Skip to main content

Σχεδιάζουν κέντρο logistics στο πρώην στρατόπεδο Ζιάκα

Αντίθετη η τοπική κοινωνία στα σχέδια μίσθωσης των 120 στρ. για τη δημιουργία κέντρου logistics από την Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης.

Ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Ζιάκα στην περιοχή του Κορδελιού σε κέντρο logistics της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης τοποθετούνται τόσο ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, όσο και οι οικολόγοι, ζητώντας τη δωρεάν παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου στην τοπική αυτοδιοίκηση και τη μετατροπή του σε χώρο πρασίνου και σε χώρο για κοινωφελείς χρήσεις.

Το θέμα της «τσιμεντοποίησης» του πρώην στρατοπέδου ανακίνησε η αυτοδιοκητική κίνηση «Οικολογία Αλληλεγγύη», η οποία έχει καταθέσει και σχετική επερώτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.

Η τύχη του πρώην στρατοπέδου είναι άγνωστη, καθώς δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, παρά τις συνεχείς οχλήσεις και μέσω επιστολών του δήμου, προς το γραφείο πρωθυπουργού, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η «Οικολογία Αλληλεγγύη» επισημαίνει ότι διαφαίνονται προθέσεις μίσθωσης του χώρου στην Κεντρική Λαχαναγορά για να μετατραπεί σε κέντρο logistics. «Καθώς πρόκειται για μια από τις τελευταίες ελεύθερες περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, σε σημείο όπου διασταυρώνονταν παλιότερα οι χείμαρροι Διαβατών και Κορδελιού, πολύ κοντά στο σιδηροδρομικό μουσείο της πόλης, η 'Οικολογία Αλληλεγγύη' πιστεύει ότι θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε χώρο υψηλού πρασίνου, ψυχαγωγίας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Επίσης, θεωρεί ότι θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου παλιότερο σχέδιο μετεγκατάστασης της Κεντρικής Λαχαναγοράς, σε μεγαλύτερη απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, όπου να υπάρχει πρόβλεψη και για κέντρο logistics. Σημαντικό ερώτημα βέβαια αποτελεί και το αν υπάρχει ένα συνολικό χωροταξικό σχέδιο για την πόλη ή αν το κάθε υπουργείο, ο κάθε Δήμος και ο κάθε φορέας αποφασίζει μόνος του για την «ανάπτυξη» επιμέρους περιοχών της πόλης», επισημαίνει η οικολογική αυτοδιοικητική κίνηση.

Ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, είναι ξεκάθαρος για τη θέση του δήμου. Μιλώντας στη Voria.gr, ο κ. Σούλας τόνισε ότι «η θέση μας είναι μία και αδιαπραγμάτευτη. Θέλουμε δωρεάν παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Ζιάκα στο δήμο και αξιοποίησή του ως χώρου πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής, ανοιχτού για όλους τους πολίτες. Είναι ένας από τους ελεύθερους αδόμητους χώρους, που πρέπει να αξιοποιηθεί σε όφελος των πολιτών μας. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε σκέψη για αξιοποίησή του ως κέντρου logistics και έχουμε στείλει επιστολές προς όλους τους αρμόδιους, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση».

Οι οικολόγοι επικαλούνται τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, ότι το υπουργείο έχει ήδη δρομολογήσει τη μίσθωση του εγκαταλειμμένου στρατοπέδου στην ανώνυμη εταιρία «Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης», με σκοπό την εγκατάσταση κέντρου logistics, στα περίπου 120 στρέμματα που καταλαμβάνει.

«Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το θέμα έχει ήδη περάσει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών. Η απόφαση ελήφθη χωρίς να λαμβάνει υπόψη σχετικές μελέτες και προτάσεις, χωρίς να αιτιολογείται ή να τίθεται σε συγκροτημένο πλαίσιο αστικού σχεδιασμού και ανάπτυξης. Δεν υπήρξε καμία προηγούμενη επαφή, διάλογος ή συνεννόηση με τους ίδιους τους πολίτες της περιοχής, όπως καταγγέλλει και η ομάδα πολιτών του Δήμου Ευόσμου-Κορδελιού 'Διάλογος'. Η εφαρμογή μια τέτοιας απόφασης καταδικάζει τη δυτική Θεσσαλονίκη, που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ρύπανσης, αποπνικτικού ατμοσφαιρικού αέρα και τριτοκοσμικών συνθηκών πολεοδόμησης, σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση», σημειώνει η «Οικολογία Αλληλεγγύη».