Skip to main content

Σχολική αποφοίτηση... drive-in

Η γιορτή αποφοίτησης σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή των νεαρών ενηλίκων. Λόγω πανδημίας και φέτος δεν είναι δυνατή η διοργάνωσή της.

Οι εκδηλώσεις αποφοίτησης επισφραγίζουν τη λήξη των σχολικών χρόνων, εγκαινιάζοντας ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή των νεαρών ενηλίκων. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι και για φέτος τέτοιου είδους εκδηλώσεις θα είναι διαφορετικές.

Ο Ντάριο Σραμ δεν ενθουσιάζεται ιδιαίτερα με την ιδέα να παραλάβει το απολυτήριό του. Και η απογοήτευση διαρκεί ήδη έναν χρόνο, όταν είδε για πρώτη φορά ότι όλη η διοργάνωση για τις εκδηλώσεις αποφοίτησης διακόπηκαν. Και αυτό που θα ήθελε στην πραγματικότητα να ακούσει, είναι υπό τις παρούσες συνθήκες αδύνατον: Για τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδιακής Συνόδου Σχολείων η προστασία από την εξάπλωση της πανδημίας είναι αδιαπραγμάτευτη. Βέβαια ο Ντάριο Σραμ δεν είναι ο μόνος που στενοχωριέται για τις χαμένες γιορτές και κοινωνικές εκδηλώσεις: «Προστατεύουμε τις οικογένειές μας παρά την έντονη επιθυμία μας να γιορτάσουμε την αποφοίτησή όλοι μαζί", υπογραμμίζει η Γιοχάνα Κέζικα από την Σαξωνία.

Μία (ακόμη) αναβολή των εκδηλώσεων δεν είναι λύση όμως για τον Σραμ μετά από μία δεκαετία στο σχολείο, μετά το στρες των εξετάσεων δεν χρειάζεται να υπάρχει και η αναμονή επιπλέον. Μετά από συζητήσεις στο σχολείο έγινε πια ξεκάθαρο: Η αποφοίτηση δεν είναι απλά η λήξη των σχολικών χρόνων, αλλά και μία τομή στη ζωή, το ξεκίνημα της ενήλικης ζωής.

Δυνατό το αίσθημα ευθύνης

Όμως δεν είναι μόνο οι μαθητές που προβληματίζονται. Η Μπίργκιτ Ρόζνερ, διευθύντρια σχολείου, προτίθεται να κάνει τα πάντα για να μπορέσει να διοργανωθεί μία εκδήλωση αποφοίτησης: «Δεν θέλω να τους αφήσω να φύγουν έτσι απλά», δηλώνει. Όπως αναφέρει, την περσινή χρονιά κατόρθωσαν να διοργανώσουν μία εκδήλωση, όπου δόθηκαν τα απολυτήρια σε κινηματογράφους drive in. «Μία καταπληκτική ιδέα!», επισημαίνει η ίδια.

Και παρά τις δυσκολίες των καιρών, η Ρόζνερ παρατηρεί, σχεδόν με υπερηφάνεια, τη θέληση και την θετική σκέψη των μαθητών της, οι οποίοι είναι, όπως επισημαίνει, πιο ενήλικες και αυτόνομοι από ό,τι συνήθως.

Μαθητές και μαθήτριες δηλώνουν έτοιμοι να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Ο Λέον Σβάλμπε, ο οποίος θα αποφοιτήσει του χρόνου στη Θουρυγγία, συνοψίζει: Ναι, οι εμπειρίες που θα είχε κανείς χάρη σε μία όμορφη γιορτή αποφοίτησης είναι αναντικατάστατες, αλλά υπάρχει και η ευθύνη από την άλλη πλευρά. Πρόκειται δηλαδή για «ένα μείγμα στενοχώριας και αναγνώρισης της ευθύνης» σε περίοδο πανδημίας.

Σεμπάστιαν Σλουγκ (dpa)

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

Πηγή: Deutsche Welle