Skip to main content

Σχολικά γεύματα: Ξεκινούν επιτέλους σε 14 σχολεία, παραμένουν εκτός 73

Άρχισε σήμερα στον δήμο Ωραιοκάστρου η χορήγηση σχολικών γευμάτων, ενώ αύριο ξεκινούν και στον Θερμαϊκό - Παραμένουν 73 σχολεία σε τρεις ακόμη δήμους.

Σχεδόν επτά μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και περίπου τρεισήμισι πριν από την ολοκλήρωσή της, ξεκίνησε επιτέλους, σήμερα, η χορήγηση σχολικών γευμάτων στους μαθητές του δήμου Ωραιοκάστρου, ενώ αύριο Τρίτη, ξεκινά και στον δήμο Θερμαϊκού. Ωστόσο, πρόκειται για την επίλυση ενός μέρους μόνο των προβλημάτων τα οποία έχουν δημιουργηθεί φέτος με τα σχολικά γεύματα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης καθώς, μετά τη διευθέτηση του θέματος στους δήμους Ωραιοκάστρου και Θερμαϊκού, χωρίς σχολικά γεύματα εξακολουθούν να παραμένουν άλλα 73 σχολεία σε τρεις ακόμη δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Βασιλειάδη, αρμόδιο για τα σχολικά γεύματα στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης από σήμερα ξεκίνησε η χορήγηση γευμάτων στους μαθητές επτά σχολείων του δήμου Ωραιοκάστρου. Πρόκειται για τα δημοτικά σχολεία Λητής, Δρυμού, Μελισσοχωρίου, Νέας Φιλαδέλφειας, Νεοχωρούδας, Πενταλόφου και το 5ο Δ.Σ. Ωραιοκάστρου.

Επίσης, σύμφωνα με την Βούλα Γιαννακοπούλου, υπεύθυνση για τον τομέα αυτό στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, αύριο Τρίτη ξεκινά η χορήγηση σχολικών γευμάτων και σε επτά δημοτικά σχολεία του δήμου Θερμαϊκού. Πρόκειται για τα σχολεία Αγγελοχωρίου, Αγίας Τριάδας, Μεσημερίου, καθώς και για το 1ο, 2ο, 4ο και 5ο Δ.Σ. Περαίας.

Η έναρξη του προγράμματος σε αυτούς τους δύο δήμους κατέστη δυνατή καθώς την προηγούμενη εβδομάδα τελεσιδίκησαν οι διαδικαστικές και δικαστικές προσφυγές μεταξύ των υποψηφίων αναδόχων. Ωστόσο, για τους ίδιους λόγους, εκτός του προγράμματος χορήγησης σχολικών γευμάτων εξακολουθούν να παραμένουν άλλα 73 δημοτικά σχολεία στους δήμους Κορδελιού Ευόσμου, Νεάπολης Συκεών και Αμπελοκήπων Μενεμένης. Ειδικότερα, πρόκειται για 35 σχολεία του δήμου Κορδελιού Ευόσμου, 24 του δήμου Νεάπολης Συκεών και 14 του δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης, τα οποία αριθμούν περισσότερους από 17.000 μαθητές.

Υπενθυμίζεται ότι η υλοποίηση των σχολικών γευμάτων πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), σε συνεργασία με το εποπτεύον υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Διοικητικά, την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος έχει ο ΟΠΕΚΑ, από τον προϋπολογισμό του οποίου καλύπτεται και το κόστος.

Σύμφωνα με πηγή από τον ΟΠΕΚΑ το πρόγραμμα και σε αυτά τα 73 σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει σταδιακά, μόλις τελεσιδικήσουν οι προσφυγές τις οποίες έχουν καταθέσει οι υποψήφιοι ανάδοχοι.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Μάιο του 2019, ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο και είχε προϋπολογισμό 73.499.901,33 ευρώ, ενώ αφορούσε την παροχή 185.311 γευμάτων σε 1.266 δημοτικά σχολεία κάθε μέρα, κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020, σε 74 δήμους της χώρας.