Skip to main content

Συνάντηση Σχοινά - Ζέρβα: «Η Θεσσαλονίκη μπορεί να πρωταγωνιστήσει και στη νέα οικονομία»

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε για το μέλλον της Θεσσαλονίκης μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον δήμαρχο της πόλης

«Η Θεσσαλονίκη μπορεί να πρωταγωνιστήσει και στη νέα οικονομία, και το μέλλον της μοιάζει λίγο με το παρελθόν της, δηλαδή ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, εξωστρέφειας, ένα σημείο που οι άνθρωποι συναντιούνται, συνεργάζονται και δημιουργούν μαζί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα.

«Η Θεσσαλονίκη, σιγά σιγά αλλά σταθερά, αναδεικνύεται σε μία από τις μητροπόλεις της Ευρώπης που έχουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που λέμε ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, δηλαδή έχουν εξωστρέφεια, έχουν πολιτισμό, έχουν παιδεία, έχουν νεολαία, έχουν θέματα ασφάλειας, ενσωμάτωσης, όλα αυτά είναι και τα δικά μου πεδία αρμοδιότητας και είναι πάντα πολύ χρήσιμο να τα συζητάω με αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που τα ζουν στην καθημερινότητά τους», επισήμανε ο κ. Σχοινάς.

«Κάναμε μία ωραία συζήτηση», πρόσθεσε, «για τις παραμέτρους της καθημερινότητας στην πόλη, για την ευρωπαϊκή ατζέντα της Θεσσαλονίκης, για τα μεγάλα θέματα που συνδέονται με το πώς αυτή η πόλη θα είναι πρωταγωνίστρια στη νέα οικονομία, με τη μετάβαση προς μία πιο πράσινη και πιο ψηφιακή κοινωνία, σε θέματα όπως αυτά της κυβερνοασφάλειας, που είναι το επόμενο μεγάλο πεδίο, στο οποίο η Ευρώπη θα αφιερώσει πολλή προσπάθεια και πόρους».

Σχετικά με τη νέα οικονομία και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε τα εξής: «Μέχρι στιγμής, το παραδοσιακό αναπτυξιακό μοντέλο, τα ευρωπαϊκά έργα, οι χρηματοδοτήσεις ήταν συνδεδεμένα με ένα μοντέλο οικονομικό, το οποίο όλοι ξέραμε. Δηλαδή, ήταν άσφαλτος, τσιμέντο. Τώρα μπαίνουμε σε μία νέα εποχή, όπου η νέα οικονομία και οι χρηματοδοτήσεις που θα τη συνοδεύουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και στο νέο ΕΣΠΑ, το κέντρο βάρους θα είναι η "πράσινη" οικονομία, η ψηφιακή μετάβαση, οι δεξιότητες, η σύνδεση του πολιτισμού με τα πανεπιστήμια και την αγορά εργασίας. Όλα αυτά είναι η νέα οικονομία κι επειδή ξέρω καλά τη Θεσσαλονίκη και τις προοπτικές της, είμαι σίγουρος ότι αυτή η πόλη μπορεί να πρωταγωνιστήσει και στη νέα οικονομία».

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι θα είναι συμπαραστάτης σε όλες τις προσπάθειες της Θεσσαλονίκης και εξέφρασε τη χαρά του γιατί βρέθηκε στην πόλη που γεννήθηκε, σπούδασε, μεγάλωσε κι έχει στην καρδιά του.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας εξέφρασε τη χαρά του που υποδέχθηκε τον Μαργαρίτη Σχοινά, έναν Θεσσαλονικιό και αγαπητό φίλο και είπε ότι τού παρουσίασε την ατζέντα των θεμάτων της Θεσσαλονίκης. «Η πόλη μας βρίσκεται σε μία μεγάλη κοινή προσπάθεια να δει το μέλλον με πολύ μεγάλη αισιοδοξία. Όλα αυτά τα οποία γίνονται στην πόλη, όλα αυτά που σχεδιάζονται στην πόλη, όλα αυτά που γίνονται και πρέπει να γίνουν στην πόλη ήταν για τον Μαργαρίτη Σχοινά ένα πολύ σημαντικό θέμα, που ήθελα από καιρό να το συζητήσουμε και σήμερα είχαμε αυτή τη χαρά», είπε ο κ. Ζέρβας.

Σημείωσε ακόμη ότι τον ενημέρωσε και για θέματα αρμοδιότητάς του, για τα προγράμματα ΕΣΠΑ, προγράμματα που έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή βοήθεια, επιδότηση, ενίσχυση.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για θέματα κυβερνοασφάλειας, καθώς ο Δήμος Θεσσαλονίκης δέχτηκε κυβερνοεπίθεση το περασμένο καλοκαίρι, και σε αυτόν τον τομέα ο δήμαρχος είπε ότι πρέπει να δούμε πώς μπορεί να υπάρξει ενίσχυση του Δήμου, αλλά και ως Ευρώπη να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τις κυβερνοεπιθέσεις για να έχουμε όλη την απαραίτητη προστασία και ασφάλεια για το μέλλον.

«Χαιρόμαστε που έχουμε έναν διαρκή δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας και για το πόσο θα μπορεί η πόλη μας να δει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, με όλες αυτές τις υποδομές που χρειάζονται, με όλα αυτά που μπορούν και πρέπει να γίνουν είτε με τις δυνάμεις του Δήμου, είτε με τις δυνάμεις της χώρας μας, είτε με τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Προτού αρχίσει η συνάντηση, ο δήμαρχος έδειξε στον κ. Σχοινά το τζουκ μποξ που έχει στο γραφείο του και τού εξήγησε πώς το απέκτησε, ενώ έβαλε κι ένα τραγούδι να παίζει. Ο κ. Σχοινάς έδειξε ενδιαφέρον και για τη θέα που έχει το γραφείο του δημάρχου.

Και οι δύο είπαν στους δημοσιογράφους ότι δεν μίλησαν καθόλου για ποδόσφαιρο καθώς ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι ΠΑΟΚ και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Άρης. Όμως, ο κ. Ζέρβας σχολίασε πως ο κ. Σχοινάς τον επισκέφτηκε την επόμενη ήττας του ΠΑΟΚ.