Skip to main content

Σε αφρικανικές χώρες ετοιμάζεται να διεισδύσει η Kleemann Hellas

Με άυλες επενδύσεις σε μάρκετινγκ και design απαντά στην κρίση η Kleemann Hellas, o πρόεδρος της οποίας κ. Νίκος Κουκούντζος διαβλέπει συνέχιση της κρίσης και το 2010.

Με άυλες επενδύσεις στους τομείς  μάρκετινγκ, design, νέων ανελκυστήρων,  δίνοντας έμφαση στη διείσδυση των προϊόντων της σε νέες αγορές της Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Αυστραλίας, απαντά η Κleemann Hellas στην οικονομική κρίση, που ο πρόεδρος  της κ. Νίκος Κουκούντζος προβλέπει ότι θα συνεχιστεί το 2010 και θα επηρεάσει την εταιρία του με απώλεια μεγεθών που δεν θα ξεπεράσει το 9%. Για το τρέχον έτος 2009  εκτιμά ότι ο κύκλος εργασιών θα παρουσιάσει κάμψη, που θα κυμανθεί από -18% έως -20% και για τα κέρδη ένα 9% επί του τζίρου. Θεωρεί ότι οι απώλειες αυτές είναι πολύ συγκρατημένες σε σχέση με τη συνολική κάμψη της τάξης του 35% που παρουσιάζει ο κλάδος της οικοδομής.

Δεδομένου ότι η Kleemann Hellas διατηρεί την κερδοφορία της παρά τη μικρή απώλεια που θα έχει φέτος και την ηγετική της θέση στην ελληνική αγορά που το μερίδιο της ανέρχεται στο 65%, αλλά συμπεριλαμβάνεται και στους κορυφαίους ομίλους της Ευρώπης στον κλάδο των ανελκυστήρων. Βασική επιδίωξη της εταιρίας, όπως τόνισε, είναι η συνεχής επέκταση του εξαγωγικού της προσανατολισμού. Ήδη εξάγει ανελκυστήρες σε περισσότερες από 50 χώρες ανά τον κόσμο, ενώ επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για μια μεγάλη παραγγελία με χώρα της Αφρικής. Βέβαια, δεν αποκάλυψε ποια χώρα είναι αυτή, γιατί δεν έκλεισε ακόμη η συμφωνία, αλλά ευελπιστεί ότι θα ευοδωθεί αυτή η συνεργασία.

Σε παραγωγικές επενδύσεις ολοκληρώνεται, όπως είπε ο γενικός διευθυντής του ομίλου κ. Κώστας Κουκούντζος, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η διοίκηση της εταιρίας, τέλος του χρόνου ολοκληρώνεται η κατασκευή του Πύργου Δοκιμών, που αποτελεί μια επένδυση ύψους 4,5 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αυτή, στη ΒΙΠΕ Κιλκίς, ξεκίνησε το 2008 και έχει εξωτερικό ύψος 50 μέτρα και 10μέτρα υπόγειο. Συμπεριλαμβάνεται στους 4 μεγαλύτερους πύργους δοκιμών στην Ευρώπη. Ο ανελκυστήρας διανύει 5 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Γειτονικά του Πύργου Δοκιμών θα δημιουργηθεί εκθεσιακός χώρος, όπου θα παρουσιάζονται όλα τα μοντέλα ανελκυστήρων της Kleemann.

Ο όμιλος διαθέτει τρεις θυγατρικές εμπορικές εταιρίες σε Σερβία, Ρουμανία και Τουρκία και τρεις παραγωγικές στη ΒΙΠΕ Κιλκίς, την Kleemann, Klefer, Mode Kabine, ενώ πάντα επδιώκει την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η επένδυση επέκτασης των εγκαταστάσεων στη Σερβία, ύψους 450.000 ευρώ, η οποία ενδέχεται να εισέλθει στην παραγωγή, όταν τελειώσει η παγκόσμια οικονομική κρίση και τεθεί η οικονομία της Σεργίας σε τροχιά ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Κουκούντζος.

Ο πρόεδρος του ομίλου κ. Κουκούντζος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει και τις μεγάλες εταιρίες που απασχολούν πάνω από 50 άτομα και να λάβει ανάλογα μέτρα με αυτά που σχεδιάζει για την ενίσχυση των μικρομεσαίων μεταποιητικών εταιριών.  

