Skip to main content

Σχοινάς: Είμαστε η Ρεάλ των Βαλκανίων, δεν φοβόμαστε κανέναν

Ο Έλληνας επίτροπος δηλώνει πεπεισμένος πως θα υπάρχει πάντα ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι στην προκλητικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία.

Τη θέση ότι θα υπάρχει πάντα ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα εκφράζει, μέσω συνέντευξής του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Πιο αναλυτικά, ο Έλληνας επίτροπος χαρακτηρίζει «καουμποϊλίκια» τις ενέργειες της Άγκυρας, υποστηρίζοντας ότι «υπήρξε ευρωπαϊκή αντίδραση στην περίπτωση της Κύπρου και θα συνεχίσει να υπάρχει ευρωπαϊκή αντίδραση κάθε φορά», ενώ «τονίζει ότι οι πρακτικές της Τουρκίας δεν βοήθησαν ούτε την Τουρκία, ούτε τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ούτε και πέτυχαν κάποιους από τους στόχους που είχε εξαγγείλει η Τουρκία εκεί». Παράλληλα, πάντως, σημειώνει πως το ενεργειακό θέμα στην Κύπρο θα λυθεί οριστικά μόνον όταν προχωρήσει και η επίλυση του κυπριακού προβλήματος. «Όσο δεν έχουμε τη βεβαιότητα ότι βρισκόμαστε σε μια προοπτική επίλυσης, αυτές οι μονομερείς τακτικές θα εντείνονται χωρίς να συμβάλλουν και σε κάτι συγκεκριμένο», υπογραμμίζει.

Παράλληλα, ο κ. Σχοινάς σημειώνει πως η χώρα μας πρέπει να αποτινάξει οριστικά τα φοβικά σύνδρομα, ενώ, αναφερόμενος στον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Ελλάδα στα Βαλκάνια, σημειώνει χαρακτηριστικά πως «ως ο ισχυρός παίκτης, εμείς είμαστε η Ρεάλ Μαδρίτης των Βαλκανίων, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από κανέναν. Αντιθέτως, είμαστε πρότυπο για μίμηση από τους υπόλοιπους».

Ακόμη, ο κ. Σχοινάς σημειώνει πως οι δράσεις της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ προσθέτει ότι οδεύουμε προς «σε μια νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα στη μετανάστευση», καθώς, όπως αναφέρει, «σε λίγους μήνες τα ευρωπαϊκά σύνορα θα ελέγχονται από την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, που θα είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός οργανισμός ο οποίος θα οπλοφορεί και θα έχει δικά του μέσα».

Τέλος, αναφερόμενος στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και στον ρόλο του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στην ελληνική κρίση, τον χαρακτηρίζει «καταλυτικό», κυρίως, όπως σημειώνει, «στο να ανατρέψει την αντίληψη που παγιωνόταν  στο Βερολίνο και στη Φρανκφούρτη ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ήταν αναπόφευκτη».