Skip to main content

ΣΒΒΕ: Περαίωση για τελευταία φορά

Ο ΣΒΒΕ χαρακτηρίζει άδικο το μέτρο της περαίωσης, αλλά υπογραμμίζει ότι κατανοεί την αναγκαιότητά του, απευθύνοντας έκκληση αυτή να είναι η τελευταία φορά που εφαρμόζεται.
Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την περαίωση των φορολογικών εκκρεμοτήτων, με βάση την οποία το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην κατάθεση σχεδίου νόμου, ο ΣΒΒΕ απέστειλε επιστολή προς τον Γ. Παπακωνσταντίνου, καταρχήν, εκφράζοντας την άποψή του ότι αποτελεί άδικο και άνισο μέτρο, καθώς επιβραβεύει τη φοροδιαφυγή.

Στην επιστολή αναφέρεται, ωστόσο, ότι ο ΣΒΒΕ, κατανοεί την αναγκαιότητα του μέτρου στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα, αφενός γιατί θα συμβάλει στην αύξηση των κρατικών εσόδων και αφετέρου γιατί θα διευκολύνει τους φορολογούμενους, που βρίσκονται σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους.

Σε κάθε περίπτωση, άποψη του Συνδέσμου είναι ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί για τελευταία φορά και να αποτελεί και στην πραγματικότητα περαίωση, προβλέποντας ρητά τη μη υποχρέωση διατήρησης των Βιβλίων και Στοιχείων, μετά την περαίωση και για τις χρήσεις, που αυτή αφορά.

Μείζονα θέματα για το Σύνδεσμο, σε ό,τι αφορά την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, είναι τα παρακάτω:

  • Δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση των εταιρειών (εισηγμένων και μη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών) που ο μέσος όρος των ακαθαρίστων εσόδων των ετών της ρύθμισης ανέρχεται μέχρι 30 εκατ. ευρώ.
  • Ο συντελεστής επαύξησης των φορολογικών εσόδων να μην υπερβαίνει το 0,7%-1%.
  • Να παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς της ζημίας, που τυχόν περιλαμβάνεται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου ρυθμιζόμενου οικονομικού έτους για συμψηφισμό με τα κέρδη των επομένων ετών.
  • Η προκαταβολή του φόρου που προκύπτει από τη ρύθμιση να μην υπερβαίνει το 10% της συνολικής οφειλής και να παρέχεται η δυνατότητα καταβολής σε 36 μηνιαίες ισόποσες δόσεις.
  • Να προβλεφθεί ρητά στο νόμο ότι ο φόρος που θα προκύπτει θα καλύπτει όλες τις φορολογίες (εισόδημα, ακίνητη περιουσία, αφορολόγητα αποθεματικά, παρακρατούμενους φόρους – ΦΠΑ μισθωτών υπηρεσιών κλπ.).

Επίσης, σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο σύνδεσμος θα ήθελε να επισημάνει τα εξής:

  • Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής βεβαιωμένης οφειλής να προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και έκπτωση 50% σε τυχόν πρόσθετους φόρους και τέλη. Όμοια έκπτωση 50% σε πρόσθετους φόρους και τέλη να ισχύει και σε περίπτωση ληξιπρόθεσμης οφειλής που καταβάλλεται σε μηνιαίες δόσεις.
  • Ο οφειλέτης να χάνει το ευεργέτημα της ρύθμισης μόνο στην περίπτωση που δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα δόσεις για τρεις φορείς (συνεχόμενες ή μη).
  • Να παρέχεται φορολογική ενημερότητα μηνιαίας διάρκειας στον οφειλέτη με την καταβολή κάθε δόσης της ρύθμισης.
  • Κατά το χρόνο της ρύθμισης να αναστέλλονται κάθε είδους κατασχέσεις σε βάρος της περιουσίας του οφειλέτη, αλλά ακόμη και οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων.

ΚΕΕ: Αντικίνητρο τα προτεινόμενα ποσά

«Τα προτεινόμενα ποσά για περαίωση των φορολογικών υποθέσεων που περιλαμβάνονται στο κείμενο της διαβούλευσης κρίνονται υπερβολικά και εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν ως αντικίνητρα για την πλειοψηφία όσων έχουν εκκρεμείς υποθέσεις να προσέλθουν για να τις περαιώσουν», εκτιμά η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος στο υπόμνημά της προς το υπουργείο Οικονομικών για το θέμα της περαίωσης

Στο υπόμνημα της ΚΕΕ αναφέρεται ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία από προηγούμενες διαδικασίες περαίωσης έχει αποδείξει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εκκρεμείς υποθέσεις δεν έκλεισαν με προηγούμενες αποφάσεις και παραμένουν εκκρεμείς, γιατί οι ενδιαφερόμενοι τήρησαν νομότυπα τα βιβλία τους και τους ζητήθηκε να πληρώσουν σοβαρά πρόσθετα ποσά φόρων για τζίρο που δεν πραγματοποίησαν, προκαλώντας ένα έντονο κλίμα αδικίας. Επομένως για να έχει επιτυχία η νέα περαίωση, πρέπει τα πρόσθετα ποσά φόρου να είναι χαμηλά και προσιτά σε όλους.

Τονίζεται ότι η διατηρούμενη απειλή του ελέγχου για αυτούς που δεν θα κλείσουν τα βιβλία τους πρέπει να σταματήσει γιατί θίγει την νοημοσύνη και την τιμιότητα των φορολογουμένων.

Για όσες υποθέσεις τηρούνται βιβλία και στοιχεία με ειλικρίνεια, και δεν έχει διαπιστωθεί κάποια παράλειψη ή ανακρίβεια στις προηγούμενες οριστικές χρήσεις ή στις εκκρεμείς αποφάσεις του ΣΔΟΕ το κατώτερο ποσόν κατά χρήση που θα βεβαιωθεί κατά κατηγορία τήρησης βιβλίων να προσδιορισθεί ως εξής: Α΄ κατηγ. Κ.Β.Σ, ή μη τηρούντες βιβλία 200 ευρώ, Β΄ κατηγ. Κ.Β.Σ, 400 ευρώ, Γ΄ κατηγ. Κ.Β.Σ, Κατώτερο 800 ευρώ ή αναλογικό 0,25%ο επί του τζίρου για ΑΕ και ΕΠΕ, και 0,20%ο επί του τζίρου για λοιπές.