Skip to main content

Σχοινάς: Η ευρωπαϊκή Ελλάδα προβάλλει πιο ισχυρή και πιο δημιουργική

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως η Ελλάδα πέτυχε τα 40 χρόνια που ανήκει στον πυρήνα της Ευρώπης όσα δεν πέτυχε τα προηγούμενα 160

Στον εορτασμό των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε σε άρθρο του για το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας ότι η «ευρωπαϊκή Ελλάδα προβάλλει πιο ισχυρή, πιο συνεκτική και πιο δημιουργική. Ένας στιβαρός παίκτης σε μια ανθεκτική, συνεκτική και αλληλέγγυα Ευρώπη που προστατεύει αλλά ανοίγει δρόμους και ευκαιρίες για όλους».

Όπως επισημαίνει, «η ευρωπαϊκή Ελλάδα αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του πιο προηγμένου μοντέλου δημοκρατίας και κοινωνίας στον σύγχρονο κόσμο. Με ακλόνητες αξίες, πίστη στον άνθρωπο και απόλυτη προστασία των δημοκρατικών μας θεσμών και κοινωνικών κατακτήσεων».

Σημειώνει, δε, ότι «η Ελλάδα πέτυχε τα 40 χρόνια που ανήκει στον πυρήνα της Ευρώπης, όσα δεν πέτυχε τα προηγούμενα 160 χρόνια της νεότερης ιστορίας της. Και σήμερα παραμένει παράδειγμα, απόλυτο θεσμικό πρότυπο στην ευρύτερη γεωγραφική γειτονιά της. Πυλώνας σταθερότητας και υπόδειγμα δημοκρατίας».

Παρατηρεί ότι «στα 40 χρόνια αυτής της κοινής πορείας τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν αλλάξει πολύ. Περάσαμε από μια περίοδο Ευρωπαϊκής “αθωότητας” σε μία φάση ευρωπαϊκής ωριμότητας, συνειδητοποίησης της συλλογικής μας δύναμης αλλά και των όσων διακυβεύονται όταν δεν είμαστε ικανοί να την ασκήσουμε αποτελεσματικά. Σε αυτή τη νέα εποχή, κεντρική επιδίωξή μας είναι η εξασφάλιση της ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Η Ελλάδα έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να διαδραματίσει ρόλο πρωταγωνιστικό».

Ολόκληρο το άρθρο του κ. Σχοινά:

«Οι Έλληνες αξίζει να γιορτάσουμε το 2021 με περηφάνια και αυτοπεποίθηση. Παράλληλα όμως με τους δύο αιώνες ελεύθερου βίου η χώρα μας τιμά και τα 40 χρόνια από την Ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, κορυφαία ιστορική κατάκτηση των Ελλήνων, ίσως τη μεγαλύτερη μετά την Εθνική Παλιγγενεσία.

Η ένταξη της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη άλλαξε την μοίρα του τόπου και κατέταξε οριστικά τη χώρα μας στη πρώτη ταχύτητα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης συνδέοντας τον λαό μας, οριστικά με την προδιαγεγραμμένη από τις ιστορικές καταβολές του πορεία. Αλλά έβαλε και στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα την σφραγίδα επικύρωσης της πολιτιστικής και ιστορικής του ταυτότητας.

O συμβολισμός των δύο αυτών δομικών, καθοριστικών ρευμάτων είναι μοναδικός και ανεξίτηλος.

Τα ιδανικά, οι αξίες που γεννήθηκαν στην Αθηναϊκή Δημοκρατία ενέπνευσαν την Γαλλική Επανάσταση και τον αγώνα για την Αμερικανική Ανεξαρτησία. Είναι οι ίδιες κοινές αξίες που θεμελίωσαν τον αγώνα για την παλινόρθωση του γένους, όπως το οραματίστηκαν οι Φιλικοί και εμπέδωσε ο λαός μας με τις θυσίες των Επαναστατημένων Ελλήνων.

Ήταν αυτά τα ιδανικά που όχι μόνο ενέπνευσαν το φιλελληνικό αίσθημα παντού στη Δύση, πριν αλλά και μετά την Επανάσταση, αλλά που αποτέλεσαν  και το ιδεολογικό πλαίσιο που ενέπνευσε τους Πατέρες της Ευρώπης στις στάχτες του ολέθριου Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Της τελευταίας αιματοβαμμένης σελίδας της κοινής μας ιστορίας. Σ’ αυτή την Ευρώπη αγκιστρώσαμε οριστικά το μέλλον μας πριν 40 χρόνια.

Η Ενωμένη Ευρώπη λειτούργησε ως ένας φάρος ειρήνης, δημοκρατίας και δικαιοσύνης μετά το βαθύ σκοτάδι του πολέμου. Αυτή είναι η πραγματικότητα, η ιστορική αλήθεια που δεν αμφισβητείται. Όποια χώρα συμμετείχε στο ιστορικό αυτό εγχείρημα, έζησε ειρηνικά, κατάκτησε ένα καλύτερο μέλλον, πέτυχε ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο για όλους. Σήμερα, είμαστε μια ήπειρος ειρήνης και δημοκρατίας. Το αρτιότερο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο που γνώρισε ποτέ ο κόσμος, με ελεύθερους πολίτες που σπουδάζουν, εργάζονται, συμβιώνουν χωρίς περιορισμούς. Μια κοινωνία με ασφάλεια.

Η ευρωπαϊκή Ελλάδα αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του πιο προηγμένου μοντέλου δημοκρατίας και κοινωνίας στον σύγχρονο κόσμο. Με ακλόνητες αξίες, πίστη στον άνθρωπο και απόλυτη προστασία των δημοκρατικών μας θεσμών και κοινωνικών κατακτήσεων.

Σε μια χώρα με αδύναμους θεσμούς που γνώρισε πολέμους, πραξικοπήματα, χρεωκοπίες, διχασμούς και εμφύλιο, τα τελευταία σαράντα χρόνια αποτελούν τη μακρύτερη περίοδο ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας που γνώρισαν οι Έλληνες. Με την ένταξη της χώρας στην Ευρώπη ο τροχός της ιστορίας δικαίωσε τις προσδοκίες γενεών και επιβεβαίωσε μια σχέση με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Κατοχύρωσε τα σύνορα μας ως απώτατα σύνορα της Ευρώπης απέναντι σε αβέβαιους και συχνά επικίνδυνους γείτονες. Απογείωσε την ύπαιθρο, τις υποδομές και τα συστήματα υγείας και παιδείας με κολοσσιαίους πόρους. Στήριξε την οικονομία και την κοινωνία σε κρίσιμες στιγμές, όταν πολλοί άλλοι μας γύριζαν την πλάτη.

Κατέστησε το ζητούμενο του τότε αυτονόητο του σήμερα με την ελεύθερη κυκλοφορία, εγκατάσταση, εργασία και τις ελεύθερες συναλλαγές στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου. Άνοιξε πρωτοφανείς ευκαιρίες κινητικότητας και εκπαίδευσης σε χιλιάδες νέους.

Η Ελλάδα πέτυχε τα 40 χρόνια που ανήκει στον πυρήνα της Ευρώπης, όσα δεν πέτυχε τα προηγούμενα 160 χρόνια της νεότερης ιστορίας της. Και σήμερα παραμένει παράδειγμα, απόλυτο θεσμικό πρότυπο στην ευρύτερη γεωγραφική γειτονιά της.

Πυλώνας σταθερότητας και υπόδειγμα δημοκρατίας.

Η στρατηγική αυτή επιλογή δεν ήταν αποτέλεσμα  κοινωνικών ή πολιτικών αυτοματισμών. Η ιστορία δικαίωσε πανηγυρικά τον οραματιστή ηγέτη που πίστεψε, οργάνωσε και πέτυχε τον άθλο της ένταξης. Έναν εκπρόσωπο της «άλλης Ελλάδας» που αν και γεννήθηκε σ’ ένα τουρκοκρατούμενο χωριό της Μακεδονίας ενέπνευσε τόσους πολλούς και εντυπωσίασε ακόμη περισσότερους, συχνά πιο ισχυρούς, πιο σπουδαγμένους, πιο καλοαναθρεμένους από τον ίδιο, το γιο του δασκάλου της Πρώτης.

