραφικές περιοχές του Πόντου. Το Κέντρο ιδρύεται με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη.