Skip to main content

Σε αλλαγή στάσης καλεί την Τουρκία ο Παπανδρέου

«Η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει στα βήματα τα οποία απαιτεί η Ευρώπη, προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία» δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της χώρας, μετά τη συνάντηση με το
Όλα τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων τέθηκαν στη συζήτηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας Γιώργος  Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση κράτησε περισσότερο από μία ώρα και η εντύπωση που αποκόμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους της ελληνικής αποστολής και τους Έλληνες ανταποκριτές στην Τουρκία, ήταν ότι ο κ. Ερντογάν διαθέτει την πολιτική βούληση για να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «αυτό πρέπει να το κάνει και πράξη».

Ο Γ. Παπανδρέου ανέπτυξε στον Τούρκο ομόλογό του το μήνυμα που έστειλε νωρίτερα με δήλωσή του στον τουρκικό λαό, ένα μήνυμα το οποίο χαρακτήρισε απλό και κατανοητό και πρόσθεσε στον κ. Ερντογάν ότι «αποδείξαμε ότι θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή της πορεία». «Ομως», πρόσθεσε, «και η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει στα βήματα τα οποία απαιτεί η Ευρώπη, προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία».

«Όλα αυτά», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «θα αξιολογηθούν και στη Σύνοδο Κορυφής», ενώ απαντώντας στην ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα άσκησης βέτο από την πλευρά της Ελλάδας στη σύνοδο της ΕΕ του Δεκεμβρίου, τόνισε ότι «όλα τα εργαλεία θα βρίσκονται στο τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρόκειται για μια σημαντική ημερομηνία και η αξιολόγηση που θα γίνει εκεί θα είναι σοβαρή».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στο Κυπριακό, τονίζοντας πως ανέφερε στον κ. Ερντογάν ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Δημήτρη Χριστόφια για να υπάρξει μια νέα συμφωνία για το Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του να στηρίξει και εκείνος, από την πλευρά του, τον κ. Ταλάτ για να συμβάλλει με τη σειρά του στην εξεύρεση μιας τέτοιας λύσης.

Στη συζήτηση τέθηκαν, όπως ήταν φυσικό και τα θέματα των τουρκικών παραβάσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο, όπου και εκεί ο κ. Παπανδρέου «είδε» μια κάποια διάθεση αλλαγής στάσης από την πλευρά της Τουρκίας και παράλληλα επισήμανε ότι η Ελλάδα έχασε δυο σημαντικές ευκαιρίες το 2004 και το 2005 για να προωθήσει την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι «το ενημερωτικό σημείωμα της Κομισιόν για τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου δεν είναι θετικό για την Ελλάδα και είχε γι΄ αυτό το θέμα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μπαρόζο». Ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε την θέση της Ελλάδας για τις θέσεις που διαλαμβάνονται στο κείμενο της Επιτροπής, ενώ σκοπεύει να έχει σύντομα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ρωτήθηκε σχετικά και με δημοσίευμα στον τουρκικό Τύπο, σύμφωνα με το οποίο, ο ίδιος σκοπεύει να προτείνει στην Τουρκία ένα σύμφωνο ειρήνης. Η απάντηση του κ. Παπανδρέου ήταν: «Είναι νωρίς ακόμα».

Ο κ. Παπανδρέου, σχετικά με την πρότασή του για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ το 2014, τόνισε ότι «για το Κόσοβο η λύση πρέπει να βρεθεί με συναίνεση των δύο πλευρών και ότι η προοπτική ένταξης των δυτικών Βαλκανίων μπορεί να βοηθήσει την επίλυση τέτοιων προβλημάτων. Το ίδιο ισχύει και για τα Σκόπια».

Γενικότερα, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Τουρκία, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θέλησε να δώσει ένα δείγμα της εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθήσει στο εξής η Ελλάδα, με πρωτοβουλίες και παρουσία της χώρας, η οποία θα δίνει την αίσθηση ότι υπάρχει μια διπλωματία με στόχους, όραμα και πρακτικά αποτελέσματα.

Ανακοινώσεις του ΚΚΕ και του ΛΑ.Ο.Σ για τη συνάντηση Παπανδρέου- Ερντογάν

ΚΚΕ και ΛΑΟΣ τοποθετήθηκαν άμεσα και με αιχμηρό τρόπο για τη συνάντηση Παπανδρέου- Ερντογάν.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε στην Διαβαλκανική Διάσκεψη ως εκπρόσωπος της ελληνικής πλουτοκρατίας που φιλοδοξεί για μεγαλύτερες «μπίζνες» και ρόλο στα Βαλκάνια και ως ο πιο γνήσιος εκπρόσωπος της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Ο δρόμος της συμμετοχής στην ΕΕ, που πρότεινε στους λαούς των Βαλκανίων για ειρηνική λύση των διαφορών και συνεργασία, είναι ο δρόμος που αποδεδειγμένα αυξάνει την εκμετάλλευση των λαών και οξύνει τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Η ΕΕ μαζί με τις ΗΠΑ πρωτοστατεί στην αλλαγή των συνόρων, εξαπέλυσε τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, στήριξε το Σχέδιο Ανάν για την Κύπρο και συμμετέχει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν».

«Οδηγούμεθα σε μία άλλη πολιτική πιο κοντά στα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα των Αμερικάνων», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πολιτική του Γ. Παπανδρέου.

«Η διάθεση απέναντι στην Τουρκία αλλά και τα Σκόπια είναι εμφανής. Διαλύθηκαν δύο υπουργεία κάτω από την απαίτηση των Αμερικανών γιατί όπως ξέρετε ήταν επιταγή του Νίμιτς να καταργηθεί το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης», συμπλήρωσε.

Ο κ. Καρατζαφέρης επέκρινε τον πρωθυπουργό για το χρόνο επίσκεψής του στην Τουρκία και την Κύπρο και σημείωσε ότι προβληματίζεται έντονα. «Οτιδήποτε συμφωνηθεί στο Κυπριακό πρέπει να τεθεί σε λαϊκή διαβούλευση με δημοψήφισμα».