Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021
x

ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Παράσταση διαμαρτυρίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων τεσσάρων σχολείων της Καλαμαριάς για το ζήτημα της σχολικής στέγης - Τι ζητούν

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας προχωρούν σήμερα στις 2 το μεσημέρι μέλη Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων τεσσάρων σχολείων της Καλαμαριάς με αίτημα να δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα σχολικής στέγης στην περιοχή.

Οι γονείς μαθητών του 3ου, 9ου και 10ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης αντιδρούν στην αναγκαστική μετακίνηση των παιδιών τους σε σχολικά κτήρια άλλων συνοικισμών, που, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, απαιτεί χρόνο και συνεπάγεται διέλευση από επικίνδυνους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και ζητούν να αξιοποιηθεί κτήριο που στεγάζει σήμερα το 10ο Γυμνάσιο και διαθέτει κενές θέσεις.

«Η μη χρησιμοποίηση και αξιοποίηση του σχολικού κτηρίου, έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο τον επικίνδυνο συνωστισμό μαθητών σε άλλα σχολικά κτήρια της περιοχής, που είναι παλιά και κτισμένα χωρίς τις σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής, που είναι κρίσιμης σημασίας λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και την αναγκαστική μετακίνηση μαθητών σε σχολικά κτήρια άλλων συνοικισμών» καταγγέλλουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων.

Πρόταση της διοίκησης του δήμου Καλαμαριάς για μετεγκατάσταση του 10ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου, η οποία θα έδινε λύση στο πρόβλημα σχολικής στέγης στην περιοχή χωρίς την απομάκρυνση των μαθητών, μέχρι να ανεγερθεί νέο Λύκειο, απορρίφθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς καθώς δεν έγινε δεκτή από κάποιες δημοτικές παρατάξεις, χωρίς να δοθούν ικανοποιητικές εξηγήσεις ή να προταθούν εναλλακτικές ρεαλιστικές λύσεις, τονίζουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και ζητούν από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρο Κόπτση, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εφαρμοστεί η νομιμότητα και να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των μαθητών.

Μοναδικό Γενικό Λύκειο στην περιοχή Αγίου Ιωάννη και Νέας Κρήνης είναι το 3ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, χωρητικότητας 351 μαθητών το οποίο τη χρονιά 2019-2020 είχε 380 μαθητές και στο οποίο πρέπει να εγγραφούν οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου, του 10ου Γυμνασίου  και ένα μέρος των μαθητών του 9ου Γυμνασίου, διευκρινίζεται στην επιστολή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των τεσσάρων σχολείων προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Φέτος αποφοιτούν από τα παραπάνω τρία γυμνάσια άνω των 160 μαθητών που θα πρέπει να φοιτήσουν στο 3ο Λύκειο ενώ οι δυνατότητες υποδοχής στο 3ο Λύκειο ανέρχονται μόλις σε 81 παιδιά. Έτσι, θα εξαναγκαστούν τουλάχιστον 80 παιδιά να μετακινηθούν προς το 4ο-5ο Λύκειο Καλαμαριάς, σε αποστάσεις άνω των 2 χιλιομέτρων από τα γυμνάσια τους και διαμέσου δρόμων ταχείας κυκλοφορίας και με ένα ολόκληρο στρατόπεδο να παρεμβάλλεται. Την ίδια στιγμή εντός του κτηρίου που φιλοξενεί το 10ο Γυμνάσιο παραμένουν κενές θέσεις για 200 μαθητές, που αρκούν για να στεγάσουν τους όλους τους μαθητές που θα πρέπει να ξενιτευτούν σε άλλο συνοικισμό, επισημαίνουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων.

Η καταγγελία προς τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας, Αλέξη Κόπτση:

«Εδώ και πάνω από δέκα χρόνια έχει ανεγερθεί με έξοδα του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των κατοίκων της πρόσφατης επέκτασης σχεδίου περιοχής Αγίου Ιωάννη δήμου Καλαμαριάς σχολικό συγκρότημα αποτελούμενο από 16 αίθουσες κυρίας διδασκαλίας, πλέον των υπολοίπων χώρων που διαθέτει ένα σύγχρονο σχολείο. Συνεπώς και σύμφωνα με το νόμιμο όριο μαθητών ανά αίθουσα η δυναμικότητα του ως άνω σχολικού κτιρίου ανέρχεται σε 432 μαθητές (16 Χ 27).

Όλα όμως αυτά τα χρόνια το παραπάνω σχολικό κτιριακό συγκρότημα φιλοξενεί μόνο το 10ο  Γυμνάσιο Καλαμαριάς, το οποίο μόλις στο σχολικό έτος 2019 -2020 είχε εγγεγραμμένους 236   μαθητές, ενώ τα προηγούμενα χρόνια το μαθητικό δυναμικό του ήταν μικρότερο.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι το σχολείο που έκτισε με δαπάνες του ο ελληνικός λαός δεν αξιοποιείται όπως απαιτεί ο νόμος και η κοινή λογική αφού παραμένουν εδώ και πάνω από δέκα χρόνια περισσότερες από 200 κενές θέσεις μαθητών.

Η μη χρησιμοποίηση και αξιοποίηση του παραπάνω σχολικού κτιρίου, έχει σαν αποτέλεσμα, όχι μόνο τον επικίνδυνο συνωστισμό μαθητών σε άλλα σχολικά κτίρια της περιοχής , που είναι παλιά και κτισμένα χωρίς τις σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές ασφάλειας και  υγιεινής, που αποκτά κρίσιμη σημασία με την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και την αναγκαστική μετακίνηση μαθητών σε σχολικά κτίρια άλλων συνοικισμών, που απαιτεί μεγάλο χρόνο μετακίνησης των παιδιών σε επικίνδυνους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας όπως η λεωφόρος Γεωργικής Σχολής.

Μοναδικό γενικό λύκειο της περιοχής είναι το 3ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, χωρητικότητας 351 μαθητών (13 αίθουσες Χ 27) το οποίο την χρονιά 2019-2020 είχε 380 μαθητές και στο οποίο πρέπει να εγγραφούν οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου (278) και του 10ου Γυμνασίου (236) και ένα μέρος των μαθητών του 9ου Γυμνασίου (310).

Φέτος αποφοιτούν από τα παραπάνω τρία γυμνάσια συνολικά 262 μαθητές  εκ των οποίων άνω των 160 μαθητών θα πρέπει να φοιτήσουν στο 3ο Λύκειο ενώ οι δυνατότητες υποδοχής στο 3ο Λύκειο ανέρχονται μόλις σε 81 παιδιά. Έτσι θα εξαναγκαστούν τουλάχιστον 80 παιδιά να μετακινηθούν προς το 4ο-5ο Λύκειο Καλαμαριάς, σε αποστάσεις άνω των 2 χιλιομέτρων από τα γυμνάσια τους και διαμέσου δρόμων ταχείας κυκλοφορίας και με ένα ολόκληρο στρατόπεδο να παρεμβάλλεται.  Την ίδια στιγμή εντός του κτιρίου που φιλοξενεί το 10ο Γυμνάσιο παραμένουν  κενές θέσεις για 200 μαθητές, που αρκούν για να στεγάσουν τους 80 μαθητές  που θα πρέπει να ξενιτευτούν σε άλλο συνοικισμό.

Αρμόδια για την λειτουργία των σχολικών αιθουσών είναι η δημοτική αρχή. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατατέθηκε από την Αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου μας πρόταση για αξιοποίηση του κτιρίου ώστε να μην χρειάζεται η απομάκρυνση μαθητών σε άλλους συνοικισμούς, η οποία όμως απορρίφθηκε καθώς δεν έγινε δεκτή από κάποιες δημοτικές παρατάξεις, χωρίς όμως να δοθούν ικανοποιητικές εξηγήσεις ή να προταθούν εναλλακτικές ρεαλιστικές λύσεις . Η εν λόγω απόφαση έχει προσβληθεί  στην αποκεντρωμένη διοίκηση για λόγους μη νόμιμης σύστασης του σώματος του ΔΣ.

Κατόπιν αυτών σας καλούμε να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εφαρμοστεί η νομιμότητα , να αξιοποιηθεί προσηκόντως το κτίριο που στεγάζει το 10ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς και αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού ώστε να μην τίθεται υπό  διακινδύνευση η ασφάλεια  και υγεία των μαθητών και η περιουσία των γονέων τους».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