Skip to main content

ΕΥΑΘ:Σε 3 χρόνια δεν θα τρέχουν λύματα σε Δενδροπόταμο και Θερμαϊκό

Τη δημοπράτηση αποχευτικών έργων ύψους 6 εκατ.ευρώ ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης.

Αποχετευτικά έργα προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ για τη σύνδεση των χαμηλών περιοχών της δυτικής Θεσσαλονίκης με τον Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό δρομολογεί το αμέσως προσεχές διάστημα η Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.

Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών μεγεθών του 2017, αλλά και του επενδυτικού προγραμματισμού της περιόδου 2018 – 2024, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ κ. Γιάννης Κρεστενίτης η δημοπράτηση των έργων θα γίνει άμεσα με στόχο να ξεκινήσουν στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019, και να έχουν ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

Με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δυτικών περιοχών και θα εξαλειφθεί το φαινόμενο της εκροής ακατέργαστων λυμάτων στην περιοχή του Δενδροποτάμου, που εδώ και χρόνια αποτελεί «ανοιχτή πληγή» για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τον Θερμαϊκό κόλπο. Σύμφωνα με τον κ. Κρεστενίτη αυτή την κατάσταση τη «χρεώνεται» διαχρονικά η ΕΥΑΘ χωρίς να έχει την ευθύνη, καθώς για όλα τα μεγάλα αποχετευτικά έργα αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το ελληνικό Δημόσιο που τα κατασκεύασε, αλλά δεν τα ολοκλήρωσε.

Η συγκεκριμένη ομάδα έργων περιλαμβάνει την κατασκευή ή ανακατασκευή των αγωγών και αντιλιοστασίων αποχέτευσης ακαθάρτων, τα οποία από το υπάρχον αντιλιοστάσιο του Δενδροποτάμου θα παροχετεύονται, πλέον, στον ΚΑΑ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η αποκατάσταση των αγωγών ακαθάρτων που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του οδικού κόμβου Κ16.  

Σε ότι αφορά το επενδυτικό πλάνο της ΕΥΑΘ για τα επόμενα επτά χρόνια (2018 – 2024) περιλαμβάνει έργα προϋπολογισμού 177 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται: Η επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού, η συντήρηση του υδραγωγείου της Αραβησσού, η εγκατάσταση τηλεματικής για το σύνολο του δικτύου ύδρευσης – αποχέτευσης, η προμήθεια νέου εξοπλισμού στο χημείο ύδρευσης για να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η ποιότητα του παραγόμενου ύδατος και η σταδιακή αντικατάσταση αγωγών του δικτύου και υδρομέτρων των καταναλωτών.  

Για το 2017 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου της ΕΥΑΘ διαμορφώθηκε σε 73,4 εκατ. ευρώ, τα μικτά κέρδη ήταν 30,14 εκατ. ευρώ. Για τη χρήση του 2017 η διοίκηση της ΕΥΑΘ θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,221 ευρώ ανά μετοχή, κάτι που θα κριθεί στην τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας.

Στο μεταξύ μέχρι τα τέλη Ιουνίου η εταιρία υποχρεούται να προτείνει στην κυβέρνηση την τιμολογιακή της πολιτική από το 2019 και για πέντε χρόνια. Αν και το τιμολόγιο της ΕΥΑΘ παραμένει σταθερό από το 2012 η σημερινή διοίκηση δεν προτίθεται να διεκδικήσει αυξήσεις, καθώς εκτιμά ότι η χρηματοοικονομική βάση της εταιρίας της επιτρέπει με τα σημερινά δεδομένα να υλοποιήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα. Ο κ. Κρεστενίτης διευκρίνισε, πάντως, ότι η ΕΥΑΘ εξακολουθεί να διεκδικεί τις οφειλές των καταναλωτών, ξεκινώντας από τους μεγαλύτερους οφειλέτες, όπως –για παράδειγμα- ο δήμος Δέλτα, που χρωστάει 7,7 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με την πρόσφατη περιπέτεια με την πολυήμερη διακοπή υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας βλάβης στον αγωγό μεταφορά νερού από τη Αραβησσό στη Θεσσαλονίκη ο κ. Κρεστενίτης είπε ότι η ΕΥΑΘ έχει ζητήσει τον ορισμό πραγματογνώμονα από το ΤΕΕ/ΤΚΜ, το οποίο ακόμη δεν έχει απαντήσει, οπότε ουδέν νεότερο για το ζήτημα.