Skip to main content

Σε 48 ώρες ξεκινά στη Σουηδία άτυπο Ecofin

Ενα από τα κρισιμότερα τριήμερα για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας ξεκινάει αύριο κι ολοκληρώνεται την Παρασκευή.
Ενα από τα κρισιμότερα τριήμερα για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας ξεκινάει αύριο κι ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Κι αυτό γιατί, σε 24 ώρες από τώρα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας (ΕΣΥΕ) θα πρέπει να έχει αποστείλει εγγράφως τα πρώτα στοιχεία για βασικούς δείκτες, όπως το έλλειμμα, το χρέος και η ανάπτυξη, ενώ σε 48 ώρες ξεκινάει στη Σουηδία ένα άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών, το οποίο θα εξετάσει την κατάσταση της ευρωπαικής οικονομίας, υπό το πρίσμα της κρίσης και των σχεδίων εξόδου από αυτή.

Αυτό το EcoFin θα διαρκέσει δύο ημέρες κι εκτιμάται ότι θα είναι ένα από τα κρισιμότερα των τελευταίων μηνών, καθώς, ουσιαστικά, θα προετοιμάσει εκείνο της 24ης και 25ης Οκτωβρίου, που θα αποφασίσει για το αν θα δοθεί παράταση για το έλλειμμα. Οι παραπάνω εξελίξεις λαμβάνουν χώρα κάτω από εξαιρετικά δυσάρεστες συνθήκες για την ελληνική οικονομία, καθώς, όπως αποκαλύπτεται τώρα, υπάρχουν και κρυφά χρέη, ύψους 4 δισ.ευρώ (δημοσίευμα της σημερινής «Καθημερινής»), τα οποία επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την ήδη πολύ κακή κατάσταση.
Ηδη, η χώρα μας έχει δανεισθεί από τις αρχές του χρόνου περί τα 60 δισ.ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης που έκανε λόγο για περίπου 40 δισ.ευρώ, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα σταματήσει αυτή η κατάσταση, η οποία οδηγεί την εθνική οικονομία σε επικίνδυνες ατραπούς.