Skip to main content

Σχολικά γεύματα: Ακόμη μένουν νηστικοί μαθητές της Θεσσαλονίκης

Γραφειοκρατικό χάος επικρατεί στο ζήτημα της χορήγησης σχολικών γευμάτων - Εκτός προγράμματος περίπου 18.000 μαθητές στη Θεσσαλονίκη.

Ένας συνδυασμός γραφειοκρατίας, ανικανότητας και αβελτηρίας έχει θέσει εκτός του προγράμματος χορήγησης σχολικών γευμάτων σχεδόν το 1/3 των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων και περίπου 18.000 μαθητές στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και γύρω στις 24.000 στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας. Στο σύνολο της Επικράτειας περίπου 50.000 μαθητές δημοτικών σχολείων έχουν μείνει χωρίς σχολικά γεύματα εδώ και έξι μήνες και ουδείς γνωρίζει εάν και πότε θα τους χορηγηθούν για το υπόλοιπο εναπομείναν τρίμηνο της σχολικής χρονιάς.

Από τον Άννα στον Καϊάφα

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γραφειοκρατικό χάος με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος όποιος επιχειρήσει να βγάλει άκρη, είτε είναι στέλεχος των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είτε δήμαρχος είτε ακόμη και δημοσιογράφος. Ο ένας παραπέμπει στον άλλον, με αποτέλεσμα ουδείς να είναι αρμόδιος, ουδείς να αναλαμβάνει την ευθύνη. Υπενθυμίζεται ότι η υλοποίηση των σχολικών γευμάτων πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), σε συνεργασία με το εποπτεύον υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Διοικητικά, την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος έχει ο ΟΠΕΚΑ, από τον προϋπολογισμό του οποίου καλύπτεται και το κόστος.

Ξεκίνησα το ρεπορτάζ μου από τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρο Κόπτση ο οποίος μού δήλωσε πως την όλη διαδικασία την τρέχει ο ΟΠΕΚΑ. Όπως μου είχε εξηγήσει και πριν από περίπου ενάμιση μήνα, οι λόγοι για τη μη χορήγηση γευμάτων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Κεντρική Μακεδονία, ήταν κυρίως δύο. Ο πρώτος αφορούσε διαδικαστικές και δικαστικές προσφυγές ορισμένων εκ των υποψηφίων αναδόχων και σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, επιπλέον, εκ παραδρομής, κάποια από τις διευθύνσεις δεν είχε στείλει το σύνολο των μαθητών προκειμένου να συμπεριληφθούν στον διαγωνισμό ο οποίος είχε γίνει τον περασμένο Μάιο. Όπως επανέλαβε ο κ. Κόπτσης, λαμβάνει κι αυτός διαβεβαιώσεις εδώ και καιρό, ότι από βδομάδα σε εβδομάδα το θέμα θα είχε ληθεί...

Επιχείρησα στη συνέχεια να μιλήσω με τον ΟΠΕΚΑ, αλλά στάθηκε αδύνατον. Αφού κατόρθωσα έπειτα από πολλές προσπάθειες να παρακάμψω τον αυτόματο τηλεφωνητή, εντούτοις δεν κατάφερα ποτέ να βρω τον αρμόδιο ο οποίος χειρίζεται τα σχολικά γεύματα. Εκείνος ο οποίος είχε κάνει τον διαγωνισμό, μετατέθηκε σε άλλο τμήμα και ο αντικαταστάτης του δεν απαντά ποτέ στο τηλέφωνο...

Επικοινώνησα στη συνέχεια με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Αφορμή ήταν ένα μέιλ το οποίο εστάλη από τη συγκεκριμένη Διεύθυνση προς τον δήμο Θερμαϊκού, στις 25 Φεβρουαρίου, με το οποίο εζητείτο από τον δήμο να επικαιροποιήσει τον αριθμό των δικαιούχων μαθητών καθώς, όπως ανέφερε στο μέιλ, είχαν ενημέρωση από τον ΟΠΕΚΑ πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ξεκινούσε επιτέλους η διανομή γευμάτων και στους μαθητές του δήμου Θερμαϊκού.

Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν έγινε. “Δεν ξέρω, τι να σας πω, αυτή την ενημέρωση είχαμε από τον ΟΠΕΚΑ, αυτά τα στοιχεία μας ζητήθηκαν, τα πήραμε από το δήμο, τους τα στείλαμε κι από κει και μετά το θέμα το χειρίζονται οι ίδιοι”, μου απάντησε ευγενικά η υπάλληλος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Αναζήτησα εν συνεχεία τους αναδόχους του έργου το οποίο δεν εκτελείται. Ένας εξ αυτών μου είπε πως και ο ίδιος αναμένει εδώ και μήνες πότε θα ξεμπλοκάρουν οι διαδικαστικές και δικαστικές προσφυγές προκειμένου να υλοποιήσει το έργο.

Πέντε μήνες καθυστέρηση

Ενδεικτικό της αβελτηρίας που χαρακτηρίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι το γεγονός ότι μία από τις εταιρείες που προσέφυγαν στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, σε βάρος της απόφασης του ΟΠΕΚΑ που την απέκλεισε από τη συνέχιση του διαγωνισμού, δικαιώθηκε εν μέρει από την ΑΕΠΠ, με τη σχετική απόφαση να εκδίδεται τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ωστόσο, χρειάστηκε να φτάσουμε στον Φεβρουάριο προκειμένου να αποφανθεί εκ νέου ο ΟΠΕΚΑ ότι η εν λόγω εταιρεία συνεχίζει να μην πληροί τα κριτήρια που έθετε η διακήρυξη. Δηλαδή παρήλθαν σχεδόν πέντε μήνες, που ισοδυναμούν με μισή και πλέον σχολική χρονιά, προκειμένου να επανεξεταστεί μια διαδικαστική προσφυγή εκ μέρους του κυρίου του έργου.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ο τελευταίος διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Μάιο, ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2019 και είχε προϋπολογισμό 73.499.901,33 ευρώ, ενώ αφορούσε την παροχή 185.311 γευμάτων σε 1.266 δημοτικά σχολεία κάθε μέρα, κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020, σε 74 δήμους της χώρας.

Εκτός επτά δήμοι της Θεσσαλονίκης

Εκτός προγράμματος σίτισης έχουν μείνει φέτος μαθητές από 73 δημοτικά σχολεία, επτά δήμων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, στα οποία πηγαίνουν περίπου 18.000 παιδιά. Ειδικότερα, πρόκειται για 35 σχολεία του δήμου Κορδελιού Ευόσμου, 24 του δήμου Νεάπολης Συκεών, 14 του δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης και από επτά σχολεία στους δήμους Ωραιοκάστρου και Θερμαϊκού.