Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020
x

ΣΕ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΖΩΝΗ Η ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕ ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΑ ΝΕΡΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

Σε χρηματοοικονομική ουδέτερη ζώνη η Ελλάδα - Δύσκολες οι εκτιμήσεις για το πώς θα διαμορφωθούν οι αποδόσεις των ομολόγων, αν ξαναβγεί στις αγορές.

Μπορεί επισήμως να μην επιβεβαιώνεται τίποτα σχετικό, ωστόσο όλες οι υπάρχουσες ενδείξεις συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων.

Πρόσφατα το Reuters, έγραψε σχετικά, ενώ και τα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, όταν ερωτώνται αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Ούτως ή άλλως, κοινή είναι η παραδοχή πώς αν και η χώρα έχει επαρκή χρηματοδότηση έως το 2020, ένα ομόλογο θα ενίσχυε τη ρευστότητα στην ελληνική αγορά και θα λειτουργούσε θετικά από ψυχολογικής και όχι μόνο απόψεως.

Πού θα διαμορφώνονταν σήμερα οι αποδόσεις αν η Ελλάδα επιχειρούσε το μεγάλο βήμα; Οι αναλυτές εκτιμούν πως ένα ελληνικό δεκαετές ομόλογο θα είχε απόδοση κοντά στο 4%. Αν έσπαγε τον πήχη αυτό προς τα κάτω, θα συνιστούσε μια μεγάλη επιτυχία για τη χώρα. Κι αυτό γιατί μια τέτοια απόδοση θα ήταν ελκυστική, αφού θα ήταν δέκα φορές υψηλότερη από αυτό που πληρώνει η Γερμανία. Το βασικό πρόβλημα, πάντως, με τη χώρα μας, σε αυτή τη συγκυρία, είναι ότι δεν μπορεί να προσδιορισθεί επακριβώς το που θα μπορούσε να καταταχθεί στη διαβάθμιση των αγορών. Κι αυτό γιατί λείπει πολύ καιρό.

Όπως λέγεται χαρακτηριστικά στις εκθέσεις των ξένων οίκων, η Ελλάδα είναι ένα asset που δεν κατατάσσεται ούτε στις ανεπτυγμένες ούτε στις αναδυόμενες αγορές, το οποίο σημαίνει πως είναι σε ένα είδος χρηματοοικονομικής ουδέτερης ζώνης. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί κανείς με ακρίβεια να εκτιμήσει και το πού θα διαμορφωθούν οι αποδόσεις της, αν ξαναβγεί στις αγορές.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