Skip to main content

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το νέο εμπορικό κέντρο στον Σταθμό

Εμπορικό κέντρο με χώρους 100.000 τ.μ. θα δημιουργηθεί στην επόμενη τετραετία, αλλάζοντας και αναβαθμίζοντας τον επιβατικό σιδηροδρομικό σταθμό.

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από ελληνικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στις αναπτύξεις εμπορικών κέντρων, αλλά και από αραβικές χώρες, έχει εκδηλωθεί για το σχέδιο της ΓΑΙΑΟΣΕ που αφορά στη δημιουργία εμπορικού κέντρου στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.  

Το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο σημείο είναι τόσο μεγάλο που δεν συνέτρεξε καν λόγος εκπόνησης μελέτης βιωσιμότητας, δήλωσε στη Voria.gr ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ κ. Αθανάσιος Σχίζας, προσθέτοντας ότι αρχικό ενδιαφέρον έχει εκφράσει και ο πρέσβης του Ντουμπάι αναγνωρίζοντας την αξία της κομβικής θέση του Ν.Σ. Σταθμού. Σημειώνεται ότι ο κ. Σχίζας ήταν ομιλητής στο τριήμερο εργαστήριο του Δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα τον άξονα της οδού Εγνατίας. 

Όπως είπε ο CEO της ΓΑΙΑΟΣΕ, μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, ολοκληρώνονται οι τροποποιήσεις που έγιναν στην πολεοδομική μελέτη η οποία μαζί με την ΣΜΠΕ θα υποβληθεί στο αρμόδιο υπουργείο για την εξασφάλιση των απαιτούμενων εγκρίσεων. Σε διάστημα εξαμήνου αναμένεται η εξασφάλιση των εγκρίσεων ώστε να ακολουθήσει η έκδοση Π.Δ. για τις χρήσεις και τους όρους δόμησης του εμπορικού κέντρου που θα κατασκευαστεί σε δύο επίπεδα, με τμήμα του πάνω από τις αποβάθρες του σιδηροδρομικού σταθμού.

Η ΓΑΙΑΟΣΕ, επιδιώκει με το project αυτό, που εκτιμάται ότι θα απαιτήσει επένδυση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και το οποίο θα αναπτυχθεί εξ’ ολοκλήρου από ιδιώτες, να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων. Η εταιρεία, όπως είπε ο κ. Σχίζας, σχεδιάζει να παραχωρήσει το ακίνητο για περίοδο 30 ετών κι’ αυτό επειδή ο χρόνος απόσβεσης των επενδύσεων σε εμπορικές αναπτύξεις είναι σύντομος, κοντά στην 7ετία. Εν τούτοις, δεν αποκλείεται η παραχώρηση και για μεγαλύτερο περίοδο, εάν αυτό κριθεί σκόπιμο.

Ο CEO της ΓΑΙΑΟΣΕ εκτιμά ότι για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και την κατασκευή του κέντρου- εμβαδού 100.000 τ.μ. περίπου- αλλά και του μεγάλου υπογείου πάρκινγκ που θα κατασκευαστεί στην έκταση που βρίσκεται ως και σήμερα το εργοτάξιο του Μετρό, θα απαιτηθούν κοντά τέσσερα χρόνια.

Το ακίνητο του Ν.Σ.Σταθμού είναι σε ιδανικό σημείο για τη δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου καθώς είναι προσβάσιμο με αστικές και υπεραστικές συνδέσεις, ενώ θα γίνει περισσότερο διατροπικό συγκοινωνιακά και ελκυστικό εμπορικά, όταν λειτουργήσει το Μετρό.

Ο μελλοντικός παραχωρησιούχος θα μπορεί να αρχίσει τις εργασίες κατασκευής των εμπορικών χώρων με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, σε ένα , ενάμισι χρόνο από σήμερα και, μόλις απομακρυνθεί το εργοτάξιο της Αττικό Μετρό, να προχωρήσει στην αξιοποίηση της έκτασης των 14 στρεμμάτων που καταλαμβάνει, δημιουργώντας υπογείως, σε 4 επίπεδα, ένα πάρκινγκ 1.300-1.600 θέσεων στάθμευσης οχημάτων και, στο επίπεδο του εδάφους ένα μεγάλο χώρο πρασίνου.

Με τη δημιουργία του εμπορικού κέντρου, εκτιμάται ότι θα αλλάξει προς το καλύτερο και όλη η περιοχή πέριξ του Ν.Σ.Σ. καθώς θα συνδεθούν οι ζώνες βορείως και νοτίως του επιβατικού σταθμού, που τώρα έχουν διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά ως προς τις χρήσεις, τις λειτουργίες τους και το κοινωνικό και αισθητικό τους προφίλ.