Ακόμη και οι δυνάμεις που τότε εναντιώθηκαν στις επιλογές  του Κωνσταντίνου Καραμανλή, σήμερα αναγνωρίζουν την διορατικότητα και την ορθότητα των επιλογών του και μάλιστα – με ελάχιστες εξαιρέσεις – κατόρθωσαν να τις κατοχυρώσουν και να τις διευρύνουν.

Αυτή η συνολική αποδοχή από την κοινωνία και τον πολιτικό κόσμο της στρατηγικής επιλογής για μια ευρωπαϊκή Ελλάδα, με Έλληνες Ευρωπαίους που ανήκουν περήφανα -και όχι ενοχικά- στη Δύση, αποτελεί πολύτιμη κατάκτηση και παρακαταθήκη που πρέπει να διαφυλαχθεί.

Οι κρίσιμες στιγμές του σήμερα, αποτελούν ακόμη μια επιβεβαίωση  της ορθότητας των επιλογών του χθες. Στις αρχές του 2020, ουδείς μπορούσε να προβλέψει τον κυκλώνα στον οποίο θα βρισκόταν σήμερα η ανθρωπότητα. Η πρωτοφανής σε βάθος, ένταση και έκταση πανδημία που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας και άλλαξε ουσιαστικά την πορεία του κόσμου, όπως τον γνωρίζαμε, οδήγησε σε ιστορικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο η εφαρμογή των οποίων βρίσκεται τώρα σε πλήρη εξέλιξη.

Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε συνθήκες επιστημονικής φαντασίας. Σε πείσμα πολλών που δεν θα ανέμεναν, δε θα την επιθυμούσαν ή και θα την εμπόδιζαν, η απάντηση της Ευρώπης στην κρίση αποτελεί ένα πρωτοφανές άλμα ενοποίησης και αλληλεγγύης.

Δώσαμε – και κερδίσαμε – ιστορικές μάχες για τo εμβληματικό και χωρίς προηγούμενο Ταμείο Ανάκαμψης, που σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό για την επόμενη επταετία, είναι πολλαπλάσιο του Πακέτου Μάρσαλ.

Όσο και αν αυτό δεν αρέσει σε ορισμένους, μόνο κάποιος προκατειλημμένος δεν μπορεί να αναγνωρίσει τι πέτυχε έως σήμερα η Ευρώπη των 27 στο μέτωπο της πανδημίας. Ή το τι θα συνέβαινε αν τα Κράτη Μέλη ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για το ποιός θα πρωτοαγοράσει εμβόλια.

Οι άνευ προηγουμένου προκλήσεις που έφερε η πανδημία μάς έμαθαν πολλά. Δε χρειάστηκε πολύς καιρός για να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η προστασία της δημόσιας υγείας σε ένα Κράτος Μέλος εξαρτάται από την κατάσταση και στα άλλα, και ότι μόνο μέσω στενότερου συντονισμού και συνεργασίας μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση.

Ο ιός δε γνωρίζει σύνορα, δεν κάνει διακρίσεις και κανείς από εμάς δεν είναι ασφαλής έως ότου γίνουμε όλοι ασφαλείς.

Τα διδάγματα αυτά μας ώθησαν να επανεκτιμήσουμε το πλαίσιο δράσης μας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης οικοδομώντας το πλαίσιο για μία Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. Μεταξύ άλλων αυτό περιλαμβάνει και ένα νέο Κανονισμό σχετικά με τις σοβαρές διασυνοριακές απειλές για την υγεία, καθώς και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Έχουμε επίσης δρομολογήσει νέες δομές βιο-ασφάλειας (ΗΕRA) για να προλαμβάνουμε και να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τους ιούς και τις μεταλλάξεις τους.

Παράλληλα με την θωράκιση της δημόσιας υγείας απέναντι στην πανδημία, εργαστήκαμε από την πρώτη στιγμή και για τη θωράκιση της οικονομίας – αξιοποιώντας στο έπακρο τις ευελιξίες του προσωρινού πλαισίου για τους κανόνες ανταγωνισμού, καταργώντας τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και στηρίζοντας την απασχόληση μέσω του προγράμματος SURE, το οποίο παρέχει στήριξη στην Ελλάδα ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ.