Skip to main content

Σχοινάς: Διασφαλίσαμε τον απαραίτητο αριθμό δόσεων εμβολίων

Αναφερόμενος στην AstraZeneca ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για μια εταιρεία η οποία υποεκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουμε 400 εκατ. δόσεις εμβολίων στην ΕΕ που μας φέρνουν στον στόχο μας για την επίτευξη της ανοσίας του γενικού πληθυσμού μέσα στο καλοκαίρι τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όπως είπε σήμερα στην ΕΡΤ υπήρξε μια εταιρεία η οποία υποεκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της «δηλαδή ανέλαβε δεσμεύσεις ισχυρές που δεν κατάφερε να εκπληρώσει, αυτό μας έριξε πίσω μερικές εβδομάδες στις οποίες προστέθηκαν και κάποιες εβδομάδες καθυστέρησης στις οποίες οι εταιρείες υπέβαλαν τις αιτήσεις τους για έγκριση στον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων.  Ευτυχώς όμως υπήρξε μια άλλη εταιρεία, η Pfizer, που υπερεκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και μέσα στην πορεία του δεύτερου τριμήνου του ’21, μέχρι τέλη Ιουνίου, η Ευρώπη θα είναι πλήρως στους στόχους της, θα έχουμε δηλαδή μέχρι το τέλος του Ιουνίου γύρω στις 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στις οποίες αν προσθέσουμε και τις 100 που είχαμε στο πρώτο τρίμηνο μας φέρνουν απόλυτα στους στόχους μας για την επίτευξη της ανοσίας του γενικού πληθυσμού μέσα στο καλοκαίρι».

«Υπάρχει μια εμβληματική ημερομηνία η 14η Ιουλίου που είναι η επέτειος της Γαλλικής Επανάστασης και θα ήταν πολύ καλά να τα καταφέρουμε να φτάσουμε στο 70% της ανοσίας τότε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για εντυπωσιακό ρυθμό εμβολιασμού σε Ελλάδα και Ευρώπη παρότι είμαστε ακόμα στα μέσα Απριλίου. Επισήμανε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί το αμέσως επόμενο διάστημα και «να μην κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα».

«Η Ελλάδα τα κατάφερε καλά στην πανδημία, κι αυτό το λέω χωρίς να θέλω να κολακέψω κανέναν, αλλά αντικειμενικά η Ελλάδα τα κατάφερε κι αυτό φαίνεται εξάλλου και από το γεγονός ότι ίσως είναι ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός για το καλοκαίρι κάτι που συνδέεται και με την υγειονομική επιτυχία».

Ερωτηθείς για το Ταμείο Ανάπτυξης έκανε λόγο για υπερόπλο στην ποιοτική αναβάθμιση της αναπτυξιακής προσπάθειας της Ευρώπης σε δύσκολους καιρούς ενώ εξειδικεύοντας για την Ελλάδα είπε ότι πρόκειται για την 4η πιο κερδισμένη χώρα από τις 27. Σχετικά με το πότε θα υπάρξει εκταμίευση χρημάτων για τη χώρα μας ανέφερε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα πληρωθεί το 13% του συνολικού ποσού ως προκαταβολή.

Για το μεταναστευτικό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ο «περιορισμός των προσφυγικών ροών δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε, πρέπει λοιπόν φτιάξουμε όπως έλεγε ο Γιούνκερ, τη στέγη τώρα που σταμάτησε να βρέχει κι αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε καθώς παρουσιάσαμε τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά μια συνολική, συνεκτική πρόταση για το μεταναστευτικό, ένα νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο το οποίο βρίσκεται σε πλήρη διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη να οργανώσει μια πολιτική μεταναστευτικού που θα ξεκινάει από τις τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης, θα συνεχίζεται με πολύ αυστηρό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ όπου δεν μπορεί να υπάρχει πλημμελής περιπολία ή μη εντοπισμός παράνομων κινήσεων και υβριδικών απειλών και θα καταλήγει σε ένα μεγάλο Σύμφωνο αλληλεγγύης όπου και οι 27 θα μοιράζονται δίκαια τα βάρη που τώρα πέφτουν κυρίως στις πλάτες των χωρών της πρώτης υποδοχής».

Τέλος, για την ευρωπαϊκή Super League σημείωσε ότι μίλησε ανοιχτά «γιατί επιτέλους πρέπει να μπει ένα όριο. Δεν μπορεί η μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από Αμερικανούς, Άραβες και Ρώσους ολιγάρχες οι οποίοι αγοράζουν ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες και μετά θέλουν να κάνουν την Ευρώπη ουσιαστικά ένα χρηματιστήριο. Δεν είναι αυτό η Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει αξίες, έχει διασύνδεση με τα εθνικά πρωταθλήματα, το ποδόσφαιρο παίζεται στις γειτονιές, στις πόλεις δεν παίζεται στις αίθουσες των χρηματιστηρίων».