Skip to main content

ΣΒΒΕ: Να ενταθούν οι έλεγχοι, για να περιοριστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τους αντιγραφ

Μονόδρομος η συνεργασία κυβερνήσεων, επιχειρήσεων, καταναλωτών και διοικήσεων για την προστασία του εμπορίου και της πνευματικής ιδιοκτησίας επισημάνθηκε από τους ομιλητές του σεμιναρίου του ΣΒΒΕ για
Την ανάγκη θεσμοθέτησης από το κράτος των κατάλληλων μηχανισμών, ούτως ώστε η κάθε μορφή παραοικονομίας που προέρχεται από την πώληση προϊόντων αντιγραφής να μειωθεί στο ελάχιστο, για να μπορέσουν έτσι οι υγιείς επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν με τους ίδιους όρους εκείνους που φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν συστηματικά επeσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Νίκος Πέντζος, μιλώντας στο σεμινάριο για την προστασία των προϊόντων από την αντιγραφή, που οργάνωσε ο σύνδεσμος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το 2008 τα τελωνεία της ΕΕ κατέγραψαν περισσότερες από 130 εκατ. περιπτώσεις κατάσχεσης απομιμήσεων προϊόντων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, σημειώνοντας αύξηση 17% σε σύγκριση με το 2007.

Απομιμήσεις παρατηρούνται, όπως ανέφερε, όλο και περισσότερο στα φάρμακα, στα τρόφιμα (με χαρακτηριστική την περίπτωση της Ελληνικής φέτας), στα ενδύματα, στα τσιγάρα, στα καλλυντικά, στα παιχνίδια, στο λογισμικό και στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ακόμη και στα δομικά υλικά.
Τα προϊόντα αυτά εκτός από τη σημαντική οικονομική ζημία που συνεπάγονται για τις επιχειρήσεις που τα παράγουν ή τα εμπορεύονται, συνδέονται άμεσα με το παραεμπόριο και τη φοροδιαφυγή, επeσήμανε.

Κυριαρχούν οι κινεζικές αντιγραφές

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο γενικός διευθυντής τελωνείων και ειδικών φόρων κατανάλωσης του υπουργείου Οικονομικών, κ. Νίκος Βερναδάκης, στα κατασχεθέντα προϊόντα την κορυφαία θέση κατέχουν τα τσιγάρα με 23εκατ. τεμάχια ακολουθούν με σειρά τα ρούχα και τα αξεσουάρ με 18εκατ., καλλυντικά, προϊόντα περιποίησης σώματος 6εκατ., παιχνίδια ηλεκτρονικά, φάρμακα, ηλεκτρικός εξοπλισμός, είδη διατροφής, κοσμήματα, υπολογιστές και τα παρελκόμενα, και πολλά άλλα. Τα κινέζικα είναι τα κυρίαρχα στις αντιγραφές με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο.

Ειδικότερα οι χώρες προέλευσης είναι κατά 57,92% η Κίνα, 15,63% άγνωστης προέλευσης, 4,92% η Τουρκία, 2,71%η Ινδία, 2,51% η Γεωργία, 2,06% Ελβετία, 2,01% Αραβικές χώρες, 2% Χονγκ Κονγκ, 1,65% η Βουλγαρία και από άλλες χώρες το 8,58%.

Κατά τον κ. Βερναδάκη οι δύο βασικοί άξονες στους οποίους θα πρέπει να εστιαστούν οι προσπάθειες πάταξης των μαϊμού προϊόντων είναι:
- η συντονισμένη δράση των υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την επιβολή του νόμου, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο και
- η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού
Οι ζώνες άμυνας ενάντια στην πειρατεία είναι κατά τη γνώμη του, τα τελωνεία που ελέγχουν την εξαγωγή, τις Ελεύθερες Ζώνες, την εισαγωγή και στην εσωτερική αγορά η διανομή, η κατανάλωση και η παραγωγή. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διεθνείς και κοινοτικές οδηγίες που υπάρχουν για την προστασία των προϊόντων όπως η Συμφωνία TRIPS στην οποία μετέχει η Ελλάδα και έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του διεθνούς εμπορίου προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο απομίμησης ή παραποίησης, την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και την ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Η ACTA είναι μία Εμπορική Συμφωνία κατά της παραποίησης που ξεκίνησε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, αλλά οι διαπραγματεύσεις έχουν επεκταθεί πλέον σε πολλές χώρες όπως η Νότια Κορέα, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Αυστραλία η Νέα Ζηλανδία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από τα Κράτη – μέλη της εξουσιοδότηση να συμμετάσχει στο γύρο αυτό. Η  ACTA  δεν έχει τεθεί σε ισχύ καθότι θα πρέπει να επικυρωθεί από όλα τα συμμετέχοντα Κράτη.

