Skip to main content

ΣΒΒΕ: «Γαλλική» λύση για τις μεταχρονολογημένες επιταγές

Στα πρότυπα της ισχύουσας γαλλικής νομοθεσίας, προτείνει την επίλυση του ζητήματος των μεταχρονολογημένων επιταγών, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, με επιστολή του προς την υπουργό Οικονομίας.
Στα πρότυπα της ισχύουσας γαλλικής νομοθεσίας, προτείνει την επίλυση  του ζητήματος των μεταχρονολογημένων επιταγών ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), Νίκος Πέντζος, με επιστολή του, σήμερα 24 Νοεμβρίου, προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.

Όπως τονίζεται στην επιστολή του ΣΒΒΕ, δημιουργείται σημαντικό χρηματοοικονομικό κόστος, το οποίο επιβαρύνει κατ΄ αποκλειστικότητα τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, λόγω των ανεξέλεγκτων καταστάσεων που  προέρχονται από την έκδοση μεταχρονολογημένων επιταγών, οι οποίες φθάνουν έως και τους δέκα μήνες

Επιπλέον, η πρακτική αυτή σε συνδυασμό με την τρέχουσα πολιτική των τραπεζών, που θεσπίζουν ολοένα και αυστηρότερα κριτήρια δανειοδότησης, μεταφέρει με βεβαιότητα το βάρος της πίστωσης στις παραγωγικές επιχειρήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στο πλαίσιο της διευθέτησης του προβλήματος των καθυστερημένων πληρωμών έχει εκδώσει την Οδηγία 2000/35/ΕΚ, η οποία στη χώρα μας εναρμονίστηκε με το ΠΔ 166/2003, μόνον όμως σε ό,τι αφορά στις καθυστερημένες πληρωμές του δημόσιου τομέα, χωρίς δηλαδή να υπεισέρχεται στις συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών.

Σε συνέχεια της έκδοσης της παραπάνω οδηγίας, το πρόβλημα των καθυστερημένων πληρωμών έχει αντιμετωπισθεί συνολικά και, εν τέλει επιλυθεί, από αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όπως για παράδειγμα η Γαλλία.

Σχετική έρευνα των υπηρεσιών του ΣΒΒΕ κατέδειξε ότι, σύμφωνα με το νόμο για τον εκσυγχρονισμό της γαλλικής οικονομίας (Loi pour la Modernisation de l’ Economie – LME), που τέθηκε σε ισχύ από 01.01.2009, ορίστηκαν οι 45 ημέρες από τη λήξη του μήνα που εκδόθηκε το τιμολόγιο ή οι 60 ημέρες από την έκδοση του τιμολογίου ως ανώτατο χρονικό σημείο για την εξόφληση των οφειλών οποιωνδήποτε συναλλαγών για προϊόντα και υπηρεσίες μεταξύ ιδιωτών. 

Σε κάθε περίπτωση, η ιδιαιτερότητα της χώρας μας, που αφορά στο πλήθος και στα τεράστια ποσά που διακινούνται μέσω επιταγών, θα πρέπει να εφαρμοσθεί σε βάθος ενός ή δύο ετών για την εξομάλυνση και αντιμετώπιση της ισχύουσας στρεβλής κατάστασης στην ελληνική αγορά, σημειώνει ο σύνδεσμος.

Για το ΣΒΒΕ υπογραμμίζεται στην επιστολή είναι βέβαιο ότι η λήψη των σχετικών αποφάσεων αφενός θα ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά, αλλά κυρίως θα βοηθήσει στην εύρυθμη λειτουργία της.