Skip to main content

Σχοινάς: Ευπρόσδεκτοι οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην ΕΕ - Βρισκόμαστε σε δημογραφική καμπή

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε πως «ανεξάρτητα από την εξέλιξη του πολέμου, τουλάχιστον 2,5-3 εκατομμύρια άνθρωποι θα μείνουν» στην Ευρώπη.

Στην εκτίμηση πως από τους Ουκρανούς πρόσφυγες που έφτασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την έναρξη του πολέμου περίπου 2,5 με 3 εκατομμύρια θα παραμείνουν, εξέφρασε μιλώντας στην Washington Post ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο ίδιος σημείωσε πως αυτή η εξέλιξη είναι ευπρόσδεκτη, καθώς η Ευρωπαϊκή ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με δημογραφική καμπή.

Ειδικότερα, ο κ. Σχοινάς ανέφερε πως η οδηγία της Κομισιόν για προσωρινή προστασία των ανθρώπων που φεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία «είναι μια γενναιόδωρη προσφορά, μακριά από την κλασική προστασία ασύλου».

Όπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κάνει λόγο για θετική εξέλιξη και εκτιμά ότι «ανεξάρτητα από την εξέλιξη του πολέμου, τουλάχιστον 2,5-3 εκατομμύρια άνθρωποι θα μείνουν» στην Ευρώπη. Επισημαίνει ότι πολλοί από τους Ουκρανούς πρόσφυγες «είναι με υψηλή μόρφωση και με ειδίκευση» οι οποίοι «μπορούν αμέσως να απορροφηθούν από τα συστήματά μας», όταν η ήπειρος στο σύνολό της βρίσκεται αντιμέτωπη με δημογραφική καμπή και σημαντική έλλειψη ειδίκευσης σε κρίσιμους τομείς.

Όσον αφορά στις αντιδράσεις για διαφορετική μεταχείριση των Ουκρανών σε σχέση με άλλους μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν στην Ευρώπη, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν απαντά ότι σε αυτούς που «υπαινίσσονται ότι το χρώμα του δέρματος είναι παράγοντας της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης, θα είμαι ξεκάθαρος. Αυτό δεν ισχύει».

«Παρέχουμε προστασία στους ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο» αναφέρει, τονίζοντας ότι «αυτό δεν μεταφράζεται με αυτόματο δικαίωμα εισόδου για όποιον έρχεται στην ΕΕ».