Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σχέδιο αναβάθμισης της περιοχής από Μέγαρο Μουσικής μέχρι Μύλους Αλλατίνη

Βασικοί στόχοι η ανάδειξη των ιστορικών κτηρίων Αλλατίνη, η δημιουργία πλατείας πρασίνου στο Μέγαρο Μουσικής και η αναβάθμιση του Κελλάριου Όρμου.

Στην αξιοποίηση μιας από τις σημαντικότερες περιοχές του παραλιακού μετώπου του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης από το Μέγαρο Μουσικής και το Ποσειδώνιο, μέχρι τους Μύλους Αλλατίνη και τον Κελλάριο όρμο, προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Βασικοί στόχοι του σχεδίου είναι η αποκατάσταση, η ανάδειξη και η επανάχρηση των ιστορικών κτηρίων Αλλατίνη, η δημιουργία μιας μεγάλης πλατείας με πράσινο στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής αλλά και η αναβάθμιση του Κελλάριου όρμου.

«Με την ολοκλήρωση της ανάπλασης, δημιουργώντας μεγάλους ελεύθερους χώρους, πλατείες, τη μετατροπή της οδού Μ. Κάλλας ή σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας ή με την υπογειοποίησή της, κάτι που θα προκύψει από τη μελέτη που θα γίνει, η περιοχή θα αποκτήσει χαρακτηριστικά ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, γεγονός που θα συμβάλλει και στην προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση των Μύλων Αλλατίνη», δηλώνει στη Voria.grΑντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Πάρης Μπίλιας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπίλλια, πρώτα θα ολοκληρωθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη συγκεκριμένη περιοχή ο οποίος θα λάβει υπόψη αυτά που προβλέπει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για να τα μετουσιώσει σε έναν οριστικό σχεδιασμό που θα γίνει πράξη. «Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα προσδώσει σε αυτή την περιοχή, πιο σημαντικές περιοχές της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου με χαρακτηριστικά που και θα την αναβαθμίσει και θα την αξιοποιήσει τα κτήρια λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία και τη σημασία τους», προσθέτει ο κ. Μπίλλιας.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα ο Αντιπεριφερειάρχης επισημαίνει: «Για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, είμαστε σε καλό δρόμο, έχουμε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες έτσι ώστε στη συνέχεια να καταρτιστεί το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για να περάσει μετά από το Συμβούλιο της Επικρατείας».

Για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που θα ακολουθήσει ο κ. Μπίλλιας επισημαίνει ότι θα υπάρξει συνεργασία της Περιφέρειας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Καλαμαριάς. «Η λογική λέει ότι θα γίνουν επιμέρους αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για συγκεκριμένες ενότητες», ενώ η χρηματοδότησή των μελετών θα γίνει είτε από πόρους της ΠΚΜ είτε από το ΕΣΠΑ.

Εκτός από την ανάπλαση της περιοχής που θα προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον βασικός στόχος είναι η δημιουργία χώρων πρασίνων. «Μέσα από τις παρεμβάσεις μας και στη δυτική Θεσσαλονίκη με το Πάρκο Παύλου Μελά αλλά και στην ανατολική πλευρά της, είναι να αυξηθεί το πράσινο στην πόλη καθώς αντιστοιχούν 2,7 τ.μ ανά κάτοικο όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι πάνω από 15 τετραγωνικά», τονίζει ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν υπήρξαν Project για την αξιοποίηση του ιστορικού συγκροτήματος των Μύλων Αλλατίνη ωστόσο ναυάγησαν λόγω της μη ύπαρξης των πολεοδομικών εργαλείων αλλά και των οικονομικών συγκυριών.

Πριν από ένα χρόνο όπως είχε γράψει η Voria.gr, τα στάσιμα νερά ήρθε να ταράξει η απόκτηση του 25% του ακινήτου από επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχει εταιρεία συμφερόντων τιυ ομίλου Φάις, γνωστού για τις επενδύσεις της στη Θεσσαλονίκη.  Το τίμημα της εξαγοράς από την Alpha Αστικά Ακίνητα είχε φθάσε στα 1,5 εκ. ευρώ.

πηγή φωτογραφίας: thessalonikiguide.gr