Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022
x

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑ ΔΗΜΟ (ΧΑΡΤΕΣ)

Υπερβολικό αριθμό προτάσεων με υπερτριπλάσιο προϋπολογισμό κατέθεσαν οι 8 Δήμοι που συμμετέχουν. Αναλυτικά τα στοιχεία. Χάρτες με προτάσεις για έργα

Τρεισήμισι φορές τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης σε οχτώ δήμους της Θεσσαλονίκης, υπερβαίνουν οι προτάσεις που υπέβαλαν οι συγκεκριμένοι δήμοι! Και παρά το γεγονός ότι τα χρήματα που διαθέτει η Περιφέρεια για έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης είναι διπλάσια από όσα προβλέπονται μέσω του νέου ΕΣΠΑ, οι προτάσεις ξεπέρασαν κάθε όριο...

Ενδεικτικό προφανώς από τη μια των μεγάλων αναγκών που υπάρχουν και της γενικότερης υποβάθμισης του πολεοδομικού συγκροτήματος, με τα μεγάλα του προβλήματα, αλλά από την άλλη και της προσπάθειας των δήμων που υπερέβαλαν προκειμένου να αντλήσουν εξαιρετικά μεγάλα ποσά.

Προφανώς και πολύ λιγότερες από τις 175 προτάσεις των δήμων πρόκειται να υλοποιηθούν, αλλά αυτό είναι κάτι που θα απασχολήσει τη Διαχειριστική Αρχή, η οποία θα αξιολογήσει και θα εγκρίνει τη χρηματοδότηση μόνο συγκεκριμένων έργων. Είναι χαρακτηριστική η παρατήρηση των μελετητών του σχεδίου ότι οι προτάσεις που υπέβαλαν οι δήμοι και φορείς έχουν χαμηλό βαθμό ωριμότητας, δεν περιλαμβάνουν όλους τους υποβαθμισμένους θύλακες ανά περιοχή, πολλά είναι έργα σε μη επιλέξιμα πεδία, υπάρχει έλλειψη διαδημοτικού χαρακτήρα (είναι ενδεικτικό ότι μόλις 20 από τα 175 έργα είναι διαδημοτικά), ενώ 73 προτάσεις έχουν ελλείψεις σε βασικά στοιχεία (από την περιγραφή μέχρι τον προϋπολογισμό και την ωριμότητα).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε σήμερα στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης η αντιπεριφερειάρχης, Βούλα Πατουλίδου, η «γενική εικόνα» του φιλόδοξου προγράμματος αστικών αναπλάσεων, που για οχτώ δήμους της Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, Πυλαίας – Χορτιάτη, Δέλτα, Παύλου Μελά και Κορδελιού – Ευόσμου) προβλέπει χρηματοδότηση παρεμβάσεων ύψους περίπου 85 εκ. ευρώ, είναι η εξής:

-Το σύνολο των προτάσεων που υποβλήθηκαν από 25 φορείς (17 φορείς και οχτώ δήμοι) είναι 175, με έναν κατ' εκτίμηση συνολικό προϋπολογισμό 302 εκ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 3,5 φορές τον προϋπολογισμό της ΟΧΕ. Επίσης, 23 έργα προτάθηκαν χωρίς προϋπολογισμό.

-Μόνο οι Δήμοι έχουν κάνει σχεδόν 130 προτάσεις με κατ' εκτίμηση προϋπολογισμό 279,5 εκ. ευρώ. Ορισμένοι Δήμοι πρότειναν στοχευμένες παρεμβάσεις, ενώ άλλοι πρότειναν ουσιαστικά όλο ή το μεγαλύτερο μέρος από τα Επιχειρησιακά τους Προγράμματα. Έτσι, υπάρχουν Δήμοι με μεγάλο πληθυσμό και οξυμένα προβλήματα που περιορίστηκαν σε 4 έως 13 έργα κόστους 9 έως 18 εκ. ευρώ και άλλοι Δήμοι που πρότειναν 13 έως 47 έργα κόστους 37 έως 106 εκ. ευρώ.

-Σε 59 προτάσεις δεν υπάρχει αναλυτική περιγραφή τους, ώστε να μπορέσουν να αξιολογηθούν. Οι άλλοι φορείς εκτός των δήμων (συνολικά 17) υπέβαλαν προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 22,4 εκ. ευρώ. Οι φορείς που υπέβαλαν προτάσεις είναι: Αθλητικός Όμιλος «Αρίων», Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής), Σύλλογος Συμπαράστασης σε Άτομα με Προβλήματα Εθισμού «ΑΡΩΓΗ 12+», ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΔΕΘ – HELEXPO, Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Μουσείο (ΟΣΕ), Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Θεσσαλονίκης, Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ), ΤΕΕ/ΤΚΜ, Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε.

-Σε σύγκριση με την κατανομή των πόρων για την ΟΧΕ στο ΠΕΠ, σε άλλα Πεδία Παρέμβασης μένουν πόροι χωρίς προτάσεις και Πεδία όπου οι προτάσεις ξεπερνούν έως και δέκα φορές τους διαθέσιμους πόρους.

«Επιπλέον, στα Πεδία για την επιχειρηματικότητα και τους ανθρώπινους πόρους αντιμετωπίζουμε το πρόσθετο πρόβλημα ότι δεν έχουν εξειδικευθεί επαρκώς τα αντίστοιχα 'τομεακά' Επιχειρησιακά Προγράμματα, έτσι ώστε να επιλέξουμε ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν από μας ή από αυτά τα προγράμματα και ποιες θα χρηματοδοτηθούν από το ΠΕΠ ή από άλλους πόρους», εξήγησε η κ. Πατουλίδου.

Η διαβούλευση για το στρατηγικό σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης ολοκληρώθηκε πριν από ενάμιση μήνα και πλέον μπαίνει στην τελική ευθεία.

Μετά τη σημερινή συζήτησή του, το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2017, ώστε με γοργούς ρυθμούς να ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή του και την έγκρισή του από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή κι έτσι να αρχίσει η έκδοση των προσκλήσεων για την υλοποίηση των προβλεπόμενων παρεμβάσεων.

Όπως είπε η κ. Πατουλίδου, «η κρίση των τελευταίων ετών έχει ως συνέπεια την αύξηση των υφιστάμενων αδυναμιών της πόλης και ταυτόχρονα την ελλιπή αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των προοπτικών της. Ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση της διαβούλευσης με επιτυχία με τη συμμετοχή των Δήμων, των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων αλλά και της κοινωνίας των πολιτών με μοναδικό στόχο να καταρτίσουμε από κοινού ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα είναι άμεσα υλοποιήσιμο και με το οποίο θα απαντήσουμε στις προκλήσεις και θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Με βάση τη στρατηγική που έχει εκπονηθεί θέλουμε τώρα από όλους τους φορείς να επισπεύσουν την ωρίμανση των έργων τους έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την υλοποίηση των παρεμβάσεων όσο το δυνατόν νωρίτερα. Παραμένουμε πιστοί στη στενή συνεργασία με όλους τους φορείς προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας».

«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο νέο ΕΣΠΑ, φροντίσαμε να δεσμεύσουμε τους απαραίτητους πόρους για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, συνολικά 10% των πόρων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, διπλάσιους δηλαδή από την εθνική υποχρέωση, ενώ ήδη προσδιορίσαμε όλες τις παρεμβάσεις που θα γίνουν αφενός στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, η οποία αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα ήδη από τη δεκαετία του 1990, αφετέρου σε έναν αριθμό άλλων αστικών κέντρων της Περιφέρειάς μας. Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μέσα από πνεύμα συνεργασίας να σταθούν αρωγοί στη μεγάλη μας προσπάθεια να υλοποιήσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά τις σημαντικές αυτές παρεμβάσεις αστικής αναγέννησης, για να διατηρήσουμε και την κοινωνική συνοχή», επισήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Τα έργα που υποβλήθηκαν

Τα έργα που θα υλοποιηθούν έχουν κατηγοριοποιηθεί σε οχτώ τομείς:

1.Αστικής αναβάθμισης.

2.Βιώσιμης κινητικότητας.

3.Εκσυγχρονισμού δημόσιου τομέα.

4.Καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

5.Πράσινης ανάπτυξης.

6.Προστασίας από κινδύνους.

7.Προώθησης πολιτισμού και τουρισμού.

8.Κοινωνικού χαρακτήρα – Πρόνοιας.

Ανά δήμο οι προτάσεις για έργα που υποβλήθηκαν είναι:

-Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης: Πρότεινε 5 έργα, με προϋπολογισμό 17,3 εκ. ευρώ. Πρόκειται για 2 έργα αστικής αναβάθμισης και 3 βιώσιμης κινητικότητας.


-Δήμος Θεσσαλονίκης: Πρότεινε 47 έργα, με προϋπολογισμό 61,8 εκ. ευρώ. Πρόκειται για 8 έργα αστικής αναβάθμισης, 5 βιώσιμης κινητικότητας, 6 εκσυγχρονισμού δημόσιου τομέα, 6 καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, 4 πρόληψης κινδύνων, 4 κοινωνικά – πρόνοιας, 2 πολιτισμού – τουρισμού και 12 πράσινης ανάπτυξης.-Δήμος Καλαμαριάς: Πρότεινε 9 έργα, με προϋπολογισμό 13,8 εκ. ευρώ. Πρόκειται για 1 έργο αστικής αναβάθμισης, 1 βιώσιμης κινητικότητας, 1 εκσυγχρονισμού δημόσιου τομέα, 3 καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, 1 πρόληψης κινδύνων, 1 πολιτισμού – τουρισμού και 1 πράσινης ανάπτυξης.-Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: Πρότεινε 13 έργα, με προϋπολογισμό 37,2 εκ. ευρώ. Πρόκειται για 9 έργα αστικής αναβάθμισης, 1 βιώσιμης κινητικότητας, 1 εκσυγχρονισμού δημόσιου τομέα, 1 καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και 1 πρόληψης κινδύνων.-Δήμος Νεάπολης – Συκεών: Πρότεινε 33 έργα, με προϋπολογισμό 107,2 εκ. ευρώ. Πρόκειται για 10 έργα αστικής αναβάθμισης, 3 βιώσιμης κινητικότητας, 1 εκσυγχρονισμού δημόσιου τομέα, 2 καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, 2 πρόληψης κινδύνων, 10 κοινωνικά – πρόνοιας, 2 πολιτισμού – τουρισμού και 3 πράσινης ανάπτυξης.