Skip to main content

Σχοινάς από Θεσσαλονίκη: Τα πέντε εργοτάξια για το μέλλον της ΕΕ

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι ο Ευρωπαίος πολίτης απαιτεί πλέον λύσεις και έθεσε πέντε βασικά ζητήματα προς διευθέτηση

Η Ευρώπη κλονίστηκε από την οικονομική κρίση, αλλά δεν γκρεμίστηκε, τόνισε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς από τη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης: Προς μια Ένωση που προστατεύει», ο κ. Σχοινάς επεσήμανε ότι ο Ευρωπαίος πολίτης απαιτεί πλέον λύσεις και όχι λόγια και έθεσε πέντε βασικά ζητήματα, πέντε «εργοτάξια» -όπως τα χαρακτήρισε- που θα πρέπει να διευθετηθούν για να «χτιστεί το μέλλον της Ευρώπης»: την αναμόρφωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, την υιοθέτηση μιας συνεκτικής μεταναστευτικής πολιτικής, το τι θα χρηματοδοτήσει ο νέος κοινοτικός προϋπολογισμός 2020-2027, το πώς η ΕΕ θα ενισχύσει τη θέση της ως ισχυρού παγκοσμίου παράγοντα και τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Ευρωπαίων πολιτών και των ευρωπαϊκών κέντρων αποφάσεων.

Αναλυτικότερα, οι πέντε άξονες στους οποίους αναφέρθηκε είναι:

1. Νομισματική ένωση: «Το ευρώ αποτέλεσε ένα συλλογικό άλμα πίστης προς το μέλλον και δούλεψε μόνο όταν ο καιρός ήταν “καλός”. Η σταθερότητά του πριονίστηκε με το τσουνάμι της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης που χτύπησε τις ΗΠΑ το 2008 και εξαπλώθηκε στις τέσσερις χώρες της ευρωζώνης, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Τότε η Ευρώπη ανέλαβε τον ρόλο του πυροσβέστη. Σήμερα, μετά και την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς των μνημονίων, η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τον ρόλο του αρχιτέκτονα και να φτιάξει την σκεπή του κοινού νομίσματος τώρα που έχει ήλιο. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο που να μπορεί να βοηθάει τις χώρες πριν ξεσπάσει κάποια κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γερμανία, ως το πιο πλούσιο μέλος του κλαμπ, έχει την υποχρέωση να κρατήσει το οικονομικό σύστημα ενωμένο».

2. Προσφυγικό-μεταναστευτικό: «Το μεταναστευτικό αποτελεί ένα πρόβλημα που αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι. Πρέπει να υπάρχει μόνιμη παρουσία στα εξωτερικά σύνορα και η ΕΕ να παραμείνει προορισμός ασύλου, δηλαδή να δίνει την ευκαιρία σε όποιον δικαιούται άσυλο να το λάβει, αλλά όχι σε όλους. Απαιτείται ακόμη μια συνολική νομοθετική ρύθμιση για τον επιμερισμό των βαρών και να μην βάζουν κάποιες μόνο χώρες πλάτες για όλες. Πρέπει, ακόμη, να ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής όσων δεν δικαιούνται άσυλο, και να μην μένουν σε μία ημινόμιμη κατάσταση».

3. Προϋπολογισμός 2020-2027: «Ο κοινοτικός προϋπολογισμός για την επταετία μετά το 2020 είναι μία κρίσιμη διαδικασία που λαμβάνει χώρα τώρα. Στην Ελλάδα οι αρμόδιοι φορείς, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν κινητοποιούνται, αλλά επικρατεί ένα άλλο μοντέλο, που λέει “αφήνουμε τη συζήτηση στους άλλους και μετά θα δούμε τι μας αναλογεί”. Απευθύνω έκκληση σε όλους. Τώρα είναι η ώρα για μια προγραμματική και ουσιαστική συζήτηση».

4. Η θέση της ΕΕ στον κόσμο: «Η Ευρώπη αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ΕΕ προσφέρει την περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στους φτωχούς του κόσμου και αποτελεί την παγκόσμια πρωταθλήτρια στο διεθνές εμπόριο, καθώς έχει συνάψει εμπορικές συμφωνίες με 70 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 70% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η οπισθοχώρηση των ΗΠΑ υπό την διοίκηση Τραμπ μας αναγκάζει να γίνουμε πιο επιθετικοί στη διεθνή παρουσία μας. Μία ισχυρή ΕΕ έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο πιο κρίσιμο γεωπολιτικό σημείο. Μέσω της Ευρώπης μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή».

5. Η ευρωπαϊκή δημοκρατία: «Πρέπει να δούμε πώς να δώσουμε ισχυρότερο ρόλο στους πολίτες και τη δυνατότητα να ελέγχουν όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Οι αρμοδιότητες που έχει σήμερα η ΕΕ είναι χωρίς προηγούμενο. Πρέπει να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στον απλό πολίτη και τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Την ευθύνη για αυτό την έχουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών που πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τι είναι και πώς λειτουργεί υπέρ τους η ΕΕ. Παρατηρούμε το φαινόμενο της εθνικοποίησης κάθε κοινοτικής επιτυχίας και της κοινοτικοποίησης κάθε ευρωπαϊκής αποτυχίας. Χρειάζεται μία “αποβρυξελλοποίηση” της ΕΕ».

Άλλωστε, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που παίζει τόσο το ΑΠΘ όσο και όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας στην επόμενη ημέρα της ελληνικής κρίσης. «Η αποψινή εκδήλωση, αντί να γίνεται στο ΕΒΕΘ, θα έπρεπε να γίνει στο ΑΠΘ, αυτό είναι το σπίτι μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κάποιους να το χρησιμοποιούν για άλλες δραστηριότητες. Πρέπει να γίνει ξανά το κέντρο βάρους για την ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνίας», υπογράμμισε.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε σημαντικό ραντεβού τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019 και τόνισε πως το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δικαιώθηκε από την ιστορία, κάτι που, όπως είπε, αποδεικνύεται από τρία γεγονότα:

1. Ειρήνη και δημοκρατία: «Η Ευρώπη βιώνει τα τελευταία 70 χρόνια τη μεγαλύτερη περίοδο ειρήνης. Η γενιά μου και η επόμενη δεν έχουν γνωρίσει πόλεμο. Η περιοχή αποτελεί ένα θερμοκήπιο ειρήνης, όταν για αιώνες όλοι πολεμούσαν με όλους, για όλους τους λόγους».

2. Συνολική ευημερία: «Παρά την πρόσφατη οικονομική κρίση, ο μέσος ευρωπαίος έχει βελτιώσει το οικονομικό του επίπεδο κατά οκτώ φορές σε σχέση με αυτό που είχε πριν το ‘50».

3. Πόλος ήπιας ισχύος: «Η Ευρώπη αποτελεί πρότυπο παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο κ. Σχοινάς τόνισε πως οι απειλές για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι σήμερα πολύ πιο βαθιές και σύνθετες σε σχέση με αυτές που αντιμετώπισαν οι πρωτοπόροι της ενοποίησης. Χρησιμοποίησε τη λέξη του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που έκανε λόγο για «πολυκρίσεις», στις οποίες συμπεριέλαβε την οικονομική κρίση («το πρώτο εξάμηνο του 2015 η Ελλάδα και η Ευρώπη βρέθηκαν στο χείλος της αβύσσου»), τη μεγαλύτερη κινητοποίηση πληθυσμού μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο («πάνω από 1 εκατ. απελπισμένων ανθρώπων έχουν “σπάσει” τα ευρωπαϊκά σύνορα»), την εισβολή και κατάληψη μέρους της Ουκρανίας από τη Ρωσία, τη ισλαμική τρομοκρατία, το Brexit και... τον Τραμπ.

«Οφείλουμε σήμερα να βρούμε μία μόνιμη πανοπλία για να προστατευθούμε από νέες κρίσεις και να δούμε πώς θα ισχυροποιήσουμε τη θέση μας σε έναν ολοένα πιο ανασφαλή κόσμο. Τη στιγμή που ο πλανήτης κλονίζεται από νέες γεωπολιτικές απειλές, η Ευρώπη προβάλλει ως άγκυρα σταθερότητας και νησίδα λογικής σε έναν ωκεανό τρέλας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη την κρίση. «Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για να φτάσει η χώρα σε μία πιο ήρεμη κατάσταση. Τίποτα δεν έχει τελειώσει, τώρα αρχίζει ο Γολγοθάς», είπε.

Ο αντιπρύτανης Οικονομικών του ΑΠΘ, Νίκος Βαρσακέλης, υπογράμμισε πως σήμερα χρειάζεται μεγαλύτερο βάθος στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, ενώ ο α’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, έκανε λόγο για μία κρίσιμη περίοδο, όπου ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός θέτουν σε κίνδυνο τη διατήρηση των υφιστάμενων δομών.

Την εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, διοργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).