Skip to main content

Süddeutsche Zeitung: Φοβερό οικονομικό σοκ απειλεί την Ελλάδα

«Η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής οικονομίας είναι ο τουρισμός», σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.

Τις δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσει στην οικονομία της το καλοκαίρι η Ελλάδα επισημαίνει σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται η πανδημία θα έχει και αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα και ειδικά στον τουρισμό.

Ωστόσο η εφημερίδα διαπιστώνει πως «η χώρα συγκριτικά με άλλες χώρες τα έχει καταφέρει καλά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού… Όμως ακόμα και εάν η Ελλάδα κατάφερε να παρεμποδίσει ένα γιγαντιαίο κύμα θανάτων, ένα φοβερό οικονομικό σοκ ως απόρροια της πανδημίας απειλεί τη χώρα. Η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής οικονομίας είναι ο τουρισμός. Σε αυτόν οφείλεται το μισό της οικονομικής ανάπτυξης το 2018, μια στις τέσσερεις δουλειές στη χώρα εξαρτάται από τον τουρισμό, σε ορισμένα νησιά ο τουριστικός τομέας συμβάλλει κατά 90% στο ΑΕΠ.»

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Με αφορμή τις επιτυχίες που παρουσιάζει η χώρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, πολλοί διατηρούν την ελπίδα ότι η τουριστική σεζόν για το 2020 δεν θα χαθεί τελείως, αλλά με καθυστέρηση τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο μπορεί ακόμα να προχωρήσει. Αυτό όμως εξαρτάται, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εφημερίδα «Καθημερινή» το Σαββατοκύριακο, ‘όχι μόνο από το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και από το τι συμβαίνει στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, ‘από αυτές τις χώρες που κάθε χρόνο έρχονται πολλοί τουρίστες.’ Η Ελλάδα διαθέτει και πάλι περισσότερα δικά της αποθέματα σε σύγκριση με παλαιότερα χρόνια, επιπλέον χαίρει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στην Ευρώπη. Έτσι η ΕΚΤ αποφάσισε πρόσφατα να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ύφεση είναι αναπόφευκτη παραδέχθηκε ο Μητσοτάκης, ‘αλλά η ανάπτυξη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη από την ύφεση του 2020’».

Η ανοικοδόμηση της Ευρώπης με νέους φόρους

Κοινή επιστολή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τoυ Πορτογάλου πρώην υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιγκέλ Μαντούρο και του Ισπανού καθηγητή στο School of Transnational Governance Κάρλος Κλόζα δημοσιεύει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung με αφορμή τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 23 Απριλίου με θέμα τη στήριξη της οικονομίας που πλήττεται από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η επιστολή επιγράφεται «Η ανοικοδόμηση της Ευρώπης με νέους φόρους». Οι τρεις συγγραφείς προτείνουν: «Οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα πρέπει να επιδιώξουν μια κεντρική οικονομική στήριξη για κάθε χώρα που έχει ανάγκη. Αποφασιστικής σημασίας είναι να πρόκειται εν μέρει για χρηματοδοτήσεις ή για μεταφορές κεφαλαίων της ΕΕ στα κράτη και όχι για πιστώσεις».

Για την προέλευση των πόρων οι συγγραφείς της επιστολής προτείνουν: «Η πρώτη πηγή είναι η φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας, ενός από τους λίγους τομείς της οικονομίας που επωφελούνται από την κρίση. Η δεύτερη πηγή είναι ένας CO2- φόρος. Δεδομένης της μείωσης των τιμών του πετρελαίου, ο φόρος αυτός θα διασφάλιζε ότι οι σχετικές τιμές δεν θα διαστρέβλωναν τις οικονομικές αποφάσεις προς όφελος της διατήρησης των συστημάτων παραγωγής που βασίζονται στον άνθρακα. Κάτι τέτοιο θα ήταν και σε συμφωνία με τη βούληση το Green Deal να διατηρηθεί ως κεντρικό στοιχείο για την  ανάκαμψη της οικονομίας. Οι ίδιοι πόροι θα μπορούσαν τότε να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τα χρέη της ΕΕ που θα δημιουργούνταν από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανοικοδόμησης. Το Ταμείο θα έπρεπε να διαμορφωθεί έτσι ώστε να προστατεύει και να ενισχύει την αρχή του κράτους δικαίου στα κράτη-μέλη».

Και η επιστολή καταλήγει: «Αυτή η πρόταση είναι φιλόδοξη αλλά και ταυτόχρονα εφικτή διότι συνδυάζει διαφορετικές πτυχές μεταξύ τους. Δεν εμπεριέχει μεταφορά φόρων μεταξύ των κρατών-μελών ενώ περιορίζει τις συνέπειες της κρίσης για υπερχρεωμένες χώρες. Παράλληλα η εφαρμογή της συμβάλλει στην αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και στη δικαιοσύνη στην εσωτερική αγορά. Επιπλέον με έναν πιο σταθερό προϋπολογισμό της ΕΕ, το Ταμείο Ανοικοδόμησης μπορεί να χρηματοδοτηθεί χωρίς αύξηση των εθνικών οικονομικών εισφορών. Και η πρόταση αυτή τα επιτυγχάνει όλα αυτά προωθώντας τα τρία βασικά σημεία της ευρωπαϊκής ατζέντας για τον Co­vid-19: τη ρύθμιση της ψηφιακής οικονομίας, την ενίσχυση του Green Deal και την προστασία του κράτους δικαίου».

Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle