Skip to main content

Πώς θα διαμορφωθεί το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (φωτο)

Τρίτη κατά σειρά ενημερωτική συνάντηση για την πορεία του έργου από το ΙΣΝ - Πώς θα διαμορφωθεί το Νοσοκομείο, πώς χωροθετούνται οι υπηρεσίες.

Ο τρόπος με τον οποίο θα διαμορφωθεί τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στο Φίλυρο, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Υγεία», παρουσιάστηκε στην τρίτη κατά σειρά συνάντηση που διοργάνωσε διαδικτυακά το ΙΣΝ, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την πορεία του έργου.

Το νοσηλευτικό ίδρυμα, ένα μεγαλόπνοο έργο προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025 και θα αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, θα είναι το πρώτο Παιδιατρικό Νοσοκομείο που θα ανεγερθεί εκτός Αθηνών και θα είναι βασισμένο σε διεθνή πρότυπα λειτουργίας. Θα έχει δυναμικότητα 228 κλινικών θέσεων, με μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, 33 κλίνες ΜΕΘ με δυνατότητα μετατροπής σε ΜΑΦ και πράσινες και βιώσιμες κτηριακές εγκαταστάσεις. Παράλληλα θα έχει πλήρως ψηφιοποιημένο περιβάλλον εργασίας, ενώ θα παρέχει βέλτιστες πρακτικές νοσηλείας και θεραπευτική συνεισφορά.

Εκπρόσωπος του αρχιτεκτονικού γραφείου Pentathlon που συνεργάζεται με τον γνωστό Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο που έχει αναλάβει το έργο, παρουσίασε φωτορεαλιστικά τη δομή του νέου Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης αλλά και τη χωροθέτηση των υπηρεσιών. (Σημειώνεται πως ο σχεδιασμός είναι προγενέστερος των συζητήσεων που γίνονται με το ΑΠΘ και το Ελληνικό Δημόσιο για τον ενδεχόμενο εμπλουτισμό των υπηρεσιών παροχής υγείας).

Όπως είπε, το οικόπεδο όπου θα ανεγερθεί το Νοσοκομείο στο Φίλυρο, χωρίζεται σε δύο τμήματα.

Στο πρώτο, έκτασης 30 στρεμμάτων, θα βρίσκεται το κύριο τμήμα του νοσοκομείου, ενώ στο δεύτερο, έκτασης 50 στρεμμάτων, που βρίσκεται νότια και παραχωρήθηκε σε μεταγενέστερη φάση, θα χωροθετηθούν υπαίθριοι χώροι στάθμευσης και το ελικοδρόμιο, ενώ έχει προβλεφθεί χώρος για τυχόν μελλοντικές παρεμβάσεις.

«Αναδιαμορφώνοντας τμήματα του βασικού κτηρίου του νοσοκομείου θα μπορέσουμε να ενσωματώσουμε τον εμπλουτισμό του κλινικού προγράμματος με καινούργιες δυνατότητες παροχής υπηρεσιών υγείας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρχιτέκτονας.



Η πρόσβαση θα πραγματοποιείται από την κεντρική είσοδο προς τον χώρο του κάτω ισογείου, όπου θα υπάρχει και πρόσβαση μέσω ράμπας, ενώ στο επίπεδο του άνω ισογείου τοποθετείται η είσοδος στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Παράλληλα, προβλέπεται ανεξάρτητη είσοδος για το προσωπικό.

Στον περιβάλλοντα χώρο θα δημιουργηθεί ένα νεόφυτο δάσος, το οποίο μαζί με το υπάρχον κομμάτι του οικοπέδου, που αποτελεί δασική έκταση και στο οποίο δεν προβλέπεται καμία δόμηση, θα λειτουργεί, όπως τονίστηκε, ως περιβάλλον ανάσας, που ταυτόχρονα θα φιλοξενεί και δραστηριότητες ίασης, με θεραπευτικούς κήπους και παιδικές χαρές ειδικά σχεδιασμένες για τους μικρούς ασθενείς. «Διατηρείται έτσι και προάγεται η αρχή των αρχαίων Ασκληπιείων που δεν υπήρχαν μόνο δωμάτια και χειρουργεία αλλά και οτιδήποτε άλλο βοηθάει στην πνευματική ανάπτυξη και υποστήριξη της ίασης» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του αρχιτεκτονικού γραφείου.

Το κτήριο του Παιδιατρικού Νοσοκομείου αναπτύσσεται σε πέντε βασικά επίπεδα, ανέφερε ο αρχιτέκτονας, με βάση το επίπεδο της κεντρικής εισόδου. Κάτω από αυτό το επίπεδο αναπτύσσονται όλες οι κλινικές λειτουργίες του νοσοκομείου, «το εργοστάσιο του νοσοκομείου όπως λέει και ο Πιάνο» σε δύο επίπεδα. Πάνω από το επίπεδο της κεντρικής εισόδου αναπτύσσονται οι νοσηλευτικές μονάδες σε δύο επίπεδα που έχουν άμεση πρόσβαση στο εξωτερικό περιβάλλον.

Τα κλινικά τμήματα ανά όροφο

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, στο επίπεδο της εισόδου, δηλαδή το επίπεδο 1 και ο ημιώροφος θα βρίσκονται ο χώρος υποδοχής και πληροφοριών, η καφετέρια του νοσοκομείου, καθώς και τα τμήματα εκπαίδευσης και διοίκησης που είναι στη βόρεια πτέρυγα. Στη νότια πτέρυγα στεγάζονται τα εξωτερικά ιατρεία και το πνευμονολογικό τμήμα που χωροθετείται στον ημιώροφο της πτέρυγας αυτής, σε χώρο αυτόνομο, διαχωρισμένο από τα υπόλοιπα εξωτερικά ιατρεία.



Στο επίπεδο 0, όπου η πρόσβαση σε αυτή τη στάθμη γίνεται από την κεντρική είσοδο, ενώ υπάρχει και είσοδος από το τμήμα επειγόντων περιστατικών χωριστά, χωροθετούνται το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), αίθουσες χειρουργικών επεμβάσεων/ενδοσκόπηση, Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Βρεφών/ΜΕΝ Παίδων/Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, Τμήμα απεικονίσεων/Καρδιολογικό, Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας/Ογκολογικό.

Στο επίπεδο Β1, δηλαδή στο κάτω ισόγειο, χωροθετούνται ο χώρος φορτοεκφόρτωσης, κέντρο ενέργειας και Η/Μ εγκαταστάσεις, νεκροτομείο/εργαστήρια/κεντρική αποστείρωση, συνεργεία/μαγειρεία, εστιατόριο προσωπικού και κεντρικές αποθήκες.



Τέλος, στα επίπεδα 2 και 3 χωροθετούνται οι νοσηλευτικές μονάδες, όπου όλα τα δωμάτια, μονόκλινα και δίκλινα, θα έχουν ανεμπόδιστη θέα στο τοπίο. Υπενθυμίζεται πως σε κάθε δωμάτιο θα υπάρχει η δυνατότητα να κοιμάται και ο γονέας του παιδιού. Να σημειωθεί πως στο επίπεδο 2 χωροθετείται και Τμήμα Παρηγορητικής Φροντίδας με πέντε κλίνες, ένα τμήμα, όπως τονίστηκε, ζωτικής σημασίας για τις δύσκολες περιπτώσεις γονέων και παιδιών.

Φωτορεαλιστικό θαλάμου νοσηλείας

Σημειώνεται ακόμη πως το νέο κτήριο θα ανεγερθεί με υλικά φυσικά προς το περιβάλλον και με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, ενώ σε απεικόνιση φωτορεαλιστικού χειρουργείου υπογραμμίστηκε η άμεση επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον μέσω τζαμιών που θα τοποθετηθούν στους εν λόγω χώρους, οι οποίοι ωστόσο θα δύνανται να αποκόπτονται από το εξωτερικό περιβάλλον όταν χρειάζεται.

Φωτορεαλιστικό χειρουργείου

Πρόεδρος ΙΣΝ: Ναυαρχίδα το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Ως ναυαρχίδα των έργων σε σχέση με τις φυσικές υποδομές χαρακτήρισε το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, τονίζοντας πως θα υπάρχουν παράλληλα και εκπαιδευτικά προγράμματα. «Τα κτήρια μόνα τους ναι μεν βοηθούν, αλλά πρέπει να βοηθήσουμε και τους ανθρώπους που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία, γι αυτό έχουμε ήδη αρχίσει τα προγράμματα για το Τραύμα, για τις λοιμώξεις και βρισκόμαστε κοντά στο να αρχίσουμε και έργα για την Ψυχική Υγεία, ειδικά των νέων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δρακόπουλος.

