Skip to main content

Σχεδόν 2.000 οι νεκροί από τον σεισμό και το τσουνάμι στην Ινδονησία

Οι αρχές εκφράζουν φόβους πως οι αγνοούμενοι είναι έως και 5.000, στην πλειονότητά τους παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

Ο απολογισμός του σεισμού 7,5 βαθμών και του τσουνάμι που προκάλεσε την 28η Σεπτεμβρίου στη νήσο Κελέβη της Ινδονησίας αυξήθηκε σε σχεδόν 2.000 νεκρούς, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της χώρας, οι οποίες προεξοφλούν ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων θα είναι ακόμα πιο βαρύς, καθώς περίπου πέντε χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

1.944 πτώματα έχουν βρεθεί στην πόλη Παλού και στα προάστιά της, μια περιοχή που υπέστη τεράστια καταστροφή από την πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση και τα φονικά σεισμικά παλιρροϊκά κύματα που την ακολούθησαν, τόνισε ο Μοχάμαντ Θόχιρ, εκπρόσωπος του στρατού.

«Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο, διότι δεν έχουμε λάβει ακόμη διαταγή να σταματήσουμε να αναζητούμε πτώματα», εξήγησε ο αξιωματικός στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αρχές εκφράζουν φόβους πως οι αγνοούμενοι είναι έως και 5.000, στην πλειονότητά τους παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

Πλέον δεν απομένει σχεδόν καμιά ελπίδα να βρεθούν επιζώντες και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην ανάκτηση των πτωμάτων και την καταμέτρηση των θυμάτων.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών ανέφερε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν ως την 11η Οκτωβρίου, ημερομηνία μετά την οποία οι αγνοούμενοι θα θεωρηθούν νεκροί.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μετατρέψει δύο κοινότητες κοντά στην πόλη Παλού, την Πετόμπο και την Μπαλαρόα, οι οποίες καταστράφηκαν ολοσχερώς, σε υπαίθριους ομαδικούς τάφους, αφήνοντάς τις ως έχουν.

Στην Μπαλαρόα, σε ένα τεράστιο σύμπλεγμα εργατικών κατοικιών που κατάπιε σχεδόν ολόκληρο η λάσπη, ο Γκοπάλ ψάχνει σημεία ζωής του θείου και της θείας του στα συντρίμμια. «Ακόμα κι αν σταματήσουν (σ.σ. οι επιχειρήσεις των αρχών), θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε μόνοι μας», είπε, καθώς μηχανήματα έργου και σωστικά συνεργεία χτένιζαν όσα άφησε πίσω της η καταστροφή.

Περίπου 200.000 άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή. Τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό δεν επαρκούν και η επιβίωση πολλών σεισμοπαθών που έχασαν τα πάντα εξαρτάται από τη βοήθεια.