Η αντιμετώπιση του φαινομένου κατά τη γνώμη του απαιτεί στοχευμένους ελέγχους κατά την εισαγωγή, εξαγωγή και μεταφόρτωση, την ενδυνάμωση και επέκταση των συμφωνιών τελωνειακής συνεργασίας, την ενίσχυση των συμφωνιών, την ενδυνάμωση της συνεργασίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων την Europol και την Interpol και σύναψη διμερών συμφωνιών ιδιαίτερα με την Κίνα.

Η συνεργασία κυβερνήσεων, επιχειρήσεων, καταναλωτών και διοίκησης είναι μονόδρομος για την προστασία του εμπορίου και της πνευματικής ιδιοκτησίας, υπογράμμισε.

Για τις νομικές ενέργειες εναντίον της αντιγραφής και της παραβίασης δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας μίλησε η Διευθύντρια Δικαστικού του ΟΒΙ κυρία Θεοδώρα Σιμιτσή.

Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας χορηγείται για επινοήματα νέα, με εφευρετική δραστηριότητα και βιομηχανικά εφαρμόσιμα. Αφορά προϊόν, μέθοδο ή χρήση, ισχύει για 20 χρόνια και γίνεται έλεγχος του νέου της εφεύρεσης 
Οι τίτλοι προστασίας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας είναι:
-Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (ΔΕ)
-Το πιστοποιητικό υποδείγματος χρησιμότητας
-Το πιστοποιητικό καταχώρησης βιομηχανικών σχεδίων-υποδειγμάτων
-Συμπληρωματικό πιστοποιητικό προστασίας φαρμάκων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Εφεύρεση είναι οτιδήποτε έχει τεχνικό χαρακτήρα και για το οποίο μπορεί να λάβει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
Δεν είναι εφεύρεση: οι ανακαλύψεις, οι επιστημονικές θεωρίες, οι μαθηματικές μέθοδοι, οι αισθητικές δημιουργίες, τα προγράμματα Η/Υ, οι μέθοδοι οικονομικών δραστηριοτήτων, η παρουσίαση πληροφοριών, οι ποικιλίες ζώων και φυτών, οι διαγνωστικές μέθοδοι, οι μέθοδοι χειρουργικής και θεραπευτικής αγωγής.
Το Πιστοποιητικό Υποδείγματος Χρησιμότητας(ΠΥΧ) χορηγείται για: αντικείμενα νέα με καθορισμένο σχήμα και μορφή, τρισδιάστατο και βιομηχανικά εφαρμόσιμα.
Το Πιστοποιητικό Καταχώρησης Βιομηχανικών Σχεδίων –Υποδειγμάτων χορηγείται για σχέδια ή υποδείγματα νέα με ατομικό χαρακτήρα. Υπάρχει δυνατότητα, όπως είπε η κυρία Σιμιτσή για προστασία μέχρι 50 σχέδια το μέγιστο, όταν πρόκειται για πολλαπλή αίτηση εφόσον ανήκουν στην ίδια υποκατηγορία.

Ισχύει για 5 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης ανά πενταετία και μέχρι 25 χρόνια το μέγιστο.

Ως λόγους προστασίας των εφευρέσεων ανέφερε ότι μέσω αυτών εξασφαλίζεται: αναγνώριση ευρηματικότητας και της μοναδικότητας, αναγνώριση του νέου και της λύσης προβλήματος, ο εντυπωσιασμός συναδέλφων, η δόξα, η προετοιμασία επιχειρηματικής ανάπτυξης και η εξασφάλιση μεριδίου αγοράς.

Στους λόγους προστασίας αναφέρει την παρεμπόδιση των ανταγωνιστών να κάνουν αντιγραφή, τη στρατηγική δημιουργίας συνεταιρισμών, τη διάθεση αδειών εκμετάλλευσης και εξασφαλίζεις τη δυνατότητα για επιχειρηματικές διαπραγματεύσεις.

Κατά την κυρία Σιμιτσή η αξία προστασίας των εφευρέσεων με  ΔΕ είναι ότι:
-Το ΔΕ μετατρέπει τις ιδέες σε αξιόπιστο οικονομικό συντελεστή.
-Καθορίζει με ακρίβεια την αξίωση πάνω στη διανοητική ιδιοκτησία και εξασφαλίζει και νομικά την τεχνική πρόοδο και την εμπορική τοποθέτηση.
Ως παράδειγμα ανέφερε τον Έντισον που ήταν ο εφευρέτης της στρατηγικής των διπλωμάτων, καθώς αξιολογούσε εκ των προτέρων τις εφευρέσεις του με βάση την οικονομική τους αξία. Ωστόσο ο Heinrich Goebel, ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε λαμπτήρα πυράκτωσης, αλλά δεν φρόντισε να την προστατεύσει και σήμερα σπανίως αναφέρεται.
Μια εφεύρεση μπορεί να προστατεύεται με ΔΕ, που εξασφαλίζουν απόλυτα δικαιώματα, με Πιστοποιητικό Υποδείγματος Χρησιμότητας με αποκλειστικά δικαιώματα, με Βιομηχανικό Σχέδιο και Υπόδειγμα και Ειδικό Τίτλο Προστασίας, που τα δικαιώματα είναι χρονικά περιορισμένα.
Μπορεί να υποβληθεί αίτηση για ΔΕ εθνική, ευρωπαϊκή που αφορά 36 χώρες συν 3 επέκταση και διεθνής αφορά 184 χώρες.
Η αίτηση μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, σε άλλη χώρα, στην Ευρώπη (ΕPΟ) και παγκόσμια (WIPO).

Όταν θέλει ο επιχειρηματίας να έχει την αποκλειστικότητα για την εμπορία και την εκμετάλλευση της εφεύρεσής του, τότε κατά την κυρία Σιμιτσή δεν αποκαλύπτουμε σε τρίτους το περιεχόμενο της εφεύρεσης πριν: α) προβεί ο ενδιαφερόμενος σε κατάθεση αίτησης για την προστασία της εφεύρεσης και β) εγκαταλείψουμε τελικά την προσπάθεια κατοχύρωσης, αφού στο μεταξύ ανακαλύψουμε μετά από σχετική έρευνα ότι η ιδέα μας είναι γνωστή.
Κατά τη γνώμη της τα τρία βασικά βήματα για την προστασία των εφευρέσεων είναι:
1ο Βήμα: προ έρευνα τεχνολογικής πληροφόρησης για το τι προυπάρχει σχετικά.
2ο Βήμα: κατάθεση εθνικής αίτησης για προστασία στην Ελλάδα, που είναι φθηνή και γρήγορη διαδικασία.
3ο Βήμα: κατάθεση ευρωπαϊκής αίτησης ή αίτησης για PCT, που είναι πιο δαπανηρή και πιο χρονοβόρα διαδικασία με ταυτόχρονη επίκληση ελληνικής προτεραιότητας.

Πιστεύει ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας προάγουν την τεχνολογία, αποτελούν κίνητρο για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, βοηθούν τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, προσελκύουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια και βοηθούν στη μεταφορά τεχνολογίας.

Το όφελος για τον εφευρέτη από τα ΔΕ τόνισε ότι δημιουργούν ευκαιρίες για νέα προιόντα, προστατεύουν τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη και το μερίδιο αγοράς, δημιουργούν εισόδημα από πώληση δικαιωμάτων και εκχώρηση αδειών και αυξάνουν την αξία της εταιρίας.

