Σάββατο 4 Ιουλίου 2020
x

ΣΧΕΔΙΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Τρία σενάρια εξετάζει το οικονομικό επιτελείο σχετικά με την ελάφρυνση ιδιοκτητών ακινήτων που θα λάβουν μειωμένο ενοίκιο από τους μισθωτές.

Μπορεί η έκπτωση ενοικίου να έχει λειτουργήσει ως μεγάλη ελάφρυνση για τους μισθωτές, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, που έχουν υποστεί σημαντική μείωση στο εισόδημα τους, την ώρα που φορολογούνται κανονικά τα μισθώματα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο να μην φορολογηθεί το εισόδημα από τα ενοίκια των συγκεκριμένων ακινήτων για τους μήνες που θα ισχύσει η μείωση, δηλαδή για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σίγουρα και ενδεχομένως για τον Μάιο, αν αποφασιστεί τελικά η επέκταση του μέτρου.

Σε αυτή την περίπτωση οι ιδιοκτήτες θα υποβάλουν δήλωση «ζημίας», πιθανόν μέσω του εντύπου Ε2 (αναλυτική κατάσταση για μισθώματα ακινήτων) κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων το 2021.

Εναλλακτικά εξετάζεται να διπλασιαστεί η έκπτωση του εισοδήματος από ενοίκια σε 10% από 5% που ισχύει.

Το τρίτο σενάριο προβλέπει έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες των οποίων το μίσθωμα έχει συρρικνωθεί κατά 40%.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η μείωση δεν θα είναι οριζόντια και θα αφορά μόνο αυτούς που πλήττονται και ανάλογα με τις απώλειες που θα έχει ο καθένας.

Επίσης οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ δεν θα αφορούν όσους εκμισθώνουν κατοικίες μέσω κάποιας πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb. Η έκπτωση δε, θα δοθεί στην περίπτωση που ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ και στην καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