Skip to main content

Σε αδιέξοδο η μεσογειακή διάσκεψη για τη διαχείριση του νερού

Η IV διάσκεψη της Ένωσης για τη Μεσόγειο, με θέμα το νερό, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο λόγω της αραβο-ισραηλινής διαφωνίας που προέκυψε, με αφορμή μία αναφορά στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Η IV διάσκεψη της Ένωσης για τη Μεσόγειο, με θέμα το νερό, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο λόγω της αραβο-ισραηλινής διαφωνίας που προέκυψε, με αφορμή μία αναφορά στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό που είναι αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Πιερ Λελούς.

«Δυστυχώς δεν φτάσαμε σε συμφωνία», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, κάνοντας λόγο για αποτυχία της Ευρω-μεσογειακής διάσκεψης.

Η συγκεκριμένη διάσκεψη συγκλήθηκε με στόχο την υιοθέτηση μίας «στρατηγικής για το νερό στη Μεσόγειο», ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για ισότιμη πρόσβαση όλων στο πολύτιμο αυτό αγαθό, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον συγκρούσεις για το νερό.

Ωστόσο η αναφορά στα «κατειλημμένα» Παλαιστινιακά Εδάφη από το Ισραήλ δεν επέτρεψε τελικά την υιοθέτηση μίας συμφωνίας, αφού το εβραϊκό κράτος δεν δέχεται τον όρο «κατειλημμένα» για τα Παλαιστινιακά Εδάφη, ενώ οι Άραβες αντιτάχθηκαν στην εναλλακτική έκφραση που πρότειναν οι Ευρωπαίοι για «εδάφη υπό κατοχή», όπως εξήγησε ο Πιερ Λελούς.