Ο κ. Δρακόπουλος έκανε λόγο για ένα άρτια εξοπλισμένο, πράσινο και λειτουργικό κτήριο, που θα σέβεται όλους όσους εργάζονται ή πρέπει να μεταβούν σε αυτό. «Το νοσοκομείο χτίζεται πάνω σε ορισμένες αρχές που έχουν να κάνουν με τον σεβασμό προς τους ασθενείς, τους συγγενείς, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες, όλους όσους πρέπει να περάσουν χρόνο σε αυτά τα νοσοκομεία» ανέφερε και ευχαρίστησε τόσο την προηγούμενη όσο και την τωρινή κυβέρνηση για την «εξαίρετη συνεργασία». «Θεματοφύλακας του νοσοκομείου θα είναι η εκάστοτε κυβέρνηση και στις εποχές που ζούμε πρέπει να δουλεύουμε όλοι μαζί» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, χαρακτήρισε το έργο εθνική προσφορά, υπογραμμίζοντας πως η υγεία είναι ένα «ανεκτίμητο αγαθό που όλοι πρέπει να στηρίξουμε». Αναφέρθηκε σε σύνοδα έργα που έχουν ή πρέπει να δρομολογηθούν για τη συνολική ποιοτική προσφορά του νοσοκομείου, όπως έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και οδικά έργα για την ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση στο νοσοκομείο και εξέφρασε την υπόσχεση του δήμου να σταθεί αρωγός σε ό,τι χρειαστεί για την ολοκλήρωση του μεγαλόπνοου έργου.

Σχέδια για εμπλουτισμό του κλινικού προγράμματος παροχής υπηρεσιών υγείας

Τον εμπλουτισμό του κλινικού προγράμματος προκειμένου να ενταχθούν νέες δυνατότητες υπηρεσιών παροχής υγείας στο εν εξελίξει έργο του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης δρομολογεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη συνάντηση, οι υπεύθυνοι του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Υγεία» βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να διερευνηθεί το κατά πόσο θα μπορούσαν να εμπλουτιστούν οι υπηρεσίες που θα προσφέρει το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο. Οι συζητήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του Δεκεμβρίου και τα αποτελέσματα των επαφών θα παρουσιαστούν στην επόμενη συνάντηση που θα διοργανώσει το ΙΣΝ.

«Το όραμα για αυτό το νοσοκομείο, δεν είναι απλά ένα νοσοκομείο το οποίο θα παρέχει βασικές υπηρεσίες υγείας στα παιδιά, αλλά αφορά ένα νοσοκομείο το οποίο θα παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας» τονίστηκε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης.

Νέες προσλήψεις και ανακατανομή κλινικών

«Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης εξυπηρετεί μία πολύ μεγάλη αναγκαιότητα, όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για όλη τη Βόρεια Ελλάδα και θα αποτελέσει ένα στολίδι, ένα πρότυπο νοσοκομείο αντάξιο των καλύτερων νοσοκομείων που βρίσκονται σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου, και της Ευρώπης και των ΗΠΑ» σημείωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ένας εκ των συντονιστών της ομάδας εργασίας του κυβερνητικού έργου.

Ανακοίνωσε δε πως με την ολοκλήρωση του έργου θα γίνει μία ανακατανομή των κλινικών που ήδη υπάρχουν στην πόλη, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της Θεσσαλονίκης, θα ιδρυθούν νέες κλινικές, ενώ θα υπάρξουν και προσλήψεις για τη στελέχωση του νέου νοσηλευτικού ιδρύματος.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του δημάρχου Νεάπολης - Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη για τα οδικά έργα γύρω από το νοσοκομείο, με στόχο την ευκολότερη πρόσβαση, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως υπάρχει πρόβλεψη για βελτίωση του οδικού δικτύου, ωστόσο «η αναβάθμιση του περιφερειακού δικτύου ανήκει στην Περιφέρεια και πρέπει μαζί με τους δήμους να προβούν στην αναβάθμιση όλου του οδικού δικτύου». Ακόμη, προέτρεψε τους δήμους και την Περιφέρεια να συσπειρωθούν προκειμένου να γίνει μία ολοκληρωμένη παρέμβαση στο οδικό δίκτυο.

Υπενθυμίζεται ότι η Πρωτοβουλία για την Υγεία, που χρηματοδοτείται αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου από το ΙΣΝ, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, με σκοπό την ενίσχυση του Δημόσιου Τομέα Υγείας στην Ελλάδα, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ. Η Πρωτοβουλία για την Υγεία περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, κατασκευή και εξοπλισμό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, όπως επίσης την ενίσχυση των Νοσηλευτικών Σχολών του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών του ΕΚΠΑ. Επίσης, συμπεριλαμβάνεται η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και ειδικού ιατρικού εξοπλισμού σε δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, η προμήθεια δύο νέων ελικοπτέρων και δύο νέων αεροπλάνων για τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ και η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και του τραύματος. Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, δρομολογείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα και για την Ψυχική Υγεία, ιδίως των νέων.