Ως παράδειγμα ανέφερε την IBM, που είχε 1,7 δις. δολ. Έσοδα το 2001 μόνο από άδειες εκμετάλλευσης σε τρίτους, καθώς υπολογίζει ότι τη δεκαετία 92-02 υπέβαλε 22.357 αιτήσεις. Το Πανεπιστήμιο του Stanford εισπράττει 100εκατ. δολ. από ΑΔΕ. Στο τεχνολογικό πανεπιστήμιο του Ελσίνκι HUT 200 εφευρέσεις εντοπίζονται και εκτιμώνται ετησίως, υποβάλλονται 25 αιτήσεις ΔΕ στο όνομα του πανεπιστημίου σε πολλές από τις οποίες εκχωρούνται άδειες εκμετάλλευσης και υποστηρίζει τη δημιουργία 10-20 τεχνοβλαστών.
Ανέφερε το Oxford University ως παράδειγμα συμμετοχής στην καινοτομία, καθώς δημιούργησε εταιρία μεταφοράς τεχνολογίας Isis Innovation και τροφοδοτεί την τοπική κοινωνία με Spin-Out εταιρίες, 52 Spin Out εταιρίες από το 1998.

Η προστασία των εφευρέσεων παρέχει υποχρεώσεις, δικαιώματα και πλεονεκτήματα. Ειδικότερα οι υποχρεώσεις είναι ο χρονικός περιορισμός για 20 έτη για ΔΕ , 7 έτη για ΠΥΧ, πληρωμή ετήσιων τελών προστασίας και διοικητικές διαδικασίες μεταβίβαση δικαιωμάτων άδειας εκμετάλλευσης κλπ. Ως δικαιώματα αναφέρεται η απαγόρευση εκμετάλλευσης ή εισαγωγής του προϊόντος ή της μεθόδου είτε της χρήσης σε κάθε τρίτο. Τα πλεονεκτήματα εστιάζονται στη μετατροπή καινοτόμων προϊόντων σε επιχειρηματικά κεφάλαια, σε αύξηση της αξίας της εταιρίας, σε αποτροπή καταπάτησης δικαιωμάτων από τρίτους.

Ο ΟΒΙ προσφέρει επίσης τα ακόλουθα:
-Καταχώρηση τοπογραφιών προϊόντων ημιαγωγών.
-Καταχώρηση συμβάσεων μεταφοράς τεχνολογίας
-Έκδοση συμπληρωματικού πιστοποιητικού προστασίας για φάρμακα και φυτοφάρμακα.
-Παραλαβή ευρωπαϊκών και διεθνών αιτήσεων και αιτήσεων διεθνών και κοινοτικών βιομηχανικών σχεδίων.
-Μηνιαία έκδοση ειδικού δελτίου βιομηχανικής ιδιοκτησίας
-Απονομή βραβείων.
Η αστική προστασία παρέχεται με ασφαλιστικά μέτρα, αγωγή άρσης και παράλειψης, αγωγή αποζημίωσης και αναγνωριστική αγωγή.
Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης από μη δικαιούχο ότι τα σχετικά αγαθά προστατεύονται από ΔΕ, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος και με χρηματική ποινή.

Για την προστασία και εφαρμογή νομοθεσίας των εμπορικών σημάτων μίλησε η νομικός της Διεύθυνσης Εμπορικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας του υπουργείου Οικονομικών κυρία Παναγιώτα Γεωργοπούλου. Αναφέρθηκε διεξοδικά στον τρόπο που κατοχυρώνεται ένα εμπορικό σήμα και πως προστατεύεται.

Στην προστασία και την εφαρμογή της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία αναφέρθηκε η εκπρόσωπος του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας κυρία Μαρία Δάφνη Παπαδοπούλου
Στους σκοπούς του ΟΠΙ, τόνισε  ότι συμπεριλαμβάνονται η:
-η προστασία των δημιουργών και των δικαιούχων συγγενικών δικαιωμάτων,
-η εποπτεία των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης,
-η εφαρμογή του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς και των συναφών διεθνών συμβάσεων,
-η νομοπαρασκευαστική εργασία σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων.