Skip to main content

Σχολεία: Αγώνας δρόμου για μάσκες και καθαρίστριες στο παρά πέντε

Ήδη, εδώ και μία εβδομάδα που άνοιξαν τα σχολεία με παρόντες μόνον τους εκπαιδευτικούς, τα προβλήματα καθαριότητας είναι εμφανέστατα.

Μόλις τρεις εργάσιμες μέρες απομένουν για την έναρξη του νέου σχολικού έτους στις 14 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, σε εκκρεμότητα παραμένουν δύο σημαντικά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Το πρώτο αφορά το προσωπικό καθαριότητας των σχολικών μονάδων και το δεύτερο την έγκαιρη διανομή προστατευτικής μάσκας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οι σχετικές διαδικασίες κινήθηκαν με καθυστέρηση από το υπουργείο Εσωτερικών με αποτέλεσμα να μην έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το προσωπικό καθαριότητας, κάποιοι δήμοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αξιολόγησης και προχωρούν στην υπογραφή των συμβάσεων. Οι περισσότεροι, όμως, βρίσκονται στο στάδιο των ενστάσεων, όπερ σημαίνει ότι οι οριστικοί πίνακες θα αναρτηθούν το πρωί της Πέμπτης ώστε στη συνέχεια ο κάθε δήμος να προχωρήσει στην υπογραφή των συμβάσεων με τους προσληφθέντες.

Ήδη, εδώ και μία εβδομάδα που άνοιξαν τα σχολεία με παρόντες μόνον τους εκπαιδευτικούς, τα προβλήματα καθαριότητας είναι εμφανέστατα. Ορισμένοι δήμοι αξιοποίησαν στο μέτρο του δυνατού, μέρος του προσωπικού του τομέα καθαριότητας προκειμένου να κάνουν ένα πρώτο συμμάζεμα, ωστόσο, για τον συνεχή και εντατικό καθαρισμό των σχολείων απαιτείται να προσληφθεί το προσωπικό το οποίο προορίζεται γι' αυτό το σκοπό.

Πέραν των καθυστερήσεων, σε πολλούς δήμους ο αριθμός των θέσεων που έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών για τον καθαρισμό των σχολείων είναι κατώτερος των αυξημένων αναγκών λόγω της πανδημίας και οι δήμαρχοι αναζητούν τρόπους για να καλύψουν αυτό το κενό. Σύμφωνα με όσα είπε στην Voria.gr ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου χρειαζόταν τουλάχιστον 20% περισσότερο προσωπικό. “Κάποιοι δήμαρχοι θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε δίμηνες συμβάσεις προκειμένου να καλύψουμε τα κενά”, σημειώνει ο δήμαρχος Τρικκαίων.

Μάσκες και σε μαθητές ιδιωτικών σχολείων

Η δεύτερη σημαντική εκκρεμότητα αφορά τις προστατευτικές μάσκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς οι οποίες ακόμη δεν έχουν φτάσει καν στους δήμους, ώστε να τις μοιράσουν στη συνέχεια σε κάθε σχολείο ξεχωριστά, αναλόγως του αριθμού των μαθητών. Και αυτή η διαδικασία η οποία εξελίχθηκε μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κινήθηκε με καθυστέρηση με αποτέλεσμα να θεωρείται αμφίβολο εάν την προσεχή Δευτέρα που τα παιδιά θα διαβούν το κατώφλι του σχολείου, θα τους περιμένει το ειδικό πακετάκι με τις τρεις υφασμάτινες μάσκες, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κ. Παπαστεργίου αναγνωρίζει ότι, πράγματι το υπουργείο καθυστέρησε να ξεκινήσει τη διαδικασία την οποία ανέθεσε στην ΚΕΔΕ, δίνοντάς της ένα κονδύλι της τάξης των 6,2 εκατ. ευρώ. “Εμείς τρέξαμε τις διαδικασίες όσο πιο γρήγορα γινόταν. Στη διαγωνιστική διαδικασία συμμετείχαν 93 εταιρείες, επιλέχθηκαν 25 ανάδοχοι για να μας προμηθεύσουν με πέντε εκατομμύρια μάσκες”. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ οι συμβάσεις πέρασαν αργά χθες από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα υπογραφούν το πρωί της Πέμπτης και θα ξεκινήσει αμέσως η αποστολή προς τους δήμους.

“Αρχικά θα στείλουμε στα νησιά και σε παραμεθόριες περιοχές ώστε να φτάσουν εγκαίρως και στη συνέχεια θα διανεμηθούν στις υπόλοιπες περιοχές, πιθανότατα και μέσα στο σαββατοκύριακο”. Ο κ. Παπαστεργίου σημειώνει, επίσης, ότι η πρώτη παρτίδα δεν επαρκεί για να δοθούν τρεις μάσκες σε κάθε μαθητή. “Θα δώσουμε πιθανότατα τώρα δύο και η τρίτη θα δοθεί τις επόμενες μέρες καθώς, το υπουργείο περιέλαβε στη διανομή και τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων”. Για τις επιπλέον μάσκες στους μαθητές των ιδιωτικών το υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε επιπλέον κονδύλι της τάξης των 470.000 ευρώ.

Τι γίνεται στον δήμο Θεσσαλονίκης

Τακτοποίηση αυτών των δύο εκκρεμοτήτων αναμένουν και στο δήμο Θεσσαλονίκης ο οποίος, ωστόσο, είχε να αντιμετωπίσει ένα ακόμη πρόβλημα το οποίο αφορούσε την εξεύρεση των απαραίτητων χώρων προκειμένου να φιλοξενηθούν τα εκατοντάδες προνήπια που εντάσσονται στην υποχρεωτική διετή προσχολική αγωγή. Όπως εξήγησε στην Voria.gr η αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμητρα Ακριτίδου “τη φετινή χρονιά έπρεπε να βρούμε αίθουσες για επιπλέον περίπου 550 προνήπια”.

Προκειμένου να λυθεί αυτός ο γρίφος ο δήμος προχώρησε σε ένα συνδυασμό λύσεων οι οποίες περιελάμβαναν διευθετήσεις και αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χώρου εντός των σχολείων, αλλά και με το δανεισμό χώρων από διάφορους άλλους φορείς όπως το δημοτικό βρεφοκομείο “Άγιος Στυλιανός”, το Βαφοπούλειο κ.λπ. “Συνολικά δανειστήκαμε επτά τέτοιους χώρους τους οποίους θα αξιοποιήσουμε προσωρινά έως ότου εγκαταστήσουμε τις 25 προκάτ αίθουσες τις οποίες θα προμηθευτούμε το προσεχές διάστημα”, δηλώνει ο κ. Ακριτίδου.

Όσον αφορά το προσωπικό καθαρισμού ο δήμος Θεσσαλονίκης ζήτησε 204 άτομα και εγκρίθηκαν 197. “Θα θέλαμε και τους υπόλοιπους όμως, νομίζω πως θα τα καταφέρουμε και με αυτούς, καθώς μάλιστα, οι 174 από τους 197 είναι πλήρους απασχόλησης”, σημειώνει η κ. Ακριτίδου. Προσθέτει, παράλληλα, ότι ο δήμος τις προσεχείς ημέρες, θα προχωρήσει σε απολύμανση των σχολείων ενώ θα γίνουν και εφαρμογές μυοκτονίας καθώς και εργασίες αποψίλωσης χόρτων στις αυλές των σχολικών κτιρίων.

Όσον αφορά τις μάσκες, η αντιδήμαρχος αναφέρει πως “περιμένουμε γύρω στις 100.000 προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες για τους περίπου 31.500 μαθητές του δήμου Θεσσαλονίκης”. Αναφορικά με τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη η κ. Ακριτίδου σημειώνει πως στα γυμνάσια και τα λύκεια ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη είναι γύρω στα 23 με 24 άτομα, ενώ στα δημοτικά είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα καθώς ο μέσος όρος δεν ξεπερνά τα 20 άτομα.