Αναγνωρίζει ότι στην αγορά υπάρχει αρνητική ψυχολογία και στους εργαζόμενους στην Ελλάδα επικρατεί ο φόβος για το τι θα γίνει αύριο. Ο ίδιος εκτιμά ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει προγράμματα που θα στηρίζουν την οικοδομή, καθώς είναι σημαντική η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας και επηρεάζει πολλούς κλάδους. Την κάμψη στην ελληνική αγορά ανελκυστήρα το 2010 την υπολογίζει στο -15% και στο εξωτερικό στο -5%. Στην Ιρλανδία ανέφερε ότι η κάμψη στην οικοδομή ήταν -70%, στην Αγγλία -60%.

Ένα άλλο μέτρο που πρέπει να εφαρμοστεί και να μη δοθεί άλλη παράταση είναι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των παλαιών ανελκυστήρων, που δεν τηρούν τις βασικές προυποθέσεις ασφάλειας, όπως είπε ο γενικός διευθυντής κ. Κώστας Κουκούντζος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, από τους 400.000 ανελκυστήρες που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζει ότι οι 250.000 χρειάζεται επειγόντως να αναβαθμιστούν. Και αυτό, γιατί απ΄το 1999-2007 συνέβησαν 30 ατυχήματα σε ασανσέρ, από τα οποία τα 14 ήταν θανατηφόρα. Επίσης το καλοκαίρι φέτος έγιναν σε 2 μήνες 3 θανατηφόρα ατυχήματα. Για την ανανέωση η πολιτεία έδωσε παράταση μέχρι το 2011-2012, σημειώνει. Πιστεύει ότι το κόστος αλλαγής της πόρτας ασφαλείας περιορίζεται στα 700-1000 ευρώ, ενώ ο συνολικός εκσυγχρονισμός του παλαιού ανελκυστήρα κοστίζει από 3.000-5.000 ευρώ. Εκτιμά ότι το μέτρο αυτό πρέπει να εφαρμοστεί, για να μη θρηνήσει η κοινωνία άλλα θύματα.

Πάντως η Kleemann πέτυχε νέες εμπορικές συνεργασίες και διεύρυνση της πελατειακής της βάσης με τη συμμετοχή της στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση ανελκυστήρων  Interlift 2009, που διοργανώθηκε στο Augsburg της Γερμανίας τον Οκτώβριο. Με αιχμή τα προιόντα υψηλής τεχνολογίας που διαθέτει η εταιρία στην γκάμα της και με βασικό όχημα επικοινωνίας την έμφαση στο design, η Kleemann κέρδισε τις εντυπώσεις των επισκεπτών και βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, θέτοντας για μια ακόμη φορά την καινοτομία στο επίκεντρο του στρατηγικού της σχεδιασμού.

Ειδικότερα, η καινοτομία της φετινής συμμετοχής ήταν η παρουσίαση της νέας σειράς Kleemann Design, που αφορά σε νέα πρωτοποριακά σχέδια θαλάμων και πορτών, προιόντα συνεργασίας της βορειοελλαδικής επιχείρησης με τον παγκοσμίου φήμης βιομηχανικό σχεδιαστή κ. Ανδρέα Ζαπατίνα. Στα προϊόντα Kleemann Design για πρώτη φορά ενσωματώνονται καμπύλες επιφάνειες στις παραδοσιακές γραμμές των ανελκυστήρων, με αποτέλεσμα μια καινούργια πρόταση στην κίνηση, που μετατρέπει το χώρο του ανελκυστήρα σε μια μοναδική εμπειρία για τον επιβάτη. Σε εκδήλωση που οργανώθηκε με θέμα «Discover the Kleemann Design», ο βασικός εμπνευστής της σειράς κ. Ζαπατίνα, που διαθέτει πολύχρονη καριέρα στις αυτοκινητοβιομηχανίες BMW, Alfa Romeo και Fiat, ανέλυσε ο συνολικό concept και τις πηγές έμπνευσης των νέων σχεδίων.

Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής και εμπορικός διευθυντής κ. Νίκος Κουκούντζος, ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας κ. Χρήστος Πετρίδης, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου κ. Γιώργος Αναγνωστόπουλος και η διευθύντρια Διοίκησης κυρία Τούλα Κουρουζίδου.

Business Story
Off