Skip to main content

Σχοινάς από Θεσσαλονίκη: Όποιος δεν δικαιούται άσυλο, θα επιστρέφεται

Ο νέος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την «Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» μίλησε στη Θεσσαλονίκη για την επόμενη ημέρα της ΕΕ.

Το σκεπτικό πίσω από το όνομα του χαρτοφυλακίου του με τίτλο «Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» ανέλυσε, χωρίς να το ονομάζει, o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, από το βήμα του 8ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή 20 Οκτωβρίου στο Ολύμπιον, με θέμα: Ο κόσμος το 2020: Κυβερνώντας στην εποχή της ακυβερνησίας.

Ο κ. Σχοινάς ξεκίνησε την ομιλία του αποκαλύπτοντας πως ήθελε η πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων να γίνει στη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη.

«Τα επόμενα πέντε χρόνια ως αντιπρόεδρος, δεν πρόκειται να ξεχάσω από πού προέρχομαι», υποσχέθηκε μάλιστα ο ίδιος λέγοντας πως θα συνεχίσει να είναι ταγμένος στην αποστολή του να xτίζει γέφυρες με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο.

Ο κ. Σχοινάς χαρακτήρισε την εποχή μας «την εποχή των 3 Α, της αβεβαιότητας, της αστάθειας, της ανασφάλειας» διευκρινίζοντας πως ενώ από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι το 2008 οι κρίσεις είναι περιστασιακές και περιορισμένες πλέον συμβαίνει το αντίθετο. «Η νέα κανονικότητα φέρνει την κρίση από το περιφερειακό στο διεθνές και από το περιστασιακό στο συνεχές», τόνισε εκτιμώντας πως τα επόμενα χρόνια θα είναι εξίσου δύσκολα για την Ευρώπη.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν επικεντρώθηκε στους λόγους χάρη στους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση κλονίσθηκε μα δεν κατέρρευσε από τις αλλεπάλληλες «πολυκρίσεις» που αντιμετώπισε, όπως η ελληνική κρίση, το προσφυγικό, το Brexit και η εκλογή Τραμπ.

«Η Ευρώπη άντεξε γιατί ιστορικά χρειάζεται ένας βαθμός απειλής και κρίσης για να ενισχυθούν αυτά που μας κρατούν μαζί», υπογράμμισε προσθέτοντας πως αποδείχθηκε μέσα στα τεελυταία πέντε χρόνια ότι καμιά χώρα από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το εύρος και το βάθος των σύγχρονων κρίσεων. Σε αυτό, συμπλήρωσε πως η Ευρώπη άντεξε ακόμα επειδή οι πολίτες της δεν συγχωρούν το κόστος της αποτυχίας και γιατί διαθέτει ένα πανίσχυρο brand, αυτό της άγκυρας της ασφάλειας.

Για να συνεχίσει όμως να αντέχει και την επόμενη ημέρα, η Ευρώπη σύμφωνα με τον κ. Σχοινά πρέπει να προχωρήσει στην «παραγωγή κοινών ευρωπαϊκών αγαθών», όπως η ασφάλεια, ενισχύοντας τη συνεκτική δράση όλων των μελών – κρατών και προωθώντας τις απαραίτητες αλλαγές. Ο ίδιος επικεντρώθηκε στους τομείς της ασφάλειας, του μεταναστευτικού, της τεχνολογίας και του κλίματος.

Όπως ανέφερε, στον τομέα της ασφάλειας πρέπει να δημιουργήσουμε μια «ευρωπαϊκή κουλτούρα ετοιμότητας» που θα ενισχύεται από κοινές εμπειρίες, κοινή εκπαίδευση, συνεργασία στην ανάπτυξη τεχνολογίας αμυντικών μηχανισμών και κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Μάλιστα εκτιμά πως το ταμείο ευρωπαϊκής άμυνας που δημιουργήθηκε θα είναι το έμβρυο μιας πλήρους ανεπτυγμένης πολιτικής στον τομέα της ασφάλειας.

Στο μεταναστευτικό, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε: Η Ευρώπη θα παραμείνει ένας προορισμός ασύλου. Η Ευρώπη θα είναι πάντα ασπίδα για τους κατατρεγμένους. Είναι η υποχρέωση μας, είναι αυτό που μας κάνει Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, όποιος δεν τυγχάνει της προστασίας του ασύλου, όποιος δεν έχει λόγους για να βρίσκεται στη σκέπη της Ευρώπη θα επιστρέφεται, θα γυρίζει πίσω. Είναι μια αλήθεια που είπαμε με μισές λέξεις αλλά πρέπει να ειπωθεί ανοιχτά. Είναι η ώρα της», δήλωσε. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι είναι πρωτοφανές σε εποχές έκρηξης μετανστευτικών ροών οι επιστροφές αντί να αυξάνονται, να μειώνονται. Ακόμα, πρότεινε πως πρέπει να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων που δίνονται στις χώρες προέλευσης αλλά και ένα στοχευμένο σχέδιο νόμιμης μετανάστευσης που θα είναι και η απάντηση στο μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα της ηπείρου.

Ακόμα, ο ίδιος επισήμανε ότι πρέπει να συνεχίσει η πρωτοπόρα δράση της ΕΕ στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και η από κοινού επένδυση σε αναδυόμενες τεχνολογίες.

Τέλος, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στο 2021 ως ένα de facto ορόσημο για τη χώρα. «Η Ελλάδα αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική από ότι ήλπιζαν οι εχθροί της», υπογράμμισε.