Skip to main content

ΑΠΘ - Καθηγητές Τμήματος Φυσικής: Κίνδυνος για την εξεταστική λόγω της κατάληψης

Οι καθηγητές του τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ κάνουν έκκληση να τερματιστεί η πολυήμερη κατάληψη

Έκκληση προς κάθε κατεύθυνση να τερματιστεί η πολυήμερη κατάληψη στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απευθύνει με ανακοίνωσή της η ολομέλεια των διδασκόντων (ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ) του Τμήματος Φυσικής.

Παράλληλα, περιγράφει τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει το λουκέτο στη Σχολή, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για την εξεταστική περίοδο του προσεχούς Ιουνίου. Ανάλογη έκκληση απευθύνει, μιλώντας στην Voria.gr και ο κοσμήτορας της ΣΘΕ Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου. Σύμφωνα με τον κοσμήτορα υπό κατάληψη τελούν εδώ και περίπου έναν μήνα τα Τμήματα Φυσικής, Γεωλογίας, Μαθηματικών και Πληροφορικής. Το θέμα απασχόλησε χθες και τη Σύγκλητο του ΑΠΘ η οποία, έπειτα από συνεδρίαση διάρκειας περίπου τριών ωρών κατέληξε σε ένα ψήφισμα με τον οποίο καταδικάζει την κατάληψη και τους προπηλακισμούς σε βάρος καθηγητών, ζητά από τους καταληψίες να αποχωρήσουν και αναφέρει ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επανεξετάσει την κατάσταση.

“Νομίζω πως είναι καιρός να λήξει πλέον η κατάληψη, έχει ξεπεράσει τις τρεις βδομάδες και κοντεύουμε μήνα. Σκεφτείτε, δε, ότι, μέσα στο κτήριο της Σχολής Θετικών Επιστημών βρίσκονται περί τους πενήντα με εξήντα φοιτητές όταν ο αριθμός των φοιτητών που σπουδάζουν σε όλα τα τμήματα της Σχολής φτάνει περίπου τους εννέα χιλιάδες”, δηλώνει ο κ. Χιντήρογλου.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις του Τμήματος Φυσικής, παραμένουν κατειλημμένες από ομάδα φοιτητών που εκπροσωπούν το Σύλλογο Φοιτητών Φυσικού, από τις 3 Μαρτίου. Είχε δε προηγηθεί και μια ακόμη τριήμερη κατάληψη τον Φεβρουάριο. Όπως επισημαίνουν οι καθηγητές του Τμήματος στην ανακοίνωσή τους “όλο αυτό το χρονικό διάστημα παρεμποδίζεται η πρόσβαση στους χώρους γραφείων και εργαστηρίων του Τμήματος σε όλο το διδακτικό και λοιπό προσωπικό από τους φοιτητές που συμμετέχουν στην κατάληψη. Η ίδια απαγόρευση εισόδου ισχύει για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του Τμήματος που εκπονούν την διδακτορική τους διατριβή ή την διπλωματική τους εργασία και είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσουν πειραματικές μετρήσεις. Το ίδιο διάστημα οι διδάσκοντες του Τμήματος συνεχίζουν κανονικά (μέσω τηλεκπαίδευσης) την παράδοση των μαθημάτων, με πολύ σημαντική συμμετοχή των φοιτητών στα μαθήματα παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της ομάδας φοιτητών που κάνει κατάληψη για διακοπή των μαθημάτων”.

Οι καθηγητές επισημαίνουν ότι “στην αρχή της κατάληψης η ομοθυμία της μεγάλης ομάδας των φοιτητών με τους καθηγητές για συνέχιση των εξετάσεων και της διδασκαλίας των μαθημάτων επέτρεψε και την ομαλή ολοκλήρωση της προηγουμένης εξεταστικής, αλλά και τη διδασκαλία των μαθημάτων έως σήμερα με πολύ ικανοποιητική συμμετοχή των φοιτητών”. Ωστόσο, τονίζουν πως “δυστυχώς όμως μετά από τόσες μέρες κατάληψης, η παρατεταμένη αδυναμία πρόσβασης στο χώρο εργασίας δεν δίνει πλέον σε κάποιους διδάσκοντες, τη δυνατότητα ομαλής συνέχισης της εξ αποστάσεως διδασκαλίας με όρους ανεκτής ποιότητας λόγω ελλείψεων στο διδακτικό υλικό και την αναγκαία αλληλεπίδραση έρευνας και διδασκαλίας”.

