Skip to main content

Τόσκας: Περισσότερα εναέρια μέσα για τις πυρκαγιές το καλοκαίρι

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου για ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος

Τους σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας για το Πυροσβεστικό Σώμα, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου παρουσίασε μέσω μηνύματός του που αναγνώστηκε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Ο ίδιος τόνισε ότι κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι σε σχέση με πέρυσι και παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για τις βελτιώσεις σε οχήματα και εξοπλισμό.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τόσκας επρόκειτο να δώσει το «παρών» στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων Πυροσβεστών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο δεν μπόρεσε να παραστεί, λόγω αυξημένων υπηρεσιακών του υποχρεώσεων, ενόψει του αποψινού τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος στην Αθήνα.

Μιλώντας για τη βελτιωμένη δράση του Πυροσβεστικού Σώματος, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι φέτος «θα υπάρχουν περισσότερα εναέρια μέσα διαθέσιμα, καθώς θα έχουμε τέσσερα μισθωμένα ελικόπτερα βαρέως τύπου αντί τριών πέρυσι, δύο επιπλέον ελικόπτερα μεσαίου τύπου (εννέα αντί επτά πέρυσι), ενώ εντάσσονται στην πυρόσβεση και τα ελικόπτερα «Σούπερ Πούμα» και τα μικρότερα τύπου BK, φέροντας κάδο, ενώ θυμάστε ότι τα προηγούμενα χρόνια τα είχαν μόνο για "πτήσεις Vip". Το χειμώνα εκπαιδεύτηκαν οι πιλότοι, πιστοποιήθηκε η χρήση κάδων και τώρα είναι ετοιμοπόλεμα».

Ταυτόχρονα, θα υπάρχουν διαθέσιμα ελικόπτερα Σινούκ από την Αεροπορία Στρατού, που η κυβέρνηση τα έριξε στη μάχη των πυρκαγιών, όπως και τα αεροπλάνα PZL που συντηρήθηκαν, έχουν υψηλό ποσοστό διαθεσιμότητας και η επέμβασή τους κατά τον πρώτο χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς σε πολλές περιπτώσεις αποδείχθηκε σωτήρια, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό.

Παράλληλα, πρόσθεσε, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια εστάλη στο εξωτερικό προς επισκευή ένας μεγάλος αριθμός κινητήρων των αεροσκαφών Καναντέρ και -έπειτα από πολλά χρόνια- η διαθεσιμότητά τους θα είναι αυξημένη. «Είναι μόνο ένα μικρό μέρος της προετοιμασίας που έγινε κατά τη χειμερινή περίοδο, ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το καλοκαίρι», είπε.

Πέραν των εναέριων μέσων, η Πυροσβεστική πλέον αξιοποιεί στις επιχειρήσεις εξοπλισμό και μέσα που ήταν μέχρι πρότινος ξεχασμένα σε αποθήκες και είχαν αγοραστεί για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Για παράδειγμα, τα κινητά επιχειρησιακά κέντρα και οι δεξαμενές νερού, που μεταφέρονται στο πεδίο με ελικόπτερα.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, στα αναμορφωμένα σχέδια της Πυροσβεστικής περιλαμβάνεται και η μεταφορά πυροσβεστών με ελικόπτερο, όπως και η στοχευμένη κατανομή των πεζοπόρων τμημάτων.

«Κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε, ό, τι είναι εφικτό, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς», τόνισε στο μήνυμά του ο κ. Τόσκας, ενώ σημείωσε επίσης ότι πριν από λίγο καιρό μονιμοποιήθηκαν οι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, ενώ φέτος για πρώτη φορά οι συμβασιούχοι πυροσβέστες θα είναι διαθέσιμοι στο προσωπικό για ένα επιπλέον μήνα: έξι μήνες αντί για πέντε.