Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022
x

ΣΧΟΙΝΑΣ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΣΠΑ

«Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εγκριθεί επιπλέον ένα δισ. ευρώ για το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού» επισήμανε ο κ. Σχοινάς

«Το έργο μπροστά μας δεν είναι τίποτα λιγότερο από την ανανέωση του εθνικού οικονομικού μοντέλου και για να γίνει αυτό, η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρον τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρέχονται στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας σε συνέδριο για το ΕΣΠΑ στην Καλαμάτα.

«Όπως ξέρετε, η Ελλάδα ήταν το πρώτο κράτος μέλος που σύναψε συμφωνία εταιρικής σχέσης με την Ευρωπαική Επιτροπή για το νέο ΕΣΠΑ 2021-27» σημείωσε προσθέτοντας ότι «αυτή η πρωτιά τώρα ακολουθείται από την έγκριση τριών τομεακών προγραμμάτων αξίας 6.2 δις. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοινώθηκε σήμερα».

«Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εγκριθεί επιπλέον ένα δισ. ευρώ για το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού» επισήμανε ο κ. Σχοινάς.

«Δεν θυμάμαι στο πρόσφατο παρελθόν η Ελλάδα να έχει στήσει ένα νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ τόσο αποτελεματικό» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δούμε τις ευκαιρίες που προσφέρει το νέο ΕΣΠΑ 2021-27».

«Έως το 2027, η εταιρική συμφωνία για το νέο ΕΣΠΑ θέτει στη διάθεση της Ελλάδας σχεδόν 21 δισεκατομμύρια ευρώ σε κοινοτικούς πόρους για την προώθηση τριών βασικών πολιτικών προτεραιοτήτων:

1. Την προώθηση της έξυπνης ανάπτυξης με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και την ψηφιακή μετάβαση,

2. Μια πιο πράσινη Ευρώπη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα,

3. Μια κοινωνική Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της που δεν αφήνει κανέναν πίσω» ανέφερε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Για πρώτη φορά το Ελληνικό ΕΣΠΑ θα έχει ένα ειδικό πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό που θα εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα και θα χρηματοδοτήσει:

* Περισσότερες ευκαιρίες για την ψηφιοποίηση εταιρειών και ψηφιακών νεοφυών επιχειρήσεων,

* Την έρευνα και την καινοτομία στις ψηφιακές τεχνολογίες,

* Συνδέσεις σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές,

* Τη βελτίωση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», τόνισε.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, «το νέο ΕΣΠΑ θα επενδύσει στην πρόληψη και διαχείριση κινδύνων και θα αυξήσει την ικανότητα των υπηρεσιών ανταπόκρισης στην πρώτη γραμμή».
 
Συμπλήρωσε, ότι «θα υποστηρίξει καλύτερο εξοπλισμό πυρόσβεσης, πρόσθετη εκπαίδευση και κινητοποίηση εθελοντικών οργανώσεων» είπε.

Τέλος, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογράμμισε ότι «το νέο ΕΣΠΑ 2021-27 εστιάζει σε κατηγορίες ανθρώπων που έχουν δυσκολία να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας, τους νέους που δεν εργάζονται η δεν είναι σε εκπαίδευση ή κατάρτιση, τους μακροχρόνια άνεργους, και στους δικαιούχους διεθνούς προστασίας».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