Skip to main content

Ντομπρόβσκις για παροχές Τσίπρα: Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις

Θα χρειασθούν περισσότερες σε βάθος συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές ώστε να διαπιστώσουμε τι έχουν υπόψη, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις απέναντι στις παροχές που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. «Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη στους μεταμνημονιακούς δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί», τόνισε σε δηλώσεις του στο Bloomberg 

«Θα λάβουμε υπόψη τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και θα χρειασθεί να γίνουν περισσότερες, σε βάθος συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές ώστε να διαπιστώσουμε τι ακριβώς έχουν υπόψη», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα συμφωνηθέντα, η Ελλάδα πρέπει να εμφανίζει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, με αφορμή τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, είχε επαναλάβει ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές. Ερωτηθείς για το κατά πόσον δημοσιονομικά περιθώρια για πρόσθετα κοινωνικά μέτρα, ο κ. Μοσκοβισί είχε τονίσει πως είναι σημαντικό οι αποφάσεις να λαμβάνονται στο πλαίσιο της  ενισχυμένης εποπτείας.  

Διευκρίνισε επίσης ότι οι προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψη το πρόγραμμα σταθερότητας που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές και υπενθύμισε ότι το Eurogroup έχει ήδη δεχθεί ότι θα μπορούσαν να ληφθούν κάποια κοινωνικά μέτρα, σημειώνοντας όμως ότι όλες οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται εντός του πλαισίου της ενισχυμένης εποπτείας.