Η ολομέλεια των διδασκόντων τονίζει, δε, ότι “το πρόβλημα αυτό αναμένεται φυσιολογικά να διογκωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, με την παρατεταμένη συνεχιζόμενη κατάληψη και παρεμπόδιση των λειτουργιών του Τμήματος, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ομαλή υλοποίηση των μαθημάτων και τη διενέργεια των εξετάσεων του Ιουνίου”. Τον κίνδυνο να μην γίνουν οι εξετάσεις του Ιουνίου επισημαίνει και ο κ. Χιντήρογλου. “Θα είναι η λογική συνέπεια καθώς δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η διδασκαλία όλων των μαθημάτων. Κάποια μαθήματα, για να διδαχθούν, απαιτείται πρόσβαση σε υλικά τα οποία βρίσκονται μέσα στη Σχολή η οποία, όμως τελεί υπό κατάληψη. Εάν η κατάληψη δεν τελειώσει άμεσα, τότε η μόνη περίπτωση να γίνουν οι εξετάσεις είναι εάν δοθεί παράταση του ακαδημαϊκού έτους”, σημειώνει ο κοσμήτορας της ΣΘΕ.

Ο κ. Χιντήρογλου επισημαίνει, παράλληλα, ότι η κατάληψη παρεμποδίζει και την ερευνητική διαδικασία. “Επιπτώσεις υπάρχουν όμως και με τη συντήρηση του εξοπλισμού που υπάρχει σε αρκετά τμήματα της Σχολής”. Το θέμα αυτό θίγουν στην ανακοίνωσή τους και οι καθηγητές του τμήματος Φυσικής. Όπως επισημαίνουν “προσπάθειες μηνών ακυρώνονται και εξοπλισμός συνεχούς λειτουργίας και υψηλού κόστους κινδυνεύει να καταστραφεί διότι έχει μείνει χωρίς υποστήριξη και συντήρηση”. Οι καθηγητές καταγγέλλουν επίσης ότι “μέλη ΔΕΠ αντιμετώπισαν προπηλακισμούς, λεκτική βία και απειλή περισσότερης βίας ώστε να παρεμποδιστούν να εισέλθουν και στο κτίριο του Αστεροσκοπείου”.

Κλείνοντας οι καθηγητές του Φυσικού απευθύνουν δημόσια έκκληση σε όλους, ώστε ο καθένας ανάλογα με τον θεσμικό του ρόλο, να βοηθήσουν στην επαναλειτουργία του Τμήματος Φυσικής. Τόσο προς την ομάδα φοιτητών που συμμετέχει στην κατάληψη από τους οποίους ζητείται “να σταματήσει αυτή την αδιέξοδη και καταστροφική για όλους πρακτική”. Όσο και προς τη μεγάλη ομάδα φοιτητών που συμμετέχει στην εκπαιδευτική διαδικασία “να ενεργοποιηθεί με όποιο τρόπο κρίνει πρόσφορο, έστω και ηλεκτρονικά και από απόσταση”. Ζητούν επίσης από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου “να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να αποδοκιμάσουν τη συνεχιζόμενη κατάληψη αναγνωρίζοντας το πρόβλημα. Η Κοσμητεία της ΣΘΕ, η Σύγκλητος και η Πρυτανεία του ΑΠΘ θα πρέπει να ενεργοποιηθούν δημόσια και να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να αρθεί το συντομότερο η συνεχιζόμενη κατάληψη των κτηριακών εγκαταστάσεων της Σχολής μας”. Ξεκαθαρίζουν, πάντως, ότι δεν ζητούν την προσφυγή σε αστυνομική παρέμβαση, καθώς, όπως λένε, αυτό δεν αποτελεί βιώσιμη λύση για το Πανεπιστήμιο. 

“Συμμερίζομαι πλήρως την αγωνία τους και συντάσσομαι μαζί τους”, δηλώνει στην Voria.gr ο κοσμήτορας κ. Χιντήρογλου και καλεί κι αυτός με τη σειρά του να συνδράμουν όλα τα αρμόδια όργανα του πανεπιστημίου προς αυτήν την κατεύθυνση.