Skip to main content

Σχοινάς: Τελευταία και μεγάλη ευκαιρία της Τουρκίας για αποκλιμάκωση

Νέο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Μαργαρίτης Σχοινάς τονίζοντας πως είναι η μεγαλύτερη και τελευταία ευκαιρία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση.

Ως τελευταία και μεγαλύτερη ευκαιρία της Τουρκίας για διάλογο με την Ευρώπη χαρακτήρισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς την τρέχουσα χρονική περίοδο, στέλνοντας μήνυμα στη γείτονα για άμεσες ενέργειες αποκλιμάκωσης της προκλητικής της στάσης.

Κατά την τοποθέτησή του στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως η διατήρηση γεωπολιτικής σταθερότητας, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θέλω να είμαι σαφής και μιλάω εκ μέρους όλων των συναδέλφων. Η Ευρώπη θεωρεί την Τουρκία σημαντικό και μεγάλο εταίρο, δύσκολο σε πολλές περιπτώσεις. Αναζητούμε ένα πλαίσιο συνεργασίας που θα ικανοποιεί τα ελληνικά και κυπριακά αιτήματα. Πρέπει όμως και η Τουρκία να αποφασίσει ποια στάση θα κρατήσει», τόνισε.

Πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή, συνεκτική λύση όσον αφορά το εμβόλιο

Εξίσου σημαντικός στόχος της ΕΕ είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, που δοκιμάστηκε πολύ από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως είπε ο κ. Σχοινάς.

«Πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή, συνεκτική λύση όσον αφορά το εμβόλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως η Ευρώπη απεύχεται την παραφωνία που επικρατούσε στην αρχή της πανδημίας αναφορικά με τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως για παράδειγμα τη χρήση μάσκας και τόνισε πως το εμβόλιο πρέπει να είναι το όπλο προστασίας όλων των κρατών-μελών.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια, πρέπει να βρούμε συνεκτική λύση», είπε σημειώνοντας πως ήδη υπάρχουν συζητήσεις με πέντε εταιρείες, με μία εκ των οποίων μάλιστα η Ευρώπη έχει περάσει σε συμφωνία για τη διάθεση του εμβολίου.

Νωρίτερα, σχολιάζοντας τα διδάγματα της Ευρώπης από την δύσκολη περίοδο της πανδημίας, ανέφερε πως είναι τρία:

Να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ κρατών-μελών
Να είναι στρατηγικά αυτόνομη. «Η Ευρώπη πρέπει να είναι λιγότερο αφελής. Η εξάρτησή της από τρίτες χώρες σε αγαθά όπως η υγεία, τα φάρμακα ή η τεχνολογία, δεν μπορεί να είναι πια ο κανόνες», σημείωσε ο κ. Σχοινάς.

Να κάνει ένα μεγάλο και ποιοτικό άλμα προς τα μπρος.

Εξηγώντας το τελευταίο δίδαγμα, επισήμανε πως οι δύο πυλώνες που θα στηριχθεί η ανάπτυξη της οικονομίας είναι η πράσινη και η ψηφιακή ανάκαμψη.

«Μπορούμε να κάνουμε πολλά. Η μεγάλη πρόκληση για την ελληνική οικονομία είναι πως αυτοί οι δύο πυλώνες θα τεθούν σε κίνηση γρήγορα και με επάρκεια», τόνισε.