Skip to main content

Σχέδιο κατά της Διαφθοράς προανήγγειλε ο Παπαγγελόπουλος

Παραινέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης προς τους δικαστές, ο οποίος δήλωσε από τη Βουλή, ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη.

Σαράντα επτά στόχους και 123 δράσεις και παρεμβάσεις περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Κατά της Διαφθοράς μέσα στην επόμενη τριετία, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Μιλώντας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, σημείωσε ότι στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αναβάθμιση ρόλου και αρμοδιοτήτων ελεγκτικών μηχανισμών και συγχώνευσή τους, ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των ελεγκτικών μηχανισμών, η υιοθέτηση διεθνών ελεγκτικών προτύπων, η εφαρμογή ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου, η πλήρης αναμόρφωση του συστήματος συμβάσεων στο Δημόσιο και των συμβάσεων υγείας, η πάταξη του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, καπνικά, αλκοόλ, ο νέος νόμος για το πολιτικό χρήμα και το πόθεν έσχες των κρατικών λειτουργών και η χρηματοδότηση για αναβάθμιση υποδομών.

Εντύπωση προκάλεσαν και οι παραινέσεις του κ. Παπαγγελόπουλου προς τους δικαστές. Υπενθύμισε ότι έχει υπηρετήσει την Δικαιοσύνη επί 30 χρόνια και υπογράμμισε: «Γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα στο χώρο της Δικαιοσύνης, και γνωρίζω νομοθετικά και μη τερτίπια που χρησιμοποιούν κάποιοι».

«Η Δικαιοσύνη είναι τυφλή, αλλά δεν πρέπει να είναι κουφή. Να θυμούνται ότι δεν δικάζουν δικογραφίες, αλλά ανθρώπους. Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη και να μην έχει εξαρτήσεις» είπε αναφερόμενος σε εξαρτήσεις ιδεολογικές, ιδεοληπτικές, ιεραρχικές και άλλες.

«Η Δικαιοσύνη αναπνέει, οι δικαιϊκοί μηχανισμοί λειτουργούν απρόσκοπτα» τόνισε ο κ. Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε ότι «τα αποτελέσματα είναι ορατά, αλλά είναι πιο σημαντικά αυτά που θα ακολουθήσουν».