Skip to main content

Σε... «αναγκαστικές» διακοπές η βρετανική Βουλή

Ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις στην Βρετανία μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον να αναβάλλει για ένα μήνα τις νομοθετικές εργασίες της Βουλής.

Με την Βασίλισσα συναντάται σε λίγη ώρα ειδική επιτροπή αποτελούμενη από τον πρωθυπουργό και τέσσερις βασικούς υπουργούς, προκειμένου να ζητήσουν αναβολή ενός μηνός όσον αφορά το επίσημο άνοιγμα του Κοινοβουλίου, το οποίο γίνεται από την βασίλισσα Ελισάβετ. Η αναβολή προβλέπεται μεν από το καταστατικό του Κοινοβουλίου αλλά δεν είναι διαδεδομένη πρακτική, ιδίως δε για μια τόσο μεγάλη χρονική περίοδο. Την τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το 1948.

Ήδη εδώ και καιρό κυκλοφορούσαν φήμες ότι η κυβέρνηση θα προέβαινε σε αυτή την κίνηση πριν την 31η Οκτωβρίου, που λήγει η προθεσμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το Brexit. Ωστόσο, η επιλογή του μέτρου πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά την κοινή απόφαση των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης να εισηγηθούν στον Πρόεδρο της Βουλής ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα υποχρεώνει την κυβέρνηση να ζητήσει νέα προθεσμία από τις Βρυξέλλες. Το υπαρκτό ενδεχόμενο να υπερψηφίσει την πρόταση νόμου  σημαντικός αριθμός κυβερνητικών βουλευτών ανάγκασε τον Μπόρις Τζόνσον να καταφύγει στην αναβολή των εργασιών του Κοινοβουλίου.

Μετά από αυτό η αντιπολίτευση διαθέτει ελάχιστο χρόνο από το άνοιγμα του Κοινοβουλίου την 3η Σεπτεμβρίου έως την 14η που θα ισχύσει η αναβολή, καθώς και το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου προκειμένου να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την αποτροπή της άτακτης εξόδου την 31η Οκτωβρίου. Τα χρονικά περιθώρια γι' αυτήν είναι πλέον ασφυκτικά και θα πρέπει να κινηθεί άμεσα. Η απόφαση της κυβέρνησης θεωρείται σίγουρο πως θα προκαλέσει σωρεία αρνητικών αντιδράσεων με πρώτη εκείνη του προέδρου της Βουλής Τζον Μπέρκοου, που την χαρακτήρισε ως «σκάνδαλο».

